Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Diabetes typ 1 – orsaker, symtom och behandling  

Diabetes är en av de största folksjukdomarna i världen. I Sverige lever ungefär en halv miljon människor med någon form av diabetes, och av dem har cirka 50 000 människor typ 1. I den här artikeln kan du lära dig mer om vad diabetes typ 1 är, vilka symptom du ska se upp för, och hur du kan behandla sjukdomen.  

Vad är diabetes typ 1? 

Alla behöver energi för att överleva. Energi får vi främst från kolhydrater som omvandlas till glukos, som är en sockerart. För att kunna skapa energi behöver sockret kunna komma in i cellerna. Där spelar hormonet insulin en stor roll. Man kan säga att insulinet är nyckeln som gör att sockret kan komma in i cellerna. Hos en frisk människa tillverkas insulin i bukspottkörteln och håller blodsockret på en jämn nivå. En normal blodsockernivå ligger mellan 4–6 mmol/l. 

Slut på insulin

Om man har diabetes typ 1 så har man nästan helt, eller helt slutat tillverka insulin. Anledningen till det här är att kroppens immunförsvar attackerar cellerna som gör insulin. Man vet fortfarande inte exakt varför, men man tror att generna spelar en stor roll, och att man får sjukdomen genom en virusinfektion. När sockret inte kan ta sig in i cellerna så stannar det istället kvar i blodet, vilket leder till höga blodsockernivåer.  

Högt blodsocker under lång tid

Om diabetes typ 1 inte behandlas på rätt sätt så kan det vara väldigt skadligt och till och med dödligt. Att ha för högt blodsocker under en lång tid kan skada blodkärlen, och leda till exempelvis sämre syn och känsel, njursvikt och hjärtproblem. 

Ketoacidos 

Högt blodsocker kan leda till så kallad ketoacidos. När kroppen saknar insulin och inte får tillräckligt med energi genom socker så går den in i svältläge. Det kan också bildas ketoner, som är fettförbrännande syror. Det här betyder att den börjar äta sig själv för att kunna producera energi. Det här kallas för ketoacidos, eller syraförgiftning, och kan vara dödligt om det inte behandlas. 

För en diabetiker är lågt blodsocker lika farligt, och symptomen kommer ofta ännu fortare än när det är för högt. Lågt blodsocker kan leda till svettningar, hjärtklappning, hunger, trötthet och aggressivitet. Om blodsockernivån är för låg kan man i värsta fall bli medvetslös och riskera att dö.  

Skillnaden mellan diabetes typ 1 och diabetes typ 2

Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom, alltså att kroppens immunförsvar angriper sig själv. Typ 1 är en helt annan sjukdom än diabetes typ 2, men båda har högt blodsocker som gemensam nämnare. Vid typ 2 producerar kroppen fortfarande insulin, men cellerna har med tiden blivit sämre på att använda insulinet. Typ 2 kan vara ärftligt, men har mer att göra med livsstil och kostvanor.  

Vanliga symtom för diabetes typ 1 

Symptomen kommer ofta fort, till skillnad från typ 2 där symptomen kan komma mer smygande. Här är de vanligaste symptomen på diabetes typ 1. 

 • Du behöver gå och kissa ofta och mycket 

 • Du blir väldigt törstig. 

 • Du går ner mycket i vikt snabbt. 

 • Du känner stor trötthet och orkeslöshet.  

 • Du mår illa och får ont i magen 

 • Du luktar aceton ur munnen. 

 • Du ser suddigt och har andra problem med synen.  

Går det att bota? 

Det forskas mycket kring hur man kan förhindra och bota diabetes typ 1, men idag finns det tyvärr inget botemedel. Som tur är så går diabetes typ 1 att behandla och människor med sjukdomen kan, med rätt och kontinuerlig behandling leva ett bra liv.  

Behandling för diabetes typ 1 

Om man har diabetes typ 1 så behöver man ta insulin eftersom kroppen slutat att producera det själv. Det kommer du att behöva göra resten av livet. 

Insulinet behöver sprutas in i kroppen, antingen genom insulinpennor eller en insulinpump. Det här kan du behöva göra flera gånger om dagen.  

Om du är osäker på hur man gör kan du ta kontakt med din vårdcentral. Där kan du lära dig hur du använder insulinpennor eller pumpar, hur du doserar rätt mängd och mycket annat om sjukdomen. 

Nyckeln är en god kontroll över din blodsockernivå. Det är därför viktigt att mäta blodsockernivån och veta hur man tolkar den, vilket du enklast gör med en blodsockermätare. Det här gör det sedan enklare att dosera den mängd insulin du behöver.  

Dosera rätt! 

Genom att hålla koll på din blodsockernivå gör du det lättare att ta rätt mängd insulin. Det är viktigt att hitta en bra balans så att du inte hamnar för högt eller för lågt. En bra blodsockernivå ligger mellan 4–6 mmol/l.  

Mat och träning 

Att äta rätt och ha en aktiv livsstil är två saker som kan påverka ditt liv med diabetes.  

När du äter så höjs blodsockernivån, och träning sänker blodsockernivån. Att ha diabetes betyder inte att du måste undvika socker helt och hållet, men det betyder att du behöver hålla koll på vad och hur mycket du äter. Som tur är finns det väldigt många sockerfria alternativ för dig som behöver hålla nere sockernivåerna men ändå är sugen på något sött. 

Hitta rätt balans

Nyckeln är att hålla din blodsockernivå på en jämn nivå, inte för högt och inte för lågt. Det här kan du göra genom att välja bra mat, äta regelbundet och mäta ditt blodsocker ofta. Det är alltid bra att ha något sött med dig i väskan om ditt blodsocker skulle falla mycket. En frukt, eller en energibar kan vara bra alternativ. Druvsockertabletter är ett annat bra alternativ när du behöver få upp blodsockernivån snabbt.  

 • Vegan
  Lindroos Druvsocker Hallon 17 st
  14 kr

Undvik alkohol och att röka 

Om du är diabetiker så är det bra att vara extra försiktig med alkohol. Alkohol kan påverka blodsockernivån och gör det samtidigt svårare att märka av det.  

Se till att äta något samtidigt om du dricker alkohol, och testa ditt blodsocker innan du går och lägger dig. Att röka är också något du borde skippa om du har diabetes typ 1. Risken för att drabbas av hjärtinfarkt, stroke och åderförfettning ökar väldigt mycket för dig med diabetes.  

När ska jag söka vård? 

Du behöver kontakta en läkare så fort du misstänker att du eller någon i din närhet visar symptom för diabetes typ 1. Sjukdomen är vanligast hos barn så var extra uppmärksam om ditt barn visar symtom. Tänk också på att många av symptomen för diabetes är vanliga för andra sjukdomar som barn kan få. Ta kontakt med en vårdcentral om du misstänker att ditt barn har diabetes.  

På vårdcentralen görs flera blodprover för att se om du eller ditt barn har diabetes typ 1. Efter det kan läkaren ställa en diagnos och hitta rätt behandling för dig.  

Efter det kommer du att behöva ha regelbunden kontakt med läkare och diabetessköterskor för att se till att sjukdomen hålls under kontroll. De kommer bland annat att testa blod, kiss och blodfetter. De kan även göra en ögonbottenfotografering för att se om blodkärlen i dina ögon skadats.  

Kontakta oss på MEDS! 

Om du behöver hjälp eller råd för att hantera och behandla ditt barns diabetes så kan du alltid kontakta oss på MEDS!  

På vår sajt kan du chatta med en legitimerad farmaceut.  

Eller skicka ett mejl till hello@meds.se

2022-11-13 08:16:24

Granskad av: Sarah Najafian, Farmaceut

Alexander Johnsson