Hösten betyder tillbaka till vardagliga rutiner för både barn och föräldrar. Efter sommarlovet återvänder barn nu till förskolan, skolan och andra sociala miljöer där feber och andra åkommor kan spridas snabbt och enkel. Här är vi samlat några av höstens vanliga barnåkommor och hur du kan undvika dem!
Huvudlöss är framför allt vanligt hos barn, men drabbar även vuxna. Lössen är kända för att spridas snabbt och alla som har eller har haft barn i förskola känner nog igen paniken när det första fallet av löss brutit ut. Men det går både att förebygga och behandla löss – här går vi igenom hur.
Springmask, även kallat mask i magen är en tarmparasit som är vanligast hos barn. Att ha springmask är inte farligt men kan ge jobbiga besvär, som klåda i rumpan. Springmask behandlas med receptfria läkemedel och noggrann hygien. Här kan du läsa mer om hur du behandlar springmask samt tips på hur du undviker att få det igen.
Feber är mycket vanligt hos barn och oftast inget att oroa sig för. Feber hos spädbarn och barn stiger ofta fort och kan bli väldigt hög. Febern går oftast över av sig själv på några dagar, men ibland kan febern vara långvarig, vilket kan skapa oro hos dig som förälder. Här kan du läsa mer om symtom, vad som räknas som feber och hur du kan lindra besvären hos ditt barn!
Höstblåsor är en smittsam och vanlig virusinfektion, speciellt bland barn. Höstblåsor kan även drabba vuxna, även om det inte är lika vanligt. Sjukdomen förekommer mest på sensommaren och hösten, vilket man också hör på namnet. Höstblåsor visar sig genom små blåsor främst runt om och i munnen. Här berättar vi mer om symtom, smittspridning och behandling!
Vattkoppor är en vanlig och smittsam sjukdom som främst drabbar barn. Det orsakas av samma virus som bältros och kan även drabba dig som är vuxen. Vattkoppor är en infektion i huden och visar sig som kliande, vätskefyllda blåsor över hela kroppen. Det finns ingen medicin mot vattkoppor men det finns mycket att göra för att lindra besvären. Här kan du läsa mer!