Det tydligaste symtomet på löss är att det kliar mycket i hårbotten. Den kliande hårbotten beror på en överkänslighet mot lössens saliv. Det går dock att ha löss utan att det kliar, var därför noga med att göra en ordentlig koll på dig själv och dina barn om någon i er närhet har drabbats av löss.
Vem som helst kan få löss. En vanlig missuppfattning är att hygien spelar in, men det har ingenting med saken att göra. Löss kan varken hoppa eller flyga utan flyttar sig genom att klättra på hårstråna. För att bli smittad krävs därför direktkontakt huvud mot huvud. Det finns även en liten risk att lössen kan spridas genom hår i borstar och mössor, som därför bör rengöras.
Löss som hamnar utanför håret kan inte förflytta sig utan att ha ett hårstrå att greppa tag i, därför behöver man inte oroa sig över att löss ska spridas genom lakan eller handdukar.
Många gånger går det att upptäcka löss med blotta ögat. Lusens färg är grå, brun, svart eller röd. Den skiftande färgen beror på hur lång tid som gått sedan lusen sög blod. Unga löss är mindre och kan vara svårare att upptäcka.
Att leta löss innan skolstart är ofta en mycket bra idé. Det är störst risk att få huvudlöss på sommaren, då lössen är som mest aktiva. Att luskamma och eventuellt behandla barn med löss innan skolstart är det bästa sättet att förhindra lusepidemier.
Det enklaste sättet att upptäcka löss är att använda en luskam. Om du använder en ljus luskam syns lössen bäst. Kamma noggrant igenom hela håret, från hårbotten längs med hela hårstrået. Det kan vara svårt att kamma med luskam i tjockt eller krulligt hår. Pröva då att ta en hårslinga i taget eller först fördela håret med en grövre kam.
Stryk av kammen efter varje kamtag. Om det finns löss i håret fastnar de i kammen eller hamnar på pappret där de syns bra.
Ibland kan lusäggen vara lättare att upptäcka än själva lössen. Leta efter lusägg på hårstråna nära hårbotten. Äggen varierar i färg, de som innehåller löss är mörka medan de som är tomma är ljusa, gulvita och ovala. De tomma äggen kan kammas bort, behandla endast om du hittar någon levande lus.
Om du hittat levande löss finns det flera olika behandlingar att välja mellan. För att bli av med löss är det viktigt att alla som kan vara smittade blir undersökta och kan behandlas samtidigt. Det kan exempelvis vara inom familjen, skolklass eller förskolegrupp. Därför bör du direkt kontakta personer som den smittade har varit i kontakt med.
Använd lusmedel som innehåller dimetikon, det finns olika varianter att välja mellan. Följ instruktionerna på behandlingen noggrant. Behandlingen ska återupprepas efter en vecka eftersom lusägg kan överleva behandlingen. Undvik all direktkontakt huvud mot huvud tills du fullföljt behandlingen. Rådgör med en läkare eller prata med en farmaceut hos oss innan du behandlar ett barn under två år.
Luskamma håret noggrant minst två gånger i veckan under två veckor efter sista behandlingen för att vara säker på att alla löss är borta. Familjemedlemmar eller andra personer som varit i nära kontakt med den smittade bör kamma sig varje dag och lika länge för att försäkra sig om att de inte har fått löss.
Om du hittar löss efter behandlingen kan det vara så att du inte har följt bruksanvisningen tillräckligt noga. Man kan också ha blivit smittad igen och fått nya löss, därför är det är extra viktigt att alla som haft nära kontakt med varandra behandlas samtidigt. Vita, tomma lusägg kan finnas kvar i håret efter en lusbehandling. I vissa fall kan de sitta så hårt att de följer med hårstrået när det växer ut och behöver klippas bort.
Det absolut bästa sättet att förebygga löss är att finkamma sina barn och behandla eventuella löss innan terminsstart. Att kamma med luskam är ett bra sätt att upptäcka löss i håret, för att förebygga spridning och för att hålla koll på att behandlingen fungerar.
Kontakta BVC eller vårdcentral om du provat olika behandlingar och utfört dom enligt instruktionerna men ändå hittar levande löss.
2023-02-14 14:47:49