Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Svettas du mycket? Läs våra råd om svettningar och hyperhidros!

Svett är en viktig funktion och kroppens sätt att kyla av sig. Men en del lider av så kallad överdriven svettning, även kallat hyperhidros. Om du har hyperhidros eller upplever att du svettas mycket så finns det fler sätta att lindra besvären!

Varför svettas jag?

Vi svettas när kroppen behöver kyla ner oss. Svettkörtlarna i kroppen producerar svett som lägger sig utanpå huden. När vattnet i svetten dunstar av så kyls vi ner. På så vis kan vi behålla en hälsosam kroppstemperatur. Vanligtvis svettas vi när vi är varma och när vi tränar eller anstränger oss. Ju mer vältränad du är, desto ”bättre” är svettkörtlarna på att kyla ner kroppen. Svettkörtlarna blir mer aktiva och ser till att svettas över större områden för att kyla ner oss bättre. Därför kan du som tränar ofta svettas mer över rygg, bröstkorg och lår. Det är vanligast att svettas under armarna, på händerna och fötterna. Det är också vanligt att svettas på ryggen, i nacken och kring ljumskarna.

Kraftiga svettningar kan vara hyperhidros

En del svettas mer än andra. Det kan bero på att svettkörtlarna är överaktiva, så kallad hyperhidros. Det finns inga exakta mått på hur mycket svett som räknas som hyperhidros – däremot skiljer man på två typer av hyperhidros.

  • Primär hyperhidros eller fokal hyperhidros som det också kallas, innebär att dina svettkörtlar är överaktiva på ett eller flera områden utan bakomliggande orsak.
  • Sekundär hyperhidros är överdriven svettning som orsakas av exempelvis medicin, sjukdom eller hormoner. Det ger ofta en mer generell svettning över hela kroppen, men kan också gälla vissa områden.

Kraftiga svettningar kan bland annat bero på övervikt, hög alkoholkonsumtion, ångest, oro, diabetes, klimakteriebesvär och biverkningar av mediciner. Plötsliga svettningar och vallningar orsakas oftast av hormoner i samband med klimakteriet.

Hur kan jag behandla hyperhidros?

Det finns flera sätt att motverka svettningar.

  • Deodorant – tar bort dålig lukt och minskar till viss del svettningarna.
  • Antiperspirant – dämpar eller förhindrar svettningarna.
  • Kombinerad deo och antiperspirant – en kombinerad produkt som både tar bort otrevlig lukt och minskar svettningarna.
  • Tvätta dig ofta – svett luktar bara illa när den kommer i kontakt med bakterier. Om du tvättar dig regelbundet så hinner inte bakterierna börja lukta illa. 
  • Raka armhålorna – det blir mindre yta för bakterierna att föröka sig på vilket ger fler bakterier som luktar illa.

Symtom på hyperhidros

Om du har problem med svettningar eller inte är upp till dig att avgöra. Vissa personer har inga problem med att de svettas mycket, men andra far illa av det. Vanliga tecken på hyperhidros är bland annat att:

  • Det händer att du svettas mycket trots när du vilar.
  • Dina svettningar påverkar dig så pass att du blir begränsad i vardagen.

Om du har en släkting med hyperhidros så är sannolikheten större att även du har det, eftersom hyperhidros är till viss del ärftligt. Svettningarna börjar ofta innan du fyllt 25 år.

När behöver jag söka vård?

Om du upplever att svettningarna är ett problem för dig så kan du ta kontakt med en vårdcentral. Du kan också ta kontakt med en vårdcentral om du misstänker att du har hyperhidros och vill ha hjälp med det.

Du kan också söka vård om du har kraftiga svettningar och känner dig mycket trött eller om du går ner i vikt. Om du har långvarig feber, svettas mycket på natten och hjärtklappning bör du söka vård. Ta kontakt med en vårdcentral när de har öppet.

Problem med fotsvett och handsvett?

Många av de antiperspiranter på marknaden är gjorda främst för armhålor, men funkar även på exempelvis händer och fötter. Använd en antiperspirant efter att du tvättat händerna för att minska handsvett. Om du har problem med fotsvett kan du testa att använda andra skor och strumpor. Använd gärna strumpor i naturmaterial som silke, bambu eller med hög andel bomull. Välj skor som andas. Skinnskor eller tunna skor andas bättre än stövlar och skor i syntetmaterial.

Välj rätt kläder!

Det här med kläder och material gäller även resten av kroppen. Bomull, silke och linne är lättare och andas bra. Syntet kan ha sina bra egenskaper på exempelvis gymmet men blir lätt varmt och tätt under dagen.

Publicerad: 19 Mars 2022

2022-03-19 08:02:23

Daniel Larsson