Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Vätskebrist - känn igen symtom på uttorkning

Vätskebrist och uttorkning kan uppstå när kroppen förlorar mer vätska än den tar upp, vanligtvis vid varmt väder och sjukdomar som orsakar kräkningar eller diarré. Barn och äldre personer är särskilt känsliga för att drabbas av vätskebrist. Här går vi igenom vanliga symtom samt ger dig tips och råd på hur du undviker vätskebrist!

Symtom vid vätskebrist

Symtom på vätskebrist och uttorkning kan vara allt från törst och trötthet till allvarligare tillstånd som yrsel och förvirring. Här är vanliga tecken på vätskebrist:  

  • Du känner dig törstig och torr i munnen  
  • Du känner dig trött och svag  
  • Din urin är mörkare än vanligt  
  • Du kissar mindre än vanligt 
  • Du får yrsel och huvudvärk 

Om du drabbas av kraftig uttorkning kan du få snabb puls, bli förvirrad och förlora medvetandet.  

Vad beror vätskebrist på?

Vätskebrist och uttorkning kan uppstå när kroppen förlorar mer vätska än den tar upp. Det finns flera faktorer som kan öka risken för att du blir uttorkad. Fysisk aktivitet, särskilt i varma förhållanden, kan öka denna risk. Andra orsaker kan vara överdriven svettning, kräkningar eller diarré, samt användning av vätskedrivande läkemedel. Personer med högt blodtryck eller diabetes har också en ökad risk för att drabbas av uttorkning.  

Vätskebrist hos barn

Barn är särskilt känsliga för vätskebrist och uttorkning eftersom deras kroppar är mindre och deras vätskebehov är högra i förhållande till deras vikt. Symtomen är desamma som hos vuxna men barnet blir ofta även väldigt trött och hängigt och orkar inte leka som vanligt. Barnet kan även få torra läppar, mörka ringar under ögonen och en gråblek hudton.  

Om du misstänker att ditt barn lider av vätskebrist eller uttorkning, kontakta vården för rådgivning. Det är viktigt att vara extra uppmärksam på barnets vätskeintag och symtom eftersom de kan bli uttorkade snabbare än vuxna. Genom att vara uppmärksam och vidta förebyggande åtgärder kan du minska risken för att ditt barn drabbas av vätskebrist.  

Hur kan jag förhindra vätskebrist?

För att förhindra vätskebrist är det viktigt att se till att du får i dig tillräckligt med vätska varje dag. Här är några tips: 

  • Drick mer vatten under fysisk aktivitet eller när det är varmt.  
  • Drick regelbundet under hela dagen, även om du inte känner dig törstig. 
  • Ha alltid vatten tillgängligt, särskilt när du är ute i varmt väder eller är fysiskt aktiv. 
  • Var uppmärksam på om du kissar mindre än du brukar, detta är ett tecken på att du behöver dricka mer.  
  • Är du gravid behöver du få i dig extra mycket vätska. 
  • Äldre personer och barn kan behöva bli påminda om att få i sig vätska.  
  • Var extra uppmärksam på vätskeintaget om du har feber eller kräks, försök att få i dig lite vätska i taget. 

Vätskeersättning – en räddare i nöden

Om du eller ditt barn har förlorat mycket vätska till följd av diarré, kräkningar eller fysisk aktivitet i värme är vätskeersättning mycket bra att dricka för att återställa vätskebalansen. Vätskeersättning är en speciell salt- och sockerlösning som hjälper till att balansera kroppens pH-värde.  

Det finns vätskeersättning som är speciellt framtagen för barn. Vilket typ av vätskeersättning du bör välja till ditt barn beror på deras ålder. Kontakta en av våra farmaceuter för rådgivning om du känner dig osäker.  

Här hittar du även recept på hur du blandar egen vätskeersättning.  

När bör jag söka vård?

Du bör omedelbart kontakta din vårdcentral eller jouröppen mottagning om du eller någon i din närhet visar symtom på kraftig uttorkning eller om du har ett litet barn som känns slött och bara kissar lite eller inget alls. 

Vanliga frågor om vätskebrist och uttorkning:

Hur påverkas kroppen vid vätskebrist? 

Vid vätskebrist påverkas kroppen på olika sätt. Några vanliga symtom är törst, torr mun och hud, trötthet, yrsel, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Vid svårare vätskebrist kan man även uppleva illamående, kräkningar, förvirring och svimning.

Hur akut är vätskebrist?

Vätskebrist kan vara akut i vissa fall, särskilt om den är svår eller om man drabbas av den i samband med andra hälsoproblem. Om man känner av symtom på vätskebrist är det viktigt att åtgärda det så snart som möjligt för att undvika komplikationer. 

Hur återställer man vätskebalansen?

För att återställa vätskebalansen är det viktigt att dricka tillräckligt med vätska. Vatten är det bästa valet, men sportdrycker eller vätskeersättning kan vara användbara om man behöver ersätta förlorade elektrolyter. Vid svårare vätskebrist kan det vara nödvändigt att få vätska genom dropp på sjukhus.  

Vad händer i kroppen vid vätskebrist?

Vid vätskebrist minskar kroppens vattenhalt, vilket kan påverka flera viktiga funktioner i kroppen. Vatten behövs exempelvis för att transportera näringsämnen till kroppens celler samt för att vi ska kunna svalka oss genom att svettas.  

Hur snabbt kan man bli uttorkad?

Det varierar från person till person och beror på olika faktorer som ålder, hälsotillstånd, aktivitetsnivå och omgivningens temperatur. I allmänhet kan man bli uttorkad relativt snabbt om man inte får i sig tillräckligt med vätska, särskilt vid fysisk ansträngning eller vid värme. 

Är vätskebrist farligt?

Ja, vätskebrist kan vara farligt, särskilt om den är svår eller obehandlad. Om vätskebristen inte åtgärdas kan det leda till allvarliga konsekvenser som njurskador, hjärtproblem och i extrema fall även vara livshotande. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på symtom och vid behov söka medicinsk hjälp. 

2023-07-07 09:36:35

Lisa Karlsson