Meny
Mina Recept
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Tips mot svamp i underlivet

Tecken på att du drabbats av en svampinfektion kan vara klåda, sveda och irritation i underlivet i kombination med kesoliknande flytningar. Det finns både receptfria och receptbelagda läkemedel mot svampinfektion i underlivet.

Behandla med receptfria läkemedel

Först och främst gäller det att konsultera en läkare för att få diagnosen fastställd, eftersom en felaktig användning av svampmedel kan leda till att svampen bli resistent.

Har du tidigare fått en diagnos och känner igen symptomen kan du använda dig av receptfria läkemedel mot svamp för att själv behandla angreppet.

Här finns ett utbud av olika behandlingsformer som krämer och vagitorier för lokalt bruk, samt engångsdoser som tas via munnen i de fall lokal behandling av någon anledning inte är lämplig.

Vad är svamp i underlivet?

Råkar du ut för en svampinfektion i underlivet är boven i dramat en jästsvamp, oftast Candida Albicans. Denna svamp finns vanligtvis i tarmen hos alla människor och även i slidan hos vissa där den kan existera utan att orsaka några besvär. Förökar den sig kan den dock ställa till med en inflammation i slemhinnan vilket orsakar symtomen.

Orsaken bakom svamp i underlivet

Orsaken till exakt varför en svampinfektion bryter ut är ännu okänd men vissa omständigheter kan öka risken att det sker.  

Exempelvis kan en antibiotikakur döda de nyttiga mjölksyrebakterierna i slidan vilket gör att en svampinfektion kan uppstå. Andra bidragande faktorer kan vara nedsatt immunförsvar, ärftliga anlag eller att hormonerna är påverkade under en graviditet eller inför mens.

Det kan också vara så att en svampinfektion uppstår av att något skavt mot underlivet. Exempelvis kan vaginala samlag eller cykling i dessa fall ha stimulerat svamp som redan befinner sig i slidan men som hittills inte orsakat några märkbara symtom.

2019-01-31 15:24:06