TBE är en sjukdom som orsakas av ett virus som sprids genom fästingbett. De flesta personer som smittas upplever lindriga symtom som oftast försvinner inom en vecka. Dock kan ungefär en tredjedel av de som blir smittade utveckla en allvarligare form av sjukdomen, där inflammation i hjärnhinnan eller hjärnan kan uppstå. Hos ungefär var tionde person som smittas kan även symtom som förlamning eller andra neurologiska problem uppstå. Det finns ingen behandling för TBE men det finns vaccin.
Inkubationstiden för TBE, det vill säga tiden från smittotillfället till att du får symtom, varierar vanligtvis mellan fyra och tio dagar, men kan ta upp till en månad. Symtomen kan pågå i några dagar upp till en vecka innan de flesta blir återställda. Vanliga symtom är:
Vid en allvarligare form av sjukdomen sprids viruset till hjärnan eller hjärnhinnorna och orsakar inflammation. Dessa symtom kan uppträda ungefär en vecka efter att de tidigare symtomen har försvunnit och inkluderar:
Ungefär var tionde person som smittas av TBE får även symtom på förlamning.
TBE kan drabba personer i alla åldrar. Barn under sju år som smittas av TBE blir oftast lindrigt sjuka och de flesta tillfrisknar utan några större problem. Men i sällsynta fall kan TBE orsaka allvarliga symtom även hos barn.
Du kan smittas genom att bli biten av en fästing som bär på viruset. Fästingar behöver blod för att utvecklas och de biter sig fast i huden för att få blod. Viruset finns i fästingens spottkörtlar och kan snabbt överföras av ett bett. Därför kan du smittas av TBE även om du snabbt tar bort fästingen. Risken är liten då högst två av hundra fästingar är bärare av viruset även i riskområdena. Det innebär att risken att smittas efter enstaka fästingbett är låg. Flest personer blir smittade under perioden från augusti till oktober, men det finns en risk att bli smittad året om.
TBE förekommer i stora delar av Sverige, men vissa områden är mer drabbade än andra. De mest drabbade områdena i Sverige är framför allt Mälardalen, Gotland, Stockholms län, Uppsala län, Södermanland, Östergötland, och Gävleborg. Det finns även riskområden läng kusterna i söder och väster samt i vissa områden i norra Sverige. Det är viktigt att vara extra försiktig och skydda sig om man vistas i dessa områden, särskilt under färstingsäsongen från april till oktober.
Det finns flera sätt att skydda sig mot TBE. Det viktigaste är att undvika att bli biten av fästingar. Här är några tips:
Det finns vaccin mot TBE som rekommenderas för personer som bor eller ofta vistas i områden med hög risk för TBE. Vaccinet ger ett högt skydd mot sjukdomen och är allmänt säkert att använda med få rapporterade biverkningar.
Alla som vistas i eller besöker riskområden och som vill skydda som mot TBE kan vaccinera sig. Det är särskilt viktigt för personer som är mer utsatta för sjukdomen, såsom personer som arbetar utomhus eller som är aktiva i skogsområden. Barn kan vaccineras mot TBE från tre års ålder. Är du gravid eller ammar kan du alltid höra rådgöra med din vårdcentral eller barnmorska om du har några funderingar. För att vaccinera dig mot TBE vänder du dig till din vårdcentral eller en vaccinmottagning.
Om du misstänker att du har drabbats av TBE bör du kontakta din vårdcentral. Om du känner dig mycket sjuk och tror att du har drabbats är TBE bör du omedelbart kontakta en vårdcentral, en öppen jourmottagning eller akutmottagning.
Ja, det är vanligt att få mildare biverkningar av vaccin mot TBE, precis som med alla andra vacciner. Vanliga biverkningar är smärta, rodnad eller svullnad på injektionsstället, huvudvärk, trötthet, illamående eller muskel- och ledvärk. Besvären brukar gå över inom några dagar.
Det rekommenderas att ta en påfyllningsdos av vaccinet mot TBE var tredje till femte år för att upprätthålla ett skydd.
TBE är relativt ovanligt i Sverige, med cirka 100–200 fall per år. Men det är vanligare i vissa områden i landet, särskilt på Gotland och längs kusterna i Östersjön.
Symtomen på TBE kan variera från milda symtom till mer allvarliga symtom. Vanliga symtom inkluderar feber, huvudvärk, muskelvärk och trötthet. I mer allvarliga fall kan det orsaka hjärnhinneinflammation och hjärninfektion. Misstänker du att du har TBE bör du kontakta en vårdcentral.
Det finns ingen specifik behandling för TBE, utan infektionen läker ut av sig själv. Ibland kan man behöva vård för de olika symtomen. Har du fått hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation kan du behöva vård på sjukhus.
Tiden det tar att återhämta sig från TBE kan variera, men de flesta människor återhämtar sig efter en vecka eller två. I mer allvarliga fall kan det ta längre tid och sjukhusvård kan behövas.
2023-05-04 13:52:43