Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Har du fått fästingbett? Såhär gör du!

Fästingar finns främst i gräs, buskar och lövskog i större delen av landet. Vanligtvis ger de bara ett otrevligt bett som kliar några dagar. Ibland kan de dock orsaka sjukdomar som borrelia och TBE. Här har vi samlat allt du behöver veta om fästingar! Hur du känner igen ett fästingbett, hur du tar bort en fästing, vanliga symtom och hur du undviker dem.

Har du en fyrbent vän? Klicka här för att förbereda din pälskling inför fästingsäsongen.

Snabba fästingfakta

  1. Fästingar finns i hela Götaland, nästan hela Svealand och längs Norrlands kust. 
  2. I Sverige har vi främst två arter - vanlig fästing och sibirisk fästing/taigafästing. Vanlig fästing finns i nästan hela landet. Taigafästing finns i Norrbotten och på öar nordost om Umeå. Båda arter kan sprida sjukdomar. 
  3. En fästing lever i 3-4 år. Den utvecklas från ägg till larv, nymf och sist vuxen fästing. Honan dör strax efter hon lagt sina ägg.  
  4. Fästingsäsongen börjar när det är 4-5 plusgrader några dagar i rad. Detta är oftast mars till november. Högsäsong är det från april till juni.

Så får du fästingbett 

När du varit utomhus på vår, sommar och sensommar så finns en risk att du fått en fästing. Fästingarna hakar fast sig i dig när du går förbi och finns oftast i högt gräs. När de landat på dig så kryper de runt lite innan de hittar en bra plats att sätta sig på. Väl där biter de fast sig och sprutar in lite saliv för att inte blodet ska stelna. Det är detta saliv som gör att det blir svullet, rött och kliar. Ibland kan du se fästingar krypa på dig. Plocka bort dem så fort du kan.

Vanliga symtom på fästingbett 

  • Fästingen sitter kvar  
  • Klåda  
  • Rodnad 
  • Liten svullnad

Dessa symtom är de vanligaste och är inget att oroa sig för. Det är kroppens naturliga reaktion på bettet. Bettet ser oftast ut som en liten knopp, ungefär som ett myggbett.

Vad gör jag om jag fått ett fästingbett? 

Har du blivit biten av en fästing? Med rätt vård minskar du risken för sjukdom och obehagliga besvär. Det första steget är att få bort fästingen så fort som möjligt. Men stressa inte! Det är bättre att vänta en stund till du har en riktig fästingborttagare. Naglar kanske kan funka ibland, men det finns bättre sätt. Ha för vana att ha med en liten fästingplockare i väskan eller fickan.

Det viktigaste är att hela fästingen inklusive huvud följer med. Sitter huvudet kvar så kan det fortfarande sprida sjukdomar. Dessutom ökar risken för infektion om huvudet är kvar.

Så tar du bort en fästing

Ett fästinglasso är ett smidigt sätt att få bort både stora och små fästingar. Det ser ut som en penna och är mycket enkelt att använda. Det kallas ibland också för fästingpenna. Du tycker på pennans topp för att få ut en ögla, alltså ”lassot”. Trä öglan över fästingen och se till att du är så nära huden som möjligt. Släpp knappen, vrid om och dra upp. Ett fästinglasso nyper inte i hud och är snällt mot både hår och päls.

En annan populär fästingborttagare är de som ser ut som en liten kofot. Dessa kommer i lite olika former men bygger på samma princip. Fästingborttagaren har en liten skåra som smalnar av. Du för den längs med huden och fångar fästingen i skåran. Fortsätt dra så fästingen nyps fast och lossnar.

Behöver du ta bort en fästing utan fästingborttagare? En pincett med platt eller rakt huvud kan funka. Se till att nypa så nära huden som möjligt. Nyp hårt och dra rätt upp. Kontrollera alltid att hela fästingen är borta. Lägg den gärna på en bit papper för att se om den lever. Om den ser hel ut och kryper så har du med största sannolikhet fått bort allt. Små rester av käken kan kroppen själv ta hand om.

Behandla ditt fästingbett

Börja med att tvätta rent bettet. Tvätta gärna med mild tvål och ljummet vatten. För att minska svullnad och ömhet kan du sedan spola lite kallt vatten. Om bettet kliar och gör ont kan du använda lite kylbalsam eller en svalkande gel. Aloe Vera kan både ge en svalkande och lugnande effekt vid insektsbett. Alsolgel och alsolsprit kan också svalka och lugna klådan. Försökt att inte klia på bettet eftersom det ökar risk för infektion. Om du märker att du råkar klia ändå så kan du sätta ett plåster över som skydd.

En receptfri allergitablett med antihistamin kan hjälpa att lindra klåda och rodnad. Har du ont och far illa av bettet kan du ta en receptfri smärtstillande medicin.

  • Vegan
    Hudosil Kylbalsam 100 ml
    54 kr

När ska jag söka vård? 

Vanligtvis klarar kroppens sig själv och du behöver inte söka vård. En viss rodnad, klåda och svullnad är en naturlig reaktion från kroppen. Besvären brukar gå över efter några dagar. Ha lite koll på bettet för att snabbt kunna se om något ser ovanligt ut.

Du kan behöva uppsöka vårdcentral eller jouröppen mottagning efter ett fästingbett. Sök vård om du:

  • får en rodnar runt bettet efter minst en vecka och rodnaden är minst 5 cm i diameter. 
  • har huvudvärk eller värk i muskler och leder  
  • känner dig ovanligt trött 

Om du har kraftig huvudvärk, värk i nacken och känner dig väldigt sjuk bör du uppsöka akutvård. Blir du förlamad i ansiktet eller en annan kroppsdel bör du ringa 112 och få akut vård.

Fästingar kan sprida sjukdomar

Fästingar kan sprida flera olika sjukdomar till både djur och människor. För oss människor är det vanligast med TBE och borrelia. Fästingfeber/ehrlichios och harpest/tularemi är mindre vanligt, men förekommer även bland människor.

  • Borrelia  
    Borrelia orsakas av en bakterie som finns bland vissa fästingar. Ungefär 10 000 personer drabbas i Sverige varje år och de flesta får lindriga besvär. Borrelia behandlas med antibiotika och du kan bli sjuk flera gånger i livet. Om sjukdomen hunnit sprida sig till leder och nervsystem tar det längre tid att bli frisk. Vanliga symtom på borrelia är en växande rodnad som är större än fem centimeter i diameter. Rodnaden kan vara oval, ringformad eller ha en oregelbunden form. Den kan vara blek i mitten eller helt röd och kan domna och klia. Du kan också få en knöl under huden på grund av borrelia. Den finns oftast vid örsnibben eller vid bröstvårtan. Du bör alltid uppsöka vård om du har dessa symtom eller misstänker att du har borrelia. Det finns inget vaccin mot borrelia.
     
  • TBE  
    TBE orsakas av ett virus och går att skydda sig mot med hjälp av vaccin. De flesta blir friska efter några dagar och får bara lindriga besvär. Knappt en tredjedel av de som smittats blir allvarligt sjuka. Oftast får de då hjärnhinne- eller hjärninflammation. Symtomen kommer efter fyra till tio dagar efter att du blivit biten och smittad. Symtom på TBE är huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Oftast går det över av sig själv efter någon vecka. Om du tror att du har TBE bör du kontakta en vårdcentral även om du har mildare symtom.

Förhindra fästingbett och sjukdomar

Det bästa du kan göra för att slippa bli sjuk av fästingar är att undvika att bli biten. Det betyder inte att du hela tiden ska hålla dig inomhus och undvika naturen! Men med rätt kläder och lite försiktighet kan du minska risken för fästingbett.  

  • Skydda dig mot fästingbett  
    Om du ska ut och gå i högt gräs och skog så bör du ha långa, heltäckande byxor på dig. Fästingarna verkar ogilla mörka kläder men gör också att de är svårare att upptäcka. Ljusa kläder kan dra till sig fler fästingar men gör ofta att du ser dem när de kryper. Huvudsaken är att du har heltäckande kläder och gärna på både ben och armar. Använd gärna stövlar. Använd ett medel som fästingar ogillar. Många myggmedel skyddar även mot fästingar. Spraya kläder och eventuell blottad hud. Husdjur drar gärna med sig fästingar och det är lätt att fästingarna kryper över till dig. För djur finns speciella medel mot fästingar och myggor. Kolla igenom dig noga varje gång du varit ute. Titta efter små prickar som du inte känner igen. Kom ihåg att kolla ställen som hårbotten, knäveck, nacke, rygg och armhålor. Ta hjälp av någon annan för att kolla platser du inte kommer åt själv. Plocka bort fästingen så fort du ser den.
     
  • Vaccinera dig mot TBE  
    Idag finns möjlighet att vaccinera sig mot TBE. Det ger ett bra skydd mot sjukdomen och minskar risken för att bli allvarligt sjuk. Vaccinationen består vanligtvis av tre doser första året samt en fjärde dos efter tre år. Sedan är det en påfyllning var femte år. Om du bor eller rör dig i ett riskområde är det extra viktigt att du vaccinerar dig.

Publicerad 14 Februari 2022

2022-02-14 12:46:36