Barn med täppta och snoriga näsor
Under vabruari är förkylningar vanliga och sprids snabbt via hostningar, nysningar eller smittade ytor som leksaker och dörrhandtag. Även om förkylningar ofta går över av sig själva kan du lindra besvären. Använd nässpray, nässug eller koksaltlösning för att lätta på täppta små näsor. Ett tips är att lägga barnets huvud på en extra kudde vid sömn – det kan minska svullnaden och ge bättre nattsömn.
Vinterkräksjuka och magsjuka barn
Vinterkräksjukan är en ovälkommen gäst som gärna hälsar på i vabruari. Tänk på att det viktigaste är att få i barnet vätska, särskilt om barnet samtidigt har kraftiga diarréer. Vid magsjuka förlorar kroppen snabbt vätska och viktiga ämnen och då vätskeersättning vara ett bra alternativ för att återställa balansen. Att tillföra mjölksyrebakterier kan också vara ett bra sätt att balansera tarmen vid akuta diarrésjukdomar och också för att bygga upp en hälsosam bakterieflora i magen när barnet frisknat till.
För febriga barn
Om sjukdomen väl slår till är det bra att både ha en pålitlig feberermometer och febernedsättande mediciner för barn hemma. Har du en liten bebis är stolpiller det bästa alternativet, medan du till de lite äldre barnen kan välja mellan flytande preparat och tabletter, beroende på barnets vikt och förmåga att svälja medicin. Glöm ej att läsa om användning och dosering på bipacksedeln.
1. Lek utomhus – Har man flera barn kan det vara bäst att flytta lekstunden utomhus när någon i familjen är sjuk. Frisk luft och att leka på avstånd minskar risken för att virus sprids inomhus. Så varför inte passa på att njuta av frisk luft, även om det bara är en kort stund? Från pulkaåkning till sandlådespel – utomhuslek är både rolig och bra!
2. Tvätta händer ofta – Låter simpelt, men vi är ofta inte medvetna om hur ofta vi rör vid ansiktet eller olika ytor. Att tvätta händerna är det bästa sättet att stoppa virus och bakterier från att spridas. Lär barnen att tvätta händerna regelbundet, särskilt innan måltider och efter lek.
3. Tvätta snuttefiltar och gosedjur – När de små är sjuka vill de gärna mysa med sin snuttefilt eller gosedjur, men tänk på att tvätta snuttefiltarna regelbundet.
4. Använd pappersnäsdukar och släng dem rätt – De små behöver ofta en vänlig påminnelse om att nysa och hosta i armvecket. Att lära dem att snyta sig i pappersnäsdukar är också ett effektivt sätt att minska spridningen av smitta. Se till att näsdukarna slängs direkt i en papperskorg med lock, och glöm inte att tvätta händerna efteråt!
5. Håll avstånd och var uppmärksam på symptom – När någon i familjen känner sig krasslig, försök att hålla lite extra avstånd. I stället för att låta barnen dela på fruktskålen kan det vara smart att ge dem varsin liten skål. På så sätt slipper ni onödig smittspridning när små kladdiga händer dyker ner i samma skål.