Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Ont i magen? - Här går vi igenom vanliga orsaker till magont!

Att ha ont i magen är något de flesta människor drabbas av någon gång. Ont i magen kan bero på många olika saker som exempelvis mensvärk, magsjuka eller stress. I de flesta fall går magont över av sig själv, men ibland kan behandling behövas. Här kan du läsa mer om vanliga orsaker till magont och hur du kan lindra dina besvär.

Varför får man ont i magen?

Du kan få ont i magen av många olika anledningar. I vissa fall kan det vara svårt att veta exakt vad magont beror på och i andra fall är det en tydligare orsak som ligger bakom, som vid exempelvis mensvärk eller magsjuka. Magont kan också bero på stress, oro, eller vara tecken på sjukdom. 

Ont i magen under en graviditet  

Att ha ont i magen under graviditeten kan bero på att livmodern växer eller att barnet rör sig mycket inne i magen. Det kan också bero på att du har blivit förstoppat, fått urinvägsinfektion eller har sammandragningar. Det kan också bero på andra saker som inte har med graviditeten att göra. Magont under graviditet kan för många bidra till att man känner oro. Om du känner dig osäker på vad ditt magont beror på bör du kontakta din barnmorska. 

Ont på olika ställen i magen 

Det är vanligt att smärtan sitter på olika ställen i magen, ibland kan platsen på smärtan ge en ledtråd på orsaken till ditt magont. Oavsett var smärtan sitter kan den bero på många olika saker. Här går vi igenom några exempel på orsaker som kan ge smärta i de olika delarna av magen.  

Ont i nedre delen av magen  

Smärta i nedre delen av magen kan upplevas på många olika sätt och bero på olika saker. Hos kvinnor kan man uppleva smärta i nedre delen av magen vid både mensvärk och ägglossning. Det kan även vara ett tecken på urinvägsinfektion eller inflammation i livmodern. En annan orsak kan vara IBS, då får man också kramper och smärtor i nedre delen av magen.  

Ont i övre delen av magen 

Smärta i övre delen kan bero på många olika saker. Magsäcken sitter högt upp i mitten av magen och kan orsaka smärta i magen vid exempelvis magkatarr. Du kan även få ont i övre delen i magen av stress, rökning, alkohol och olika sorters mat, anledningen till detta är att magsäcken är känslig och kan reagera negativt på dessa saker.  

Ont i vänster eller höger sida av magen  

Ibland kan smärtan enbart kännas på ena sidan av magen. Smärta på högra sidan av nedre delen av magen kan exempelvis bero på blindtarmsinflammation. Sjukdomstillstånd i äggstockarna kan ge smärta långt ner i både högre och vänster sida av magen. Smärta långt ner på vänster sida kan också bero på infekterade tarmfickor.  

Vad kan plötsligt ont i magen bero på?  

Smärta och ont i magen kan komma väldigt plötsligt. Här är några exempel på vad plötslig magsmärta kan bero på:  

Förstoppning

Är du förstoppad kan du få ont i magen, känna dig uppblåst och även må illa. Förstoppning kan ge plötsliga besvär men även mer långvariga besvär.  

Blindtarmsinflammation  

Om du drabbas av en blindtarmsinflammation brukar det börja med att du blir illamående, tappar matlusten och får en obehaglig känsla och värk mitt i magen. Bara efter några timmar brukar besvären bli värre och du får i stället smärta i till höger i nedre delen av magen, du kan även få feber.  

Njursten  

Drabbas du av njursten kan du få intensiva smärtor i sidan av magen som även kan stråla ut mot ryggen eller ljumsken. Smärtan kan växla mellan att göra lite och mycket ont. Ofta mår du även illa och känner dig uppblåst i magen.  

Gallsten  

Gallstensbesvär kan ge en ihållande och skärande smärta på höger sida under revbenen. Ibland kan smärtan stråla bakåt mot ryggen och upp mot höger axel. Smärtan kommer ofta i intervaller efter att du har ätit, speciellt om du ätit fet mat. Det är också vanligt att må illa och kräkas i samband med smärtorna.  

Tarmvred 

Tarmvred är ett akut tillstånd som orsakar mycket svåra smärtor i hela magen. 

Vad kan långvarigt ont i magen bero på?  

Att ha ont i magen under en längre period kan vara väldigt frustrerande och jobbigt. Här är några exempel på vad långvarigt magont kan bero på:  

Stress  

Stress är en mycket vanlig orsak till magont. Det är vanligt att du får besvär med magen till följd av att du känner sig stressad eller genomgår en svår tid i ditt liv. Utöver att du får ont i magen kan stress även orsaka diarré eller förstoppning 

Magsår  

Vid magsår har det bildats sår i magsäckens eller tolvfingertarmens slemhinna. Det är vanligt att ha ont i övre delen i magen när du har magsår, det är också vanligt att ha ont i perioder. Du kan till exempel ha magont under flera veckor för att sedan vara helt symtomfri tills nästa period av magont börjar.  

Glutenintolerans 

Obehandlad glutenintolerans, även kallat celiaki kan leda till jobbiga magbesvär och magont.  

Laktosintolerans  

Vid laktosintolerans är det vanligt att man får ont i magen, blir uppsvälld och får magknip när man får i sig mat eller dryck som innehåller laktos.  

Behandling

Behandling vid ont i magen varierar mycket beroende på vad orsaken till besvären är. Vid vissa besvär så som menssmärtor, diarré och förstoppning kan receptfria läkemedel hjälpa. Behöver du besöka läkare för dina besvär kan en undersökning leda till att du får receptbelagda läkemedel och i vissa fall, vid exempelvis en blindtarmsinfektion kan operation behövas. I många fall kan du behandla dig själv genom att ändra på dina levnadsvanor. Rådfråga din barnmorska om du är gravid och vill ta receptfria läkemedel mot magont. 

Vad kan jag själv göra om jag har ont i magen?

För att kunna lindra sina besvär är det bra att börja med att försöka ta reda på orsaken till att du får ont i magen. Det kan du göra genom att se över dina levnadsvanor och se om du kan koppla ihop ditt magont med någon typ av mat eller dryck eller om du får ont i magen under perioder där du känner dig stressad eller orolig. Här är några generella råd för att bli av med eller undvika magont:  

  • Undvik mat eller dryck som du misstänker kan förvärra dina besvär under en period, för att se om du upplever någon förbättring 
  • Ät fiberrik mat med mycket frukt och grönt på regelbundna tider och drick vatten för att undvika förstoppning  
  • Drick mindre kaffe och alkohol  
  • Avstå från rökning  
  • Se till att få tillräckligt med sömn 
  • Försök minska stressen i din vardag och dra ner på tempot 

När bör jag söka vård?

I de flesta fall behöver du inte söka vård om du har ont i magen utan besvären brukar gå över av sig själv. Har du långvariga eller återkommande besvär med ont i magen bör du kontakta vårdcentralen. Du behöver genast kontakta vårdcentral om du har ett eller flera av följande besvär:  

  • Plötsligt och kraftigt ont i magen  
  • Du kräks och maginnehållet ser ut som kaffesump eller innehåller blod  
  • Du har svart eller blodig avföring  

2023-02-27 14:41:35

Lisa Karlsson