Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Råd mot diarré – det här kan du göra när du är lös i magen

Diarré är väldigt vanligt hos både barn och vuxna. Orsakerna till diarré kan vara många, det kan exempelvis bero på intolerans, virus eller bakterier. Här ger vi dig värdefulla tips på hur du kan lindra dina besvär och återhämta dig snabbare när du är lös i magen.

Varför får man diarré?

Orsaken till diarré kan vara många. Det kan exempelvis vara ett symtom på överkänslighet eller olika sjukdomar som celiaki, diabetes, IBS och olika inflammatoriska tarmsjukdomar. Diarré kan också orsakas av virus eller bakterier och vara ett symtom i samband med exempelvis vinterkräksjukan eller matförgiftning.  Även stress och olika sorters läkemedel kan göra dig lös i magen, många känner också av att de får mer diarré i samband med mens och i slutet av en graviditet.  

Symtom på diarré

Diarré innebär att du har lös eller vattning avföring. Besvären kan komma plötsligt och det är vanligt att du behöver gå på toaletten ofta på kort tid. Andra tecken på diarré är:  

  • Du har magsmärtor eller magknip
  • Du känner dig uppblåst eller uppsvälld
  • Illamående och kräkningar i kombination med lös avföring

Vad hjälper mot diarré?

I de flesta fall är diarré något som går över efter några dagar, utan behandling. Här är några exempel på vad du kan göra för att lindra besvären:  

Drick mycket

När du är lös i magen förlorar du mycket vätska och det är därför viktigt att du får i dig mer vätska än vanligt. Drick mycket vatten och undvik kaffe samt alkohol. Har du tecken på uttorkning eller svårt för att få i dig tillräckligt med vätska är vätskeersättning bra. 

Mat vid diarré 

Livsmedel som blåbär, havre och ris kan hjälpa till att göra avföringen fastare då de har en stoppande effekt. Rostat bröd och kyckling kan också fungera bra. Undvik mjölkprodukter, fiberrik- och starkt kryddad mat eftersom magen är mer känslig för detta när du har diarré. Det kan även vara bra att äta mindre portioner flera gånger om dagen för att underlätta för tarmen.  

Stoppande läkemedel

Det finns olika läkemedel som kan hjälpa till att tillfälligt stoppa diarrén och minska besvären. Dessa läkemedel ska inte användas vid långvarig diarré, men kan vara bra vid akut eller tillfällig diarré. Barn under 12 år ska inte använda dessa läkemedel. Var alltid noga med att läsa bipacksedeln innan du tar ett läkemedel eller prata med en farmaceut hos oss om du känner dig osäker. 

Lindra sveda

Det är vanligt att det uppstår sveda och irritation runt ändtarmsöppningen när du har diarré. Feta krämer och salvor är en bra hjälp vid sveda och kan även minska irritationen 

Diarré hos barn

Diarré hos barn, kan precis som hos vuxna, bero på många olika saker. Den vanligaste orsaken är magsjuka, då är det vanligt att barnet också mår illa, kräks och får feber. Det kan också bero på vad barnet äter eller att barnet har överkänslighet mot exempelvis gluten eller laktos. De flesta barn som får diarré kan vårdas hemma. Om ditt barn fått diarré finns det några saker som är extra viktiga att tänka på: 

Få i barnet vätska

Barn tål vätskeförlust sämre än vuxna och det är viktigt att få i barnet ordentligt med vätska. Låt ditt barn dricka ofta och lite i taget. Har barnet kraftig diarré kan du behöva ge vätskeersättning, var uppmärksam på vilken ålder vätskeersättningen rekommenderas från eftersom alla sorter inte kan ges till spädbarn. 

Tänka på följande när du ger barnet mat 

Vad ditt barn kan äta beror ofta på orsaken till att barnet har diarré. Det går ofta bra ge vanlig mat. Här är några tips som kan vara extra bra att tänka på 

  • Ge små portioner och ofta
  • Blåbärssoppa eller morotssoppa kan ha en stoppande effekt på diarré
  • Blanda gärna i lite extra fett i maten
  • Undvik fiberrik mat som fullkornsvälling eller gröt, det kan göra att barnet får mer diarré
  • Undvik light-drycker eftersom det kan göra att barnet får mer diarré

 

Smörj och lufta huden

Det lösa bajset kan göra huden i och runt rumpan väldigt röd och irriterad. Var noga med att byta blöja direkt efter att barnet har bajsat och låt barnet få vara utan blöja eller underkläder, så huden får luftas. Smörj in huden med fet kräm eller salva för att minska irritationen.  

Låt ditt barn stanna hemma 

För att undvika att smitta sprids är det viktigt att barnet stannar hemma från förskola i minst två dygn eller skola i minst 1 dygn från att de har blivit friska.  

Diarré under graviditet

Diarré är ett vanligt graviditetssymtom. Den vanligaste orsaken är förändringen i hormonnivåerna som sker under denna tid. Hormonförändringarna kan påskynda matsmältningssystemet, vilket i sin tur leder till diarré. En annan orsak är att man under graviditeten kan blir mer känslig för vissa livsmedel som man tidigare inte varit känslig för. Många förändrar även sin kost när de får reda på att de är gravida vilket också kan orsaka diarré.  

För det mesta är diarré under graviditeten ingen fara utan brukar gå över av sig självt. Det är dock extra viktigt att få i sig tillräckligt med vätska.

När bör jag söka vård? 

I de flesta fall går diarré över på några dagar utan behandling. Men det finns undantag och du bör söka vård om:  

  • Ditt barn under två månader har kraftig diarré
  • Du eller ditt barn har tecken på uttorkning
  • Du eller ditt barn har svåra smärtor i magen eller ändtarmen
  • Du eller ditt barn har svart eller blodig avföring
  • Du eller ditt barn har diarré som inte gått över efter några dagar 
  • Om du är gravid och har diarré som varar längre än 48 timmar  

 

Eftersom diarré kan vara smittsams ska du alltid ringa en vårdmottagning innan du åker dit, då kan vårdpersonalen se till att ni tas emot utan att andra riskerar att bli smittade.

Om du har långvarig diarré 

Diarré som håller i sig i 4 veckor eller mer kallas för långvarig diarré. Långvarig diarré kan vara tecken på bakomliggande sjukdom och bör alltid utredas av läkare.  

2023-02-20 15:18:47

Granskad av: Tea Golic, Apotekstekniker med receptbehörighet

Lisa Karlsson