Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Ögoninflammation hos barn och vuxna – symtom och behandling

Ögoninflammation är en vanlig ögonsjukdom som kännetecknas av röda och klibbiga ögon. Ögoninflammation orsakas av virus eller bakterier och går för det mesta att behandla själv. Inflammationen brukar försvinna efter en till två veckor men ibland kan du behöva behandling med antibiotika.

Symptom och tecken på ögoninflammation

Vanligtvis har du ögoninflammation i båda ögonen samtidigt. Infektionen brukar däremot börja i ena ögat och sprider sig sedan till det andra. Ögonen brukar börja med att rinna några dagar innan det börjar bildas var. Misstänker du att har ögoninflammation? Dessa vanliga symtom kan tyda på en ögoninflammation:

  • Röda ögon
  • Kliande ögon
  • Svullnad
  • Obehag i ögat i form av skav
  • Varbildning och ökad mängd tårvätska
  • Ögat kan klibba igen under natten och vara svårt att öppna på morgonen
  • Ögonen rinner och tåras

Ögoninflammation hos barn

Nyfödda barn har ofta lite kladdiga ögon och det är inget konstigt. De kan ha kladdiga ögon utan att ha ögoninflammation. Spädbarns tårkanaler är trängre än vuxnas och det kan därför bildas lite mer sekret än hos vuxna. Ögonen är i så fall inte röda och sekretet är mer genomskinligt än var. Om ett nyfött barn har svullna och röda ögon med mycket var bör du söka vård.

Det är vanligt att barn har ögoninflammation – framförallt barn yngre än fyra år. Vanligtvis kommer inflammationen då i samband med en förkylning och orsakas av ett virus. Ögoninflammationen kan också orsakas av att barnet fått in en bakterie i ögat. Barnet bör stanna hemma från förskola eller skola om ögat är så pass kladdigt att det behöver tvättas flera gånger per dag. När infektionen läkt och ögat bara är lite kladdigt på morgonen kan barnet gå tillbaka, om det i övrigt mår bra.

Orsaker till ögoninflammation

Ögoninflammation kallas också för konjunktivit och orsakas av att den yttersta hinnan innanför ögonlocket blir inflammerat. Infektionen brukar vara allvarligast hos barn och ge mildare besvär hos vuxna. Ögoninflammation kan orsakas av både virus och bakterier och kommer ofta i samband med en förkylning. När du är förkyld så är slemhinnorna redan svullna och inflammerade vilket ökar risken för en infektion. Vid allergi är slemhinnorna också irriterade och svullna och mer mottagliga för en infektion. Ögoninflammation hos barn beror oftast på virus. Hos vuxna är det oftast bakterier som är orsaken.

Skador, smuts och torra ögon kan också orsaka ögoninflammation. Om ögat eller ögonlocket blir skadat, exempelvis av att du får in skräp, så kan bakterier få fäste. Du kan då få en bakterieinfektion i ögat. Om du har torra ögon så spolas inte bakterier och smuts bort lika bra och risken för infektion ökar.

Andra orsaker till röda och svullna ögon

Det finns också andra anledningar till röda ögon som inte är ögoninflammation. Vaglar kan ibland ge varbildning, rodnad och svullnad utan en infektion. Ibland växer hårstråna i ögonfransarna lite snett och kan skapa irritation och röda ögon. Ögonen kan också bli röda på grund av ett sprucket blodkärl i ögat. Det är inte farligt och går över av sig självt efter några dagar.

Smittar ögoninflammation?

Ja, ögoninflammation smittar lätt och sprids snabbt till andra. Du kan själv hindra smittan och undvika att själv bli smittad. Just bland små barn sprids smittan snabbt, exempelvis på förskolor och dagis. När barnen kliar sig i ögat får de med sig virus och bakterier på händerna. När de sedan tar i gemensamma leksaker sprids smittan till andra barn. Om ett barn i en grupp har ögoninflammation så är det sannolikt att fler barn kommer bli sjuka. Därför är det extra viktigt att tvätta händerna ofta och noggrant.

Så kan du förhindra att smittas och smitta andra med ögoninflammation

Tvätta händerna ofta och noga. Tvätta minst 20 sekunder med tvål och ljummet eller varmt vatten.

  • Undvik att peta dig i ögonen.
  • Dela inte handduk eller örngott med andra.
  • Dela inte smink, pincetter eller annat som är i närheten av ögon och ansikte med andra.
  • Släng smink som mascara och kajal som kommit kontakt med smitta. Tvätta borstar och penslar noga.
  • Du kan ändå umgås med andra människor om du har ögoninflammation. Var noga med god handhygien och att inte peta dig i ögonen. Du som vuxen kan gå till jobbet även om du har en lindrig ögoninflammation. Om du känner dig sjuk och har allvarliga besvär med ögonen bör du stanna hemma.
  • Tänk också på att förkylningen som kan orsaka ögoninflammationen smittar. Förkylningsvirus är väldigt smittsamt och du bör vara försiktig om du känner av symtom på en förkylning.

Behandling av ögoninflammation

Det finns mycket du kan göra själv om du har ögoninflammation. Själva infektionen läker av sig själv inom 1 –2 veckor. Det du kan göra är att underlätta för kroppen och lindra besvären. Hos oss på MEDS finns gott om receptfria läkemedel och produkter som kan lindra besvären vid ögoninflammation.

  • Lös upp ögon som klibbat ihop. På morgonen kan ögonen klibba ihop och du kan då behöva badda dem för att lösa upp kladdet. Använd gärna en bomullsrondell eller ren handduk med ljummet vatten och badda försiktigt.
  • Tvätta ögonen noga men försiktigt. Se till att ha rena händer när du börjar och tvätta med mjukt papper eller en bomullstuss.
  • Använd ögondroppar om du är torr och irriterad i ögonen. Var försiktig så inte flaskan nuddar ögonen. Ögondroppar finns att köpa receptfritt på apotek.
  • Använd ögonsalva på vuxna med ögoninflammation. Salvan kan lindra besvären och verka återfuktande. Läs på förpackningen hur du ska använda den.
  • Torka med milda våtservetter eller tvättlappar. De är milt rengörande och återfuktande. Släng våtservetten eller tvättlappen i soporna för att inte sprida smittan.
  • Ta bort kladd i ögonen hos små barn. Små barn kan ha sekret i ögonen som du kan ta bort med mjukt papper. Sök vård om barnet har röda och svullna ögon.
  • Att badda med en ren, fuktad handduk är en bra och välkänd huskur som funkar för de allra flesta. Släng handduken i tvätten efter en användning.

Publicerad: 21 Mars 2022

2022-03-21 12:51:14

Daniel Larsson