Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Vaxpropp i örat – så får du bort den!

Ibland kan öronvax täppa till hörselgången i örat. Detta kallas för vaxpropp och går att behandla själv. Om du har en vaxpropp i örat så kan du ha ont i örat, ha försämrad hörsel och höra lite knaster i örat. Här får du veta mer om vaxproppar, symtom och behandling.

Varför får jag vaxproppar?

Öronvax är örats rengöringsmekanism. En lagom mängd öronvax behövs för att hålla hörselgången och örat rent och friskt. Vaxet produceras av körtlar i örat och hindrar bakterier och skräp från att komma in i örats känsliga delar.

Vanligtvis rinner vaxet ut av sig självt, precis som det ska. Ibland kan det dock fastna på vägen och bilda en vaxpropp. Hos vissa människor är vaxet väldigt trögflytande och kan ha svårt att rinna ut. Vissa personer får vaxproppar oftare än andra. Det kan bland annat bero hur stor hörselgången är. Hur ofta du använder tops påverkar också hur lätt du får vaxproppar.

Symtom på vaxpropp i örat

Det finns många symtom på en vaxpropp i örat. Det är vanligt att ha flera symtom samtidigt.

Några vanliga tecken på att du har en vaxpropp i örat:

  • Försämrad hörsel
  • Det kliar i hörselgången
  • Du hör ett ringande ljud
  • Du har ont i örat
  • Det känns som att du har lock för örat
  • Du kan höra ett knastrande eller krasande ljud
  • Huvudvärk eller tryck i örat

Det är vanligt att du får lock i örat efter att du duschat eller badat om du har en vaxpropp. Detta beror på att vatten fastnar mellan trumhinnan och vaxproppen.

Du kan också få hosta utan synlig anledning. Ibland kan vaxproppen komma åt nerver som orsakar hosta. Yrsel är också vanligt eftersom vårt balansorgan sitter i örat. Vaxproppen kan då påverka balansen och du kan känna dig yr.

Vaxpropp hos barn

Det är ovanligt att barn har vaxproppar, men det händer. Om du misstänker att ditt barn har en vaxpropp så ska du söka vård innan du gör något annat. Ta kontakt med en vårdcentral om du tror att ditt barn har en vaxpropp i örat.

Ta bort vaxproppen själv

Det finns många sätt att ta bort en vaxpropp på egen hand. Oftast räcker det med receptfria läkemedel för att bli av med vaxproppen. Du som är vuxen kan testa att få bort vaxproppen själv. Om ett barn har en vaxpropp bör du ta hjälp av en vårdcentral.

Detta kan du göra själv för att bli av med en vaxpropp i örat:

Spola rent öronen

Du kan testa att spola öronen med ljummet vatten för att skölja bort vaxproppen. Använd gärna en gummiblåsa eller gummiballong med mjuk pip. Sug upp ljummet vatten i blåsan och spruta försiktigt in det i hörselgången. Dessa gummiballonger följer ofta med i förpackningen om du köper öronrengöring. De går också att köpa separat.

En vanlig huskur är att droppa i lite olivolja i örat. Olivoljan ska då vara fingervarm och droppas i försiktigt. Oljan är fettlösande och kan lösa upp vaxproppen. Låt oljan vara kvar i örat en stund innan du sköljer med ljummet vatten.

Receptfria läkemedel mot vaxproppar

Här på MEDS hittar du flera receptfria läkemedel för att bli av med din vaxpropp. De kommer både med och utan gummiballong. Receptfria läkemedel mot vaxproppar löser upp proppen och spolar sedan ut den.

Behandling mot vaxpropp hos vården

Det är ovanligt att du behöver söka vård för att få hjälp med din vaxpropp. Om du inte blir av med din vaxpropp själv så kan vården hjälpa dig på lite olika sätt. En vårdcentral kan hjälpa dig bland annat genom att spola örat med ljummet vatten.

Vården kan också ta bort vaxproppen med ett smalt instrument som förs in i hörselgången. Ibland kan vården också suga ut vaxproppen med en så kallad öronsug. En läkare avgör tillsammans med dig vilken behandling som passar dig bäst.

Förebygg vaxproppar

Du kan själv förebygga flera vaxproppar genom att hålla hörselgången ren och frisk. Detta kan du själv göra för att minska risken för vaxpropp:

  • Använd inte tops i hörselgången. Du riskerar att trycka in vaxet mer och hindra vaxet från att rinna ut som det ska.
  • Använd öronproppar med försiktighet. Dessa proppar täpper till öronen och kan hindra vaxet från att rinna ut.
  • Låt bli att peta dig i öronen. Även fingrar kan hindra vaxet från att rinna ut.

Publicerad: 8 Mars 2022

2022-03-08 12:55:58

Daniel Larsson