Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Är du beroende av nässpray? Så blir du av med ditt nässpraysberoende!

Nässpray kan vara en riktig räddning vid förkylning, allergi och nästäppa. De ger lindrig direkt och du slipper vara täppt i näsan. Men om du använder dem under för lång tid kan de vara svåra att sluta med och du utvecklar lätt ett beroende. Här ger vi dig tips på hur du blir av med ditt nässpraysberoende!

Är du beroende av nässpray?

Nässprayer fungerar olika och några av dem har en direkt avsvällande effekt. Sprayen får näsans och slemhinnornas blodkärl att snabbt dra ihop sig, vilket minskar svullnaden. Du får lättare att andas och blir av med nästäppan. Men om du använt sprayen under för lång tid så har slemhinnorna vant sig vid effekten. När du sedan slutar med läkemedlet så svullnar de upp igen och du blir åter täppt. Då är det lätt att vilja fortsätta med nässprayen och därmed utveckla ett beroende.

Så vet du om du är beroende

  • Du har använt avsvällande nässpray under en längre tid (mer än 7–10 dagar i rad).
  • Du blir svullen i näsan och får nästäppa när du slutar använda nässpray.
  • Du känner att du behöver använda nässprayen varje dag, en eller flera gånger per dag.

Varför blir jag beroende av nässpray?

Förkylningsnässpray har ett avsvällande ämne i sig som minskar blodflödet i slemhinnorna. När blodkärlen drar åt sig så minskar svullnaden och det blir lättare att andas. Under tiden du använder nässprayen så vänjer sig kroppen successivt vid effekten. Blodkärlen förlorar sin förmåga att själva dra ihop sig och de blir beroende av läkemedlet. När du sedan slutar med sprayen kan inte blodkärlen dra ihop sig själva som de ska, vilket medför en konstant svullnad och nästäppa.

Det är inte alla receptfria nässprayer som ger beroende utan främst de med avsvällande effekt. Läs på bipacksedeln för att veta om de kan ge ett beroende. Använd dem inte mer än tio dagar i rad eftersom risken för beroende ökar då.

Så kan du sluta med nässpray

Det finns många knep för hur du kan sluta med avsvällande nässpray och bli fri från ditt beroende. Hur du vill göra får du bestämma själv. Det är viktigt att du förbereder dig på att det kan bli jobbigt. Hur lång tid det tar att sluta med nässpray är individuellt. Det bästa är om du kan sluta samma dag. Annars bör du försöka bli fri från ditt nässpraysberoende inom ett par veckor. Om du har stora problem kan det ta längre tid än så.

Sluta med nässpray rakt av

Det bästa är att sluta med nässprayen direkt och inte använda det alls. Du får dock räkna med att bli väldigt täppt i näsan i någon eller några dagar. Det kan kännas hopplöst, men kroppen kommer vänja sig och det kommer bli bättre. Det är också vanligt med huvudvärk och att ha svårt att andas, äta och prata på grund av nästäppan.

Trappa ner dosen

Om du har svårt för att sluta rakt av kan det hjälpa att trappa ner. Nässprayer för barn har en lägre dos av det avsvällande läkemedlet. Använd istället barndosen och använd den bara när du behöver det. Sluta helt med den vanliga nässprayen och använd bara den låga dosen om du absolut måste. Det kan vara skönt att få lite lindring just när du ska sova. Försök att sluta helt så fort som möjligt, helst inom en vecka.

Använd en annan nässpray

Om du har stora besvär med nästäppa så kan du testa en nässpray med kortison. Kortison är också avsvällande men på ett annat sätt. Det tar också lite mer tid för kortison att ge effekt. Börja med kortisonnässpray och sluta med din vanliga spray helt efter några dagar. Sluta sedan med kortiosonnässprayen helt efter några dagar. Det brukar vara lättare att sluta med. Kortison ska också användas med försiktighet och inte användas för länge.

Det finns också nässpray utan avsvällande effekt. De är inte beroendeframkallande men kan ändå ge lindring vid nästäppa. Många av dem kan hjälpa till att återfukta slemhinnorna i näsan vilket kan minska irritation och svullnad.

Publicerad: 8 april 2022

2022-04-08 11:26:07

Daniel Larsson