De allra flesta vuxna har någon gång haft huvudvärk. Det är obehagligt men oftast hanterbart. Inte lika många, bara runt 15% av befolkningen, har haft migrän. Det är en kraftig typ av akut huvudvärk som ofta kommer som anfall. Smärtan upplevs ofta som en dunkande eller pulserande smärta i huvudet. Anfallen kan också ge en så kallad aura med påverkad syn, stickningar och domningar och förvrängd kroppsuppfattning. Ofta kommer förkänningar innan själva anfallet.
Migrän startar i det centrala nervsystemet i hjärnan men man inte exakt vad det är som händer i kroppen vid ett anfall. Samspelet mellan hjärnan, nervceller, nerver och blodsystemet är väldigt komplicerat.
Migrän verkar vara till viss del ärftligt. Sannolikheten för att du får migrän ökar med ungefär 60% om du har en genetisk förälder med migrän. Migrän är vanligare hos kvinnor. Ungefär var femte kvinna har problem, vilket motsvarar 65% av alla med migrän. Hos män drabbas ungefär var tionde av migrän. Kvinnor i 40-årsåldern är särskilt drabbade. Problemen brukar avta efter 40-årsåldern och det är då vanligt att få förkänningar utan anfall.
Både vuxna och barn kan få migrän. Hur många och vilka symtom är individuellt. Några av de vanligaste symtomen är:
Lättare anfall kan lindras med receptfria läkemedel. Det finns också receptfri medicin just för migrän. Dessa kallas för triptaner och hjälper specifikt mot migrän. Om du kräks eller mår illa så kan nässpray eller stolpiller vara ett bra alternativ till tabletter. Bäst effekt får du oftast om du tar medicinen innan anfallet börjar.
Se hela sortimentet av migränmedicin
Andra sätt att lindra migrän är bland annat att lägga sig i ett tyst, mörkt och svalt rum. Undvik ljus, ljud, doft och andra intryck under anfallet. Lägg gärna ispåsar på huvudet eller svalka dig på annat sätt. Försök att sova även om det är svårt.
Den exakta orsaken till migrän är inte riktigt fastställd än men det finns vissa triggers. Vad som orsakar migrän beror också lite på just dig som person och är till viss del individuellt. Det är inte alltid som samma triggerfaktor är orsaken till flera anfall hos samma person. Ibland kan ett anfall komma även utan utlösande faktorer.
Migrän sitter ofta i från fyra timmar till ett dygn. Ibland kan huvudvärken hålla i sig upp till tre dygn om du inte får behandling.
Hur ofta det kommer varierar från person till person. Det är vanligt att få migrän en gång i månaden, men kan också hända flera gånger i månaden eller mer sällan. Hos vissa personer kan anfallen komma flera gånger i veckan.
Ibland kan besvären komma plötsligt och utan förvarning. Det är dock vanligast att du får förkänningar och symtom innan själva anfallet kommer igång. Förkänningarna kan komma redan ett dygn innan migränanfallet. Om du lär känna din migrän kan du med förkänningarna ana ett anfall innan det kommer. Du kan då ta medicin i motverkande syfte eller förbereda dig på ett anfall.
Vanliga förkänningar inför migrän:
Om du har migrän med aura så kan du ibland uppleva auran innan huvudvärken kommer. Ibland blir anfallet bara aura utan huvudvärk. Vanligtvis varar aura-fasen mellan en halvtimme och en timme. Det är obehagligt och kan ibland vara skrämmande att få en aura. Det är dock inget farligt och går över av sig själv.
Vanliga symtom vid aura:
Hos barn och tonåringar kan migrän se annorlunda ut och behöver inte alltid bestå av huvudvärk. Migränanfall hos tonåringar och barn kommer ofta plötligt men varar inte lika länge som hos vuxna. Oftast går de över efter ett par timmar. Det är ovanligt att barn har migrän som varar i flera dagar.
Ibland kan unga känna att det är något på gång men inte kunna sätta fingret på vad. Detta kan vara förkänningar inför migrän och skapar ofta oro, rastlöshet, minskad aptit och trötthet. Även barn och tonåringar kan få aura som brukar vara i fem till tio minuter.
Om du tror att du har migrän kan du söka dig till en vårdcentral för att få diagnos och råd. Du bör söka vård hos vårdcentral om dina läkemedel inte hjälper och du har återkommande besvär.
Du bör söka akut vård om du:
Ibland kan du få behandling via vården för din migrän. Du kan bland annat få läkemedel som du tar förebyggande innan ett anfall kommer. Dessa läkemedel tar du när du får förkänningar och när du är säker på att det är migrän på gång. Du kan också få annan medicin som hjälper under ett anfall.
Det finns också annan behandling mot migrän. Några av dessa är:
Publicerad: 22 Februari 2022