I slutet av menscykeln så ska kroppen stöta ut slemhinnan från livmodern. Kroppen har byggt upp en blodfylld slemhinna där ägget hade satt sig om det var befruktat. Om ägget inte är befruktat så ska det och slemhinnan stötas ut. Livmodern drar ihop sig för att stöta ut blodet och det är dessa sammandragningar som ger mensvärk. Hur ont du får beror på dig och din kropp. Vissa märker inte av smärtan alls eller känner bara ett visst obehag. Andra får så ont att de spyr, blir sängliggande och får ta starka smärtstillande. De flesta upplever något mellanläge med en viss smärta. Denna smärta går oftast att hantera med eller utan receptfria smärtstillande tabletter.
Runt livmodern finns väldigt många nerver och även dessa påverkas när livmodern drar ihop sig. Därför kan du få ont på andra ställen än just vid livmodern. Det är vanligt att ha ont i rygg, ryggslut och ljumskar när du har mensvärk. Prostaglandiner är ett hormonliknande ämne som gör att livmodern drar ihop sig och stöter ut slemhinnan. Dessa ämnen kan också påverka magen och tarmarna och orsaka diarré.
Har du ont i nedre delen av magen i samband utan mens? Under ägglossning kan du få lite ont i nedre delen av magen. Värken kan påminna om mensvärk men är inte riktigt samma sak. Värk i samband med ägglossning kan vara en sprucken äggblåsa som är ofarligt men kan vara smärtsamt.
Du kan också få värk som påminner om mensvärk när du är gravid. Detta brukar ske under vecka 4, 5 och 6 och beror inte på mens.
Hur kraftiga symtom man får är väldigt olika från person till person. Mensvärken kommer vanligtvis de första dagarna innan och under din mens men kan även komma en vecka innan. Ofta är smärtan som värst de två första dagarna efter att blödningen kommit igång.
Vanliga symtom på mensvärk är:
Det är vanligt att vara lite illamående och ha ont i magen under mensen. Om du har mycket ont kan du kräkas och känna dig svimfärdig. Om du har återkommande och allvarliga besvär så kan du söka hjälp hos vården.
Mycket kraftig mensvärk kan bero på andra underliggande orsaker som endometrios och myom. Kraftig mensvärk kallas också för dysmenorré och delas in i två undergrupper.
Vid endometrios så växer livmoderslemhinnan även utanför livmodern och blöder i bukhålan. Det är mycket smärtsamt och är ofta svårt att diagnosticera. Ett av kännetecknen för endometrios är att mensvärken blir värre med åren. Kraftig mensvärk kan också bero på myom, som är muskelknutor i livmodern. Ibland kan mensvärken också bero på en inflammation i livmodern eller äggledaren.
Det finns många sätt att lindra mensvärk på och det är vanligt att du får testa dig fram för att se vad som funkar för just dig.
Om du behöver hjälp med din mensvärk så kan du vända dig till vården. Vården kan erbjuda olika typer av behandling för mensvärk. De kan till exempel skriva ut starkare smärtstillande läkemedel för att du ska kunna dämpa smärtan. Du kan också få behandling med TENS av en läkare eller fysioterapeut. Då stimuleras nerverna under huden med hjälp av små elektriska impulser. Detta brukar hjälpa kroppen att reagera bättre och kan ge smärtlindring.
Du kan också få hormonell behandling med olika typer av preventivmedel. Det finns två typer av behandling med preventivmedel och målet med båda är att du ska slippa mensvärken. Behandling med p-piller, p-stav, p-plåster och p-ring gör så du inte får ägglossning och därför får du heller ingen vanlig mens. Hormonspiraler och andra preventivmedel utan östrogen gör så att du blöder mindre och kan därför minska värken.
Om du har en underliggande sjukdom som orsakar mensvärken så kan du behöva behandling för denna. Det kan vara kirurgi, medicinering eller annan behandling. Efter att du behandlat den underliggande orsaken så brukar också mensvärken bli mildare.
En balanserad kost och regelbunden motion gör gott för hela kroppen, inklusive livmodern. Om du får i dig de näringsämnen, mineraler och vitaminer som du behöver så gynnar det alla kroppens processer. Magnesium är bland annat viktigt för en välfungerande muskelfunktion och kan bidra till att mensvärken blir mildare. Du som har mens behöver också få i dig tillräckligt med järn. För lite järn kan orsaka blodbrist som bland annat ger trötthet. En fiberrik kost hjälper också till att hålla tarmarna igång. Välfungerande tarmar kan minska magbesvär vid mens.
Stress är också en faktor. Om du är stressad och orolig så kan det även påverka mensvärken negativt. Psykisk och mental stress gör ofta att vi spänner oss i kroppen och kan också påverka hur mycket mensvärk du får.
Publicerad: 26 Februari 2022