Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Efter förlossningen – så tar du hand om dig och din kropp

Tiden efter förlossningen är en unik och individuell resa för varje kvinna. Att föda barn är en stor ansträngning för både dig och din kropp. Efter en förlossning är det vanligt med besvär som eftervärkar, smärta och avslag. Oavsett hur du upplever denna fas, finns det åtgärder som kan underlätta eventuella obehag. Här har vi samlat vanliga besvär som kan uppstå efter förlossningen samt goda råd på hur du kan ge din kropp den extra omsorg den behöver!

Eftervärkar

Efter en förlossning, oavsett om den sker vaginalt eller genom kejsarsnitt, upplever många kvinnor vad som kallas för eftervärkar. Dessa sammandragningar sker när livmodern drar ihop sig och kan kännas som en kramp- eller mensliknande smärta som kommer i intervallen. Även om smärtan kan vara obehaglig, är det viktigt att veta att eftervärkar är en naturlig del av kroppens återhämtningsprocess och vanligtvis inte farliga. Normalt avtar värken inom tre till fyra dagar efter förlossningen. Receptfria smärtstillande läkemedel eller en varm vetekudde kan lindra smärta och obehaget från eftervärkar. Dessutom kan en TENS-enhet, som arbetar genom milda elektriska impulser, vara en annan effektiv metod för att minska smärtan.  

Avslag efter förlossning

Det är vanligt att uppleva avslag, vilket innebär en blödning från slidan. Denna blödning är helt normal och utgör en del av kroppens naturliga reaktion på förlossningen. Det är normalt att ha avslag under en period av cirka sex till åtta veckor efter förlossningen, men det kan variera, och vissa kvinnor kan ha längre eller kortare blödningsperioder.  Avslaget kan vara mer omfattande när du rör på dig, till exempel när du reser dig upp eller går. För att minimera risken för infektion rekommenderas det att duscha i stället för att bada under tiden du har avslag.  

För att hantera avslaget på ett bekvämt och hygieniskt sätt är det bästa att använda bindor. Det finns speciella förlossningsbindor som är skapade för att ge extra skydd och komfort. Det rekommenderas att undvika tampong och menskopp under denna period eftersom de kan öka risken för infektion.  

Sveda i underlivet

Sveda i underlivet, speciellt när du kissar, är en vanlig upplevelse efter förlossningen och beror ofta på små skrapsår eller bristningar runt urinröret. Detta kan vara obehagligt, men det finns sätt att lindra besvären. För att mildra svedan när du kissar kan du prova att skölja med vatten samtidigt som du kissar. Det är även viktigt att hålla underlivet rent och torrt för att undvika irritation, använd milda tvättprodukter för underlivet och torka försiktigt med mjuka handdukar.  

Bristningar i underlivet

De flesta kvinnor får någon liten bristning i underlivet under en vaginal förlossningen. Bristningar kan behöva sys av barnmorska eller läkare. Att känna ömhet och svullnad runt området är vanligt under läkningsprocessen. Det är viktigt att vara tålmodig, då läkningen normalt tar några veckor. För att lindra klåda och besvär kan det vara skönt att applicera fuktiga kompresser på det drabbade området. Att lufta underlivet kan också kännas skönt och det kan dessutom underlätta läkningen. Har du mycket ont kan du ta receptfria läkemedel mot smärtan.  

  • Vegan
    Multi-Gyn Calming Cream 50 g
    99 kr
  • Vegan
    Multi-Mam After Birth Spray 75 ml
    149 kr

Hemorrojder efter förlossning

Hemorrojder är vidgade blodkärl som kan förekomma antingen utanför eller inuti ändtarmsöppningen. Det är vanligt att få hemorrojder under graviditet och efter förlossning, ofta på grund av hormonella förändringar. Hemorrojder efter förlossning kan orsaka både klåda och smärta. Receptfria salvor eller stolpiller kan bidra till att minska svullnaden och lindra smärtan.  

Ömma bröstvårtor

Amning är en vacker och nära stund mellan dig och din bebis, men det kan också vara en utmanande period för många kvinnor. Ofta är det så att barnet inte tar bröstet på ett optimalt sätt i början, vilket kan resultera i ömma och såriga bröstvårtor. Ömma bröstvårtor kan vara smärtsamma och resultera i obehag för dig som mamma. En vårdande bröstvårdskräm kan lindra smärtan genom att skydda dina bröstvårtor från att torka ut och spricka.  

Sexlust och sex efter förlossning

Under de första månaderna kan det vara normalt att sexuell lust inte återgår till det normala direkt. Det är högst individuellt när lusten kommer tillbaka och du och din partner kan ha sex igen när ni båda känner er redo. Torra slemhinnor kan vara ett vanligt problem efter en förlossning, därför kan extra glidmedel vara till hjälp. Glidmedel kan underlätta samlaget genom att minska friktion och förbättra komforten.  

Ta hand om dig själv

Att ta hand om sig själv efter förlossningen är en viktig och ibland utmanande uppgift. Den här perioden innebär inte bara en övergång till att vara mamma, utan också en tid för återhämtning. Kroppen har genomgått en stor förändring, och det är naturligt att behöva tid för att återhämta sig både fysisk och mentalt. Om du upplever några bekymmer eller obehag efter förlossningen, tveka inte att söka hjälp hos din barnmorska eller vårdpersonal. De är där för att hjälpa dig och kan svara på frågor eller erbjuda rådgivning om allt från amning, smärtlindring och oro.  

Vanliga frågor:

När återhämtar sig underlivet efter förlossningen?

Återhämtningen av underlivet efter förlossningen varierar från person till person. Det tar vanligtvis några veckor för kroppen att läka och för svullnaden att minska. Att hålla området rent och undvika överdriven ansträngning kan främja en snabbare återhämtning.  

Hur länge har man eftervärkar?

Eftervärkar kan pågå i några dagar till en vecka efter förlossningen. De kan vara mer märkbara när du ammar, eftersom amningen stimulerar livmodern att dra ihop sig.  

När kommer mensen tillbaka efter förlossningen?

När mensen återkommer kan variera. Om du inte ammar kan mensen komma tillbaka redan efter några veckor till månader. Om du ammar kan mensen dröja längre, vanligtvis kommer den tillbaka när du slutar amma.  

Hur snabbt efter förlossningen kan man träna?

Det är viktigt att ge din kropp tillräcklig tid att återhämta sig innan du börjar träna igen. Lättare övningar som promenader och bäckenbottenövningar kan vanligtvis påbörjas några dagar efter förlossningen, men mer intensiv träning bör du avvakta med i flera veckor, beroende på hur din kropp känns och hur din förlossning gick. Det rekommenderas att gradvis öka träningsintensiteten, men viktigast av allt är viktigt att du känner efter själv och utgår från dina förutsättningar.  

Hur länge ska man vila efter förlossningen?

Vila efter förlossningen är viktig för att låta din kropp återhämta sig. Under de första veckorna är det klokt att fokusera på vila och återhämtning. Du kan gradvis öka din aktivitet när du känner dig redo, men överansträng dig inte. Lyssna på din kropp och var inte rädd för att be om hjälp om du behöver det.  

2023-08-23 06:52:01

Lisa Karlsson