Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Glutenintolerans – vanliga symtom och tecken på att du inte tål gluten!

Glutenintolerans heter egentligen celiaki och innebär att du inte tål gluten. Kroppens immunförsvar reagerar på gluten och ger besvär som diarré, magbesvär, utslag och värk. Det finns inget botemedel mot glutenintolerans men besvären går att lindra. Med rätt mat kan du undvika gluten och slippa besvär.

Vad är glutenintolerans?

Ungefär 2% av befolkningen har celiaki, glutenintolerans. Celiaki är en autoimmun sjukdom som innebär att kroppens immunförsvar börjar reagera på gluten. När gluten kommer ner till tunntarmen så slår immunförsvaret larm och kroppen angriper sig själv. Kroppen börjar angripa tarmluddet på insidan av tunntarmen som då blir skadat. Tarmluddet behövs för att kunna ta upp näring från maten, men när det blir skadat kan inte kroppen ta upp den näringen som behövs – vilket kan leda till andra problem. Både näringsbrist och inflammationen i tunntarmen kan ge symtom, ofta flera olika symtom. Det kan därför svårt att ställa en korrekt diagnos på någon som har glutenintolerans.

Vad är gluten?

Gluten är en typ av protein som finns i sädesslag som vete, råg och korn. Gluten kan också finnas som en ingrediens i maträtter som inte alltid innehåller dessa sädesslag. Det är vanligt att gluten används som bindemedel i färdigrätter och för att göra bröd extra fluffigt. Även mat som inte vanligtvis innehåller vete, råg eller korn kan innehålla spår av gluten.

Havre och havregryn är naturligt glutenfritt men räknas inte alltid som glutenfritt. Många gånger hanteras och mals havre i samma lokaler som andra sädesslag med gluten. Det finns då en risk att havren blir kontaminerad och innehåller spår av gluten. För att vara riktigt säker kan du köpa glutenfria havregryn. Havren har då hanterats separat och du med glutenintolerans behöver inte oroa dig för problem.

Testa dig för glutenintolerans

Det finns tester som du själv kan köpa och genomföra för att se om du är glutenintolerant. Testet ser om du har en gen som kan orsaka glutenintolerans. Det är dock inte säkert att du har eller inte har c bara baserat på ett självtest. Ungefär 50% av befolkningen har genen som kan påverkar celiaki men endast 2% av befolkningen har sjukdomen.

Det är heller inte säkert att du har glutenintolerans bara för att du mår dåligt av livsmedel med gluten. Det kan vara något annat ämne i sädesslagen som korn, råg och vete som du inte tål. Mår du bättre av en kost utan gluten så kan du med fördel fortsätta med det. Vissa personer mår inte bra av spannmål och mår bättre av glutenfri mat.

Självtest för glutenintolerans:

Symtom och tecken på glutenintolerans hos vuxna

Det kan vara svårt att få rätt diagnos om som glutenintolerant. Symtomen kan vara svåra att bestämma och de varierar ofta från person till person. Symtomen kan också ändras med åldern och behöver inte alltid vara likadana. Om du har obehandlad glutenintolerans så kan du få flera olika symtom. Några symtom kommer från magen och tarmarna, men andra kan visa sig på andra sätt.

Symtom på glutenintolerans från mage och tarmar är bland annat:

  • Kräkningar och illamående
  • Problem med gaser, magsmärtor och besvär som liknar IBS
  • Diarré eller förstoppning
  • Uppblåst mage

Det finns en speciell typ av glutenintolerans som kallas för hudceliaki. Du kan då vara glutenintolerant men inte ha några symtom i tarmen och magen. Istället får du kliande blåsor på huden. Blåsorna sitter oftast på armbågar, underarmar och skinkor.

​Andra symtom på glutenintolerans:

  • Trötthet och orkeslöshet
  • Nedstämdhet
  • Viktnedgång
  • Svårt att bli gravid
  • Blåsor och utslag på kroppen (gäller främst hudceliaki)
  • Blåsor och sår i munnen
  • Benskörhet
  • Brist på vitaminer och mineraler som zink, järn, folsyra, kalcium och B12

Ibland kan den som har glutenintolerans också vara laktosintolerant. Detta beror på att enzymet som ska bryta ner laktosen (mjölksockret) minskar när tarmluddet i tunntarmen är skadat. Vanligtvis går det över vid glutenfri kost när tarmen fått återhämta sig.

Glutenintolerans hos barn

Hos barn ser glutenintolerans lite annorlunda ut.

Vanliga symtom på glutenintolerans hos barn:

  • Ont i magen
  • Diarré, gaser och förstoppning
  • Dålig aptit
  • Illamående och kräkningar
  • Nedstämdhet och trötthet
  • Näringsbrist, vanligtvis blodbrist som orsakas av för lite järn
  • Hämmad tillväxt
  • Försenad pubertet
  • Blåsor och sår i munnen

Mat för dig med glutenintolerans

Om du har glutenintolerans eller mår bättre utan gluten i din kost så behöver du tänka till lite extra när du köper mat. Svenska Celiakiförbundet har en symbol med ett överstruket ax. Om du ser symbolen så kan du vara säker på att livsmedlet är glutenfritt.

Även om du behöver äta glutenfritt så kan du äta det mesta. Både pasta, bröd och mycket annat går att köpa utan gluten.

Glutenfria livsmedel:

  • Eko
    Vegan
    Better Than Spaghetti EKO 385 g
    32 kr

Behandling för glutenintolerans

Det finns ingen behandling med läkemedel mot glutenintolerans. Har du glutenintolerans så kommer du få leva med det hela livet – det är inte ett problem som kan växa bort. Det kanske låter lite tråkigt men du kan som sagt äta väldigt många livsmedel ändå. Om du undviker gluten och är noga med vad du äter så har du heller inga besvär.

Tunntarmen och tarmluddet återhämtar sig efter en tid helt utan gluten. Det kan ta ganska lång tid men till slut brukar den återhämta sig helt. Då försvinner också besvären och kroppen kan ta åt sig näring från maten igen.

Problem till följd av glutenintolerans

Om du har glutenintolerans kan du känna dig trött och orkeslös. Det brukar märkas främst när du rört på dig eller tränat. Orsaken kommer ofta på grund av näringsbrist eftersom tarmen inte kan ta upp den näring som behövs. Du kan då ha brist på vitamin B12 och folsyra eller brist på järn. Brister på dessa ämnen ger blodbrist, som bland annat ger trötthet. Även inflammationen i sig kan orsaka trötthet.

Många får en ofrivillig viktnedgång om de är glutenintoleranta och äter gluten. Detta kan dels bero på näringsbristen. Det kan också vara för att du har sämre aptit eller är illamående och kräks. Blåsor i munnen är ett vanligt symtom på glutenintolerans och kan också bidra till minskad aptit. Blåsorna beror ofta på brist på B12.Även leder och skelett påverkas. Det är vanligt att få benskörhet på grund av näringsbristen. Skelettet blir dock starkare igen när du börjar äta glutenfri mat och när tarmluddet återhämtat sig.

Glutenintolerans kan också påverka förmågan att bli gravid. Om du äter gluten trots att du inte tål det så kan du få svårt att bli gravid. Infertiliteten är tillfällig och du kan bli gravid om du slutar äta gluten.

När ska jag vända mig till vården?

Om du tror att du är glutenintolerant så kan du söka dig till en vårdcentral. Du får då träffa en läkare och berätta om dina besvär. Vanligtvis ställs en diagnos baserat på dina besvär och ett blodprov. Ibland kan man göra en biopsi från tunntarmen för att titta på tarmluddet. Under utredningen får du äta gluten vilket kan göra att du mår ännu sämre. Detta är för att se ur kroppen reagerar och det kallas för en glutenprovokation.

Publicerad: 26 Februari 2022

2022-02-26 13:21:14

Daniel Larsson