Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Fotvårtor som aldrig försvinner? Så får du bort dem!

Fotvårtor är små, grova förhårdnader på fötterna som orsakas av det mycket smittsamma viruset HPV De är oftast helt ofarliga men kan göra ont när du går och vara störande i vardagen. Här kan du läsa mer om varför du får fotvårtor och hur du kan behandla dem.

Varför får jag fotvårtor? 

Vårtor orsakas av viruset HPV, (humant papillomvirus), som är ett mycket vanligt virus som finns i över 200 olika varianter. Vårtorna visar sig oftast på händerna och fötterna och är mycket smittsamma.  

Fotvårtor smittar via direktkontakt, och sprids framför allt i simhallar, duscharna på gymmet och andra våta ytor där folk går barfota. HPV tar sig in i kroppen genom sprickor och sår på undersidan av fötterna.  

Ställer till det i vardagen

Fotvårtor kan se olika ut, men dyker oftast upp som små förhårdnader på undersidan av foten. De är vita, med svarta prickar och ofta mjuka i mitten. Även om fotvårtor oftast är helt ofarliga så kan de vara jobbiga att gå runt med i vardagen. För det första så känns det inte så fräscht om du har en eller flera vårtor på fötterna, och för det andra kan de göra ont när du går, eftersom de ofta sitter på undersidan av fötterna. 

Fotvårtor är vanligare bland barn 

Vårtor är vanligt hos barn i förskoleåldern. Ungefär var tionde barn i åldern 4-6 år får vårtor. Anledningen till att barn lättare får vårtor är att de inte har ett fullt utvecklat immunförsvar. Det gör att de är mer mottagliga för virus som HPV. 

Vad är den bästa metoden för att bli av med fotvårtor? 

Fotvårtor går bort av sig själva, men det kan ta lång tid. Idag finns det också flera effektiva behandlingar som gör att du kan ta bort dina fotvårtor snabbare.  

Två vanliga metoder för att ta bort fotvårtor är att frysa bort dem eller att använda syrabehandling. 

Syrabehandling 

Idag finns det flera vårtmedel som använder syra för att ta bort vårtor. Salicylsyra är en vanlig ingrediens, men exempelvis myrsyra eller triklorättiksyra, (TCA), kan också användas. 

Syran appliceras direkt på vårtan och löser upp förhårdnade celler. Behandlingen kan göras hemma, men var noga och läs instruktionerna innan så att du inte skadar huden. Behandlingen används också av läkare.  

Syrabehandling är ett effektiv sätt att skynda på borttagningen av vårtor, men det kan fortfarande ta veckor eller månader innan vårtan försvinner. 

Frysbehandling 

Ett annat alternativ för att ta bort vårtor är att frysa dem. Behandlingen fryser vårtan med hjälp av flytande kväve. Det här dödar de infekterade cellerna.  

Oftast behövs endast en behandling och vårtan försvinner vanligtvis inom två veckor. Behandlingen kan göras hemma, men kan också göras på vårdcentral eller klinik. Behandlingen kan vara smärtsam och även fortsätta göra ont en tid efteråt. Ibland kan det också bildas ärr. Var noga och läs bruksanvisningen innan du fryser din vårta för att undvika skador på huden.  

Avlastande plåster 

Om vårtan gör väldigt ont när du går så finns det avlastande plåster att köpa för att lätta på trycket.  

Hur undviker du att få vårtor?  

Det finns mycket du kan göra själv för att undvika att få vårtor eller utveckla nya. 

 

  • Undvik kontakt med vårtor. HPV-viruset sprids via direktkontakt med vårtor. Undvik att röra andras och pilla på dina egna vårtor. Tvätta händerna ordentligt efter att du tagit i vårtan. 
  • Låna inte andras handdukar och skor. 
  • Undvik att gå barfota där det är vått på allmänna bad- och duschplatser, som på gymmet eller badhuset, Använd badtofflor eller sandaler för att skydda fötterna.  
  • Håll dina fötter rena och torra. 
  • Använd separata nagelsaxar och filar för dina vårtor. Då minskar du risken för att de sprids. 

 

När borde jag söka vård?  

Du borde ta kontakt med din vårdcentral direkt om:  

  • Dina vårtor blöder 

 

  • Dina vårtor gör väldigt ont och påverkar din vardag 

 

  • Dina vårtor ändrar färg och form 

 

  • Vårtorna kommer tillbaka efter behandling 

 

  • Om du har fotvårtor och samtidigt har diabetes eller sämre känsel i fötterna 

 

  • Om du har ett försvagat immunförsvar 

 

Om du är osäker på om din vårta faktiskt är en vårta eller något annat.  

Kontakta oss på MEDS  

Behöver du rådgivning om hur du kan få bort dina fotvårtor? 

Tveka inte att höra av dig till oss på MEDS! 

 

På vår sajt kan du chatta med en legitimerad farmaceut.  

Eller skicka ett mejl till hello@meds.se. 

2023-01-05 12:17:06

Alexander Johnsson