Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Barndiabetes – vad behöver jag som förälder tänka på?

Diabetes typ 1 visar sig vanligtvis först i barnaåldern, och därför kallas sjukdomen också för barndiabetes eller ungdomsdiabetes. Varje år insjuknar cirka 800 barn i diabetes och det kan vara jobbigt för både dig och ditt barn. I den här artikeln kan du läsa om vilka symtom du behöver vara extra uppmärksam på och hur du kan hjälpa ditt barn att leva med sjukdomen.

Vad är barndiabetes? 

Barndiabetes är en autoimmun sjukdom som gör att ditt barn inte kan producera insulin. Insulin behövs för att kroppen ska kunna skapa energi och för att hålla blodsockernivån på en jämn nivå.

Barndiabetes leder till högt blodsocker och kan också leda till ketoacidos som kan vara väldigt farligt för barnet. Barn som får diabetes behöver behandlas med insulin resten av livet.  

Här kan du läsa mer om hur diabetes typ 1 påverkar kroppen

Vilka symtom ska jag hålla koll på? 

Symtomen för barndiabetes kan komma fort, och utvecklas ofta under några veckor eller månader. Hos små barn kan de utvecklas redan efter några dagar. 

Tänk på att många av symtomen för barndiabetes också är vanliga för många andra sjukdomar som barnet kan få under sin uppväxt och under puberteten. Se därför till att testa ditt barn på en vårdcentral om du misstänker diabetes.  

De här är vanliga symtom på barndiabetes

  • Ditt barn behöver gå och kissa ofta och mycket. Var extra uppmärksam om ditt barn plötsligt börjar kissa på sig i sömnen. Det här är normalt speciellt under de första åren. Men om du märker att ditt barn börjat kissa på sig på natten igen eller väldigt ofta så kan det vara ett tecken på diabetes.  

 

  • Ditt barn blir väldigt törstig och dricker ovanligt mycket. Det här hänger ofta ihop med att barnet kissar oftare. När blodsockret är för högt så försöker kroppen att göra sig av med det genom kisset.  

 

  • Ditt barn går ner mycket i vikt snabbt. Om du märker att ditt barn går ner i vikt så kan det vara ett tecken på diabetes. Om kroppen saknar insulin samtidigt som blodsockret är högt så ökar risken för ketoacidos. Det här betyder att kroppen börjat äta av sig själv för att skapa energi. Det kan vara väldigt farligt.  

 

  • Ditt barn är väldigt trött och orkeslöst 

 

  • Ditt barn mår illa och klagar på ont i magen.

  

  • Ditt barn luktar aceton ur munnen. 

  

  • Ditt barn ser suddigt och har andra problem med synen.

 

Hur behandlas barndiabetes?  

Barndiabetes behandlas med insulin eftersom kroppen slutat att producera det själv. Det här kommer ditt barn behöva göra resten av livet. 

Insulinet behöver sprutas in i kroppen, genom antingen insulinpennor eller en insulinpump. Det kan behöva göras flera gånger om dagen. 

Hjälp om du är osäker

Om du är osäker på hur man gör så kan du ta kontakt med din vårdcentral. Där kan du lära dig hur du använder insulin-pennor eller pumpar, hur du doserar rätt mängd och hur du kan hjälpa ditt barn att hantera sjukdomen.  

Håll koll på blodsockret

Nyckeln är att mäta blodsockernivån ofta och veta hur man tolkar den. Det här kan du enkelt göra med hjälp av en blodsockermätare. Det här gör det sen enklare att dosera den mängd insulin ditt barn behöver.  

Kan mitt barns diabetes växa bort?  

Barndiabetes är tyvärr inte något som växer bort, idag finns det heller inget botemedel. Men det forskas väldigt mycket för att hitta anledningen till att man får diabetes, och hur man kan förhindra och kanske till och med bota sjukdomen. 

Även om barndiabetes inte kan botas så finns det idag mycket man kan göra för att behandla sjukdomen. Barn med sjukdomen kan, med rätt och kontinuerlig behandling, leva ett bra och normalt liv.  

Att leva med diabetes som barn och förälder  

Diabetes är en sjukdom som kommer att vara med ditt barn resten av livet. Därför kan det kännas som att hela världen vänds uppochner när ni får diagnosen. 

Att känna rädsla, oro och osäkerhet inför sjukdomen är helt normalt och det kommer säkert att finnas en hel del frågor. Är mitt barns liv i fara? Kommer mitt barn att kunna leva ett normalt liv?  

Ett barn med diabetes kommer att ha andra behov än andra barn. Att vara mer noga med vad man äter och dricker, och se till att ta insulin regelbundet varje dag. Men så länge blodsockernivåerna hålls under kontroll så kommer barnet i de allra flesta fall att kunna leva ett normalt liv och göra alla aktiviteter som andra barn kan. 

Att behöva ta insulin och kolla blodsockernivån varje dag kan kännas både läskigt och jobbigt för barnet. Speciellt när det handlar om sprutor. Men med tiden brukar det bli enklare när både du och barnet vant sig vid det och gjort det till en rutin. 

Hjälp finns att få

Om du har frågor, eller är osäker på hur man gör kan du ta kontakt med din vårdcentral. Där kan du lära dig hur du använder insulinpennor eller pumpar, hur du doserar rätt mängd och mycket annat om sjukdomen.

Ju mer du och ditt barn lär dig om diabetes, desto enklare blir det att leva med det.

Prata med andra

Ibland kan det också hjälpa att få prata med andra i en liknande situation. Idag finns en mängd olika sätt för dig och ditt barn att få träffa och prata med andra familjer som lever med diabetes.  

Svenska diabetesförbundet 

På Svenska diabetesförbundets hemsida finns mycket nyttig information och reportage om hur det är att leva med diabetes.  

De har också föräldragrupper på flera platser i landet och lokala diabetesföreningar där ni kan få hjälp och stöd. https://www.diabetes.se/  

Ung Diabetes 

Ung diabetes är Svenska diabetesförbundets förening för personer mellan 15 och 30 år som lever med diabetes. Både du och ditt barn kan kontakta dem om ni har frågor.  

Ung Diabetes har också lokala föreningar för unga med diabetes.  

Ung diabetes och vissa barnkliniker anordnar även läger för barn och ungdomar med diabetes. https://www.diabetes.se/ungdiabetes/  

Barndiabetesfonden 

Genom Barndiabetesfonden kan ditt barn få träffa andra barn som lever med diabetes, tillsammans med deras föräldrar och närstående. Barndiabetesfonden har också lokala föreningar. https://www.barndiabetesfonden.se/

Kontakta oss på MEDS! 

Om du behöver hjälp eller råd för att hantera och behandla ditt barns diabetes så kan du alltid kontakta oss på MEDS! 

 

På vår sajt kan du chatta med en legitimerad farmaceut.

Eller skicka ett mejl till hello@meds.se.

2022-12-06 14:40:16

Granskad av: Sarah Najafian, Farmaceut

Alexander Johnsson