Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan
Bäst i Test - Solskydd för ansiktet

Bäst i Test - Solskydd för ansiktet

Idag finns det en uppsjö av solskydd för ansiktet vilket vi tycker är fantastiskt – solskydd är viktigt för att skydda huden mot skadlig UVA- och UVB-strålning som i längden kan leda till allvarliga sjukdomar som malignt melanom. På dagens marknad går det att hitta bra solskydd för alla olika hudtyper, men med så många produkter att välja mellan kan det bli svårt att välja rätt.

Applicera rätt - och rätt mängd

När du applicerar solkräm för ansiktet är det viktigt att tänka på när du applicerar den och hur mycket du använder. Solkrämen ska appliceras som det sista steget i din hudvårdsrutin, men innan eventuell makeup. En lagom mängd solkräm för ansiktet motsvarar ungefär en tesked. Du kan även måtta ut två strängar solkräm på ditt pekfinger och långfinger för att få ut rätt mängd. Detta ska täcka både ditt ansikte och dekolletage. Om du använder för lite solkräm så får du ett lägre skydd än vad förpackningen anger.

Det är även viktigt att återapplicera solkräm ungefär varannan timme, efter bad eller intensivt svettande - annars riskerar du att kompomissa det ursprungliga skyddet. 

Hitta rätt solskydd för dina behov

Är du osäker på vilket solskydd som passar för just dig? I årets första Bäst i Test kommer vi till din undsättning. Vi har testat hela 9 olika solskydd för ansiktet med olika egenskaper och för olika hudtyper, och i denna artikel kan vi äntligen redovisa resultatet. Vår eminenta testpanel består av en grupp där både ålder och hudtyp varierar, så vi har haft möjlighet att testa dessa solskydd utifrån många olika vinklar. Samtliga solskydd fick ett högt snittbetyg vilket gör oss extra stolta över att kunna erbjuda alla dessa fantastiska produkter i vårt sortiment. Men vilket vann egentligen?

1. La Roche-Posay Anthelios Uvmune Ultra Cream SPF50+ 50 ml

Pris: 185 kr
Produktbeskrivning: Oparfymerad, svettresistent, hypoallergen och speciellt framtagen för att minimera sveda i ögonen. Lämnar huden mjuk och återfuktad, klibbar den inte och efterlämnar inte heller några vita märken eller fet hud.

Resultat
En solkräm som många känner till sedan innan – men hur väl presterar denna klassiker i vårt stora solskyddstest? Riktigt bra faktiskt. Vår testpanel var mycket imponerade av denna solkräm i sin helhet, och den beskrevs som både lättapplicerad och återfuktande. Huden andades under solkrämen och den lämnade ingen synlig hinna. Produkten är oparfymerad och passar även för känslig hud, vilket vår testpanel kan bekräfta. Inte en enda deltagare rapporterade att den sved i ögonen och många gav den pluspoäng för det överkomliga priset.

Snittbetyg: 9,2/10

+ Mycket prisvärd, högt UVA och UVB-skydd, bra återfuktning för torr hy, absorberas snabbt, svettresistent.

- Pumpfunktionen strulade något för vissa deltagare. Lite tråkig förpackning tyckte några.

Röster från testpanelen:
”Använt denna solkräm utomlands och aldrig bränt mig.”
"Superbra och prisvärd.”
"Funkade mycket bra under ett svettigt träningspass.”
”Vattenfast, parfymfri, kladdfri och svider inte i ögonen.”

2. EVY Daily Defence Face Mousse SPF50 75 ml

Pris: 259 kr
Produktbeskrivning: Lätt och luftig mousse som är speciellt utformad för att skydda och vårda din hud. Moussetexturen smälter snabbt in i huden utan att lämna någon klibbig eller fet hinna. Ger huden en osynlig skyddsfilm som hjälper till att hålla huden återfuktad och fräsch under hela dagen.

Resultat
En solkräm för ansiktet i mousseform – detta var en vattendelare bland vår testpanel. Majoriteten, och de med normal/torr och/eller mogen hy upplevde produkten som lättapplicerad och tyckte att den sjönk in snabbt i huden. De med blandhy upplevde att produkten var lite svårare att applicera då den inte sjönk in lika snabbt. Dessa testdeltagare upplevde även att den kändes något fet på huden. Vad alla däremot enades om är att denna solkräm gav en fantastisk återfuktning och att den sitter otroligt bra under smink – här tar den hem högst betyg i testet. Många i testpanelen rapporterar att EVY Daily Defence Mousse lägger sig som en primer under sminket och ger ett fint lyster och glow – ett stort plus! Produkten är oparfymerad, trots detta upplevde några i testpanelen att produkten sved i ögonen om den råkade hamna för nära.

Snittbetyg: 8,7/10

+ Skyddar även mot blått/HEV-ljus, gav ett fint glow, perfekt solskydd att ha under smink, känns som att den vårdar huden utöver att skydda den mot solen.
- Sved i ögonen för några i testpanelen, lite svårare att applicera än en flytande produkt.

Röster från testpanelen
”Mycket prisvärd.”
”Prisvärd och så gott som kladdfri.”
”Helt klart en favorit.”
”10/10 – Bäst!”
”Min nya go-to!”

3. MANTLE The SPF – Skin-caring SPF50 50 ml

Pris: 500 kr
Produktbeskrivning: Den lätta och snabbabsorberande formulan ger huden lyster utan att täppa till porer och kan användas som dagkräm eller som sista steget i din hudvårdsrutin. Passar alla hudtyper. Berikad med CBD, havtornsextrakt och vitamin E.

Resultat
MANTLE The SPF - en krämig solkräm som lämnar huden återfuktad och mjuk. Flera i testpanelen beskrev formulan som en tjockare dagkräm som låter huden andas och som ger en fin lyster. De med blandhy eller fet hy upplevde att huden kändes lite glansig efter applicering medan de med normal till torr hy beskrev det mer som ett glow. Denna solkräm är parfymfri och testpanelen upplevde inte att produkten sved i ögonen vid användning. Majoriteten som använde smink över denna solkräm tyckte att den tillförde ett fint glow och utgjorde en bra bas för sminket.

Snittbetyg: 8,4/10

+ Svider inte i ögonen, ger ett fint glow, känns lyxig, bra återfuktning.

- Lite dyr prisklass, kan bli lite glansig på fetare hy.

Röster från testpanelen
”En av mina absoluta favoriter i testet."
"Känns lyxig, ger ett glow.”
”Bra återfuktning.”
”Designen känns så lyxig och den gör sig bra i badrumsskåpet.”

4. Mesoestetic Melan 130 pigment control 50 ml

Pris: 725 kr
Beskrivning: Berikad med azeloglycine som förebygger pigmenteringar genom att reglera enzymet tyrosinsas som ansvarar för melaninproduktionen. Formulan har lätt textur och är tinted vilket ger en jämnare hudton med strålande lyster.

Resultat
Denna lyxiga solkräm har ett saftigt pris – levde den upp till de höga förväntningarna? Det verkar så! Produkten har en lätt konsistens och är tintad, vilket innebär att den ger en lätt täckning på huden. Testpanelen tyckte att den smälte in naturligt i huden, gav en fin lyster och jämnade ut hudton och textur. Inte nog med att den inte täpper till porerna - den hade dessutom en porförminskande för några av våra deltagare. Den lätta täckningen kan liknas vid effekten av en CC-cream och ger en naturlig och jämn finish med ett otroligt högt skydd mot både UVA- och UVB strålning. Produkten har en mild doft som deltagarna beskrev som kolaliknande.

Snittbetyg: 8.2/10

+ Otroligt fin på huden, gav lyster och lämnade huden med en somrig och fräsch look. Extremt högt solskydd. Känns väldigt lyxig och har en utjämnande, utslätande effekt på huden.

- Priset. Detta är verkligen en lyxprodukt med ett högt pris.

Röster från testpanelen
”Ger ett fint glow och jämnar ut hudtonen.”
”Doftar otroligt."
”Ger en jämn och naturlig look, fint lyster och lämnade ingen klibbig känsla på huden”.
”Lyxig produkt – om man vill spendera lite extra på en solkräm så är denna värd pengarna”.
”I särklass bäst på att skydda huden mot solen”.

5. Beauty of Joseon Relief Sun SPF50+ PA++++ Rice + Probiotics

Pris: 249 kr
Produktbeskrivning: Lätt och krämig organisk solkräm som känns behaglig på huden. Produkten är klibbfri och ger en fuktig finish, som en lätt fuktkräm. Innehåller 30 % risextrakt och spannmålsfermenterade extrakt, ger fukt och näring åt huden.

Resultat
En mycket lätt formula som snabbt absorberas av huden - så beskrev majoriteten av testpanelen Beauty of Joseon Relief Sun SPF50+ PA++++ Rice + Probiotics. Många tyckte att solkrämen kändes som en lätt dagkräm som lämnade huden återfuktad och mjuk. Samtliga i testpanelen som använde produkten under smink tyckte att den fungerade fint som bas då den var helt kladdfri och sjönk in snabbt i huden. Detta solskydd är oparfymerat och inte en enda deltagare upplevde någon sveda i ögonen under testet.

Snittbetyg: 7,5/10

Härlig och lätt konsistent, känns som en dagkräm. Fungerade väl på känslig hy och sved inte i ögonen.

- Några deltagare upplevde att produkten behövde återappliceras flera gånger.

Röster från testpanelen
”Uppfyller alla mina förväntningar och utlovade egenskaper till ett överkomligt pris.” ”Sjunker lätt in i huden och känns återfuktande.”
”Kladdar inte överhuvudtaget.”
”Upplevde att den dämpade rodnad som annars lätt kan uppstå.”

6. Klairs All-day Airy Sunscreen 50 ml

Pris: 379 kr
Produktbeskrivning: Den lätta konsistensen och den uppfriskande finishen lämnar din hud mjuk, återfuktad utan att kännas klibbig eller lämna en vit finish. Formulerad med milda ingredienser som gör att denna solkräm är lämplig för alla hudtyper utan att irritera.

Resultat
Denna solkräm är av en gel-liknande konsistens och verkar ha passat allra bäst för normal till torr hy. Konsistensen beskrevs som väldigt lätt, utan att vara för rinnig. Gruppen var enig om att produkten låter huden andas och att den inte täpper till porerna, vilket anses vara en viktig egenskap. Klairs All-day Airy Sunscreen lämnade ingen vit hinna eller synligt spår på huden efter applicering och är oparfymerad. Den absoluta majoriteten av testpanelen upplevde inte att denna solkräm sved i ögonen trots applicering nära ögonområdet och flera av deltagarna använde solkrämen under både bad, solning och träningspass. Samtliga i testpanelen som bär smink har rapporterat om att denna solkräm sitter fint under smink.

Snittbetyg: 7.3/10

+ Lätt och härlig konsistens, svider inte i ögonen, låter huden andas, funkar för känslig hud.

- Något dyr prisbild.

Röster från testpanelen
”Svider inte, glider inte.”
”Lätt konsistens, låter huden andas.” ”Verkligen en lätt och lyxig produkt som ger lyster.”
”Ny favorit!”
”Kommer bli min to-go-kräm under soliga dagar.”

7. Emma S. Hydrating Sun Protection SPF50 Face 50 ml

Pris:
289 kr
Produktbeskrivning: Följsam och lätt formulering som gör att du kan använda solskyddet under din makeup. Extra vattenresistent och passar bra att använda om du ska sporta och svettas utomhus. Innehåller hudvårdande ingredienser som Hyaluronsyra, Squalan och Vitamin E.


Resultat
Detta är en solkräm med en krämig, lite tjockare konsistens som testdeltagarna tyckte var enkel att applicera jämnt över ansiktet. Emma S. Hydrating Sun Protection SPF50 Face har fått högst betyg av deltagare med normal/torr hy medan de med en fetare hy eller blandhy upplever krämen som något fet. Flera upplevde att huden fick en glansig yta vilket var ett plus från våra torrhudade deltagare som beskrev det som ett glow. Testdeltagarna med fet hy/blandhy hade dock önskat en mattare effekt, speciellt när de använde smink över solkrämen. Vad som stack ut var den goda doften som testdeltagarna beskrev som en lätt cocosdoft – detta var mycket uppskattat och förhöjde upplevelsen av detta solskydd för majoriteten. Då solkrämen är lätt parfymerad upplevde vissa testdeltagare att den sved lite i ögonen vid kontakt, särskilt om man bär linser och är extra känslig. Att denna solkräm är vattenresistens tyckte testdeltagarna var toppen!

Snittbetyg: 7/19

+ Doftar väldigt gott och somrigt, återfuktande, vattenresistent.

- Lite för fet i konsistensen för vissa hudtyper, sved i ögonen.

Röster från testpanelen
”Känns behaglig på huden och ger en återfuktande effekt.”
”Stort plus för att det är ett högt skydd och för att den är vattenresistent.”
”Ger mjuk och elastisk hud.”
”Den ger mig verkligen sommarkänslor med den härliga kokosdoften.”

8. Vichy Capital Soleil UV Age SPF50+ 40 ml

Pris:
219 kr
Produktbeskrivning: Förebygger rynkor, motverkar pigmentfläckar och jämnar ut hudtonen med en lätt, naturlig täckning. Otroligt lätt konsistens, kladdfri, hyperallergen, absorberas snabbt och gör inte huden fet.


Resultat
Denna solkräm upplevde testpanelen som krämig och dryg, samtidigt som att den var lätt att applicera och sprida jämnt över huden. Produkten är tintad och ger en lätt täckning och en fin lyster. Vichy Capital Soleil UV Age verkar ha fungerat bäst på normal/mogen hy – dessa deltagare upplevde att produkten produkten var återfuktande, lämnade en fin finish på huden och jämnade ut hudtonen. Vissa med torrare hy upplevde att de hade behövt lite mer återfuktning än vad produkten erbjöd. Med den lätta täckningen och vårdande egenskaperna fungerade den som en fin bas till sommarsminket! Denna produkt är lätt parfymerad.

Snittbetyg: 6,9/10

+ Prisvärd produkt, fin finish, vattenresistent, smidig pump på förpackningen.

- Funkar inte optimalt för alla hudtyper, men den riktar sig också mot en specifik hudtyp. Blev lite fläckig på huden efter några timmar. Lite väl påtaglig doft, kändes lite kladdig på ansiktet.

Röster från testpanelen
”Smälter lätt in i huden.”
”Bra solskydd med behaglig konsistens.”
”Doftar gott, ser fin ut på huden.”

9. Garnier Ambre Solaire Sensitive Advance Body serum 125 ml

Pris: 179 kr
Produktbeskrivning: Skyddar hudens barriärfunktion och är berikad med ceramider. Hypoallergen formula utvecklad för känslig och solallergisk hud. Utan parfym och passar för både ansikte och kropp. Formulans flytande konsistens att lätt att fördela behagligt även på den mest ömtåliga hud. 

Resultat
Detta är den enda solkrämen i testet som är avsedd för användning på både kropp och ansikte. Testpanelen upplevde den som lite tjockare i konsistensen vilket gjorde den enkel att applicera. Många deltagare upplevde att den lämnade en glansig hinna på huden och att den kändes lite fet när den användes i ansiktet. På grund av detta var denna solkräm inte optimal att kombinera med smink. Vad som stack ut är mängden solkräm man får för priset – här tar Garnier hem högsta betyg! Denna produkt är parfymfri vilket uppskattades av testpanelen.

Snittbetyg: 6,8/10

Stor mängd produkt för pengarna, funkar för både kropp & ansikte, vattenresistent, bra förpackning som minimerar kladd.

- Lämnade en glansig yta, svår att förvara då den inte går att ställa upprätt.

Röster från testpanelen
”Väldigt prisvärd.”
”Svider inte i ögonen vid användning.”
”Ett superbra solskydd där du får mycket produkt per krona.”
”Helt klart en favorit.”

Inte hittat din favorit än?

Vi hoppas att du nu har fått lite inspiration och att du kanske till och med hittat den perfekta solkrämen för din hy och dina behov. Glöm inte att vi har ett riktigt brett sortiment av solkräm för ansiktet, så om ingen produkt från årets Bäst i Test är rätt för dig så har du hundratals fler att spana in.

Spana in fler av våra bästsäljare!

2023-07-12 08:43:18

Vera Suwe