Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Apoteksinformation - coronavirus/covid-19

Kan D-vitamin hjälpa? Vilka munskydd är godkända? Finns det brist på läkemedel? Hur testar jag mig för antikroppar? Här hittar du svar och information till vanliga frågor om covid-19. 

Antikroppstest

Osäker på om du har antikroppar? Testa dig själv med nya hemtestet "PRIMACOVID antikroppstest". Ett enkelt och säkert hemtest – med svar på bara 10 minuter. Bor du i Stockholm och beställer med hemleverans har du dessutom testet hos dig inom ett par timmar! 

Munskydd

Skyddar munskydd mot coronavirus? Ja, till viss del. Men det finns inte tillräckligt starkt vetenskapliga underlag än för att veta hur effektivt munskydd är mot smittspridningen i stort. Folkhälsomyndigheten rekommenderar dig att använda munskydd om du åker i kollektivtrafik eller när trängsel inte går att undvika.

När du bär munskydd är det viktigt att du gör det på rätt sätt: Att du använder rätt sorts munskydd, att du sätter på dig munskyddet på rätt sätt, att du byter i tid – men framförallt att du fortsätter att följa de övriga rekommendationerna.

  • Köpa engångsmunskydd? Se till att de är CE-märkta.
  • Köpa ansiktsmask? Se till att de är märkta med FFP2-filter, FFP3-filter, N95 eller KN95.

HÄR HITTAR DU ALLA VÅRA MUNSKYDD

Våra populäraste munskydd

Handsprit och alcogel

Ha alltid en flaska handsprit med dig i väskan – perfekt när tillgången på tvål och vatten är begränsad. Nedan ser du våra minsta flaskor med handsprit och alcogel – men i vårt sortiment har vi även större flaskor samt storpack. Klicka här för att se hela vårt sortiment med handsprit, alcogel och handdesinfektion.

Nya rön tyder på att D-vitamin kan minska risken för allvarliga symtom vid covid-19

Många länder har nu börjat rekommendera sin befolkning att ta tillskott av D-vitamin. Detta då vissa forskningsstudier har visat på att låga D-vitaminnivåer ökar risken för allvarligare symtom om man drabbas av covid-19.

Sverige har hittills inte gått ut med någon sådan rekommendation, då det inte ännu finns tillräckligt med vetenskapliga bevis. Däremot är det alltid bra att ta D-vitamintillskott under årets mörka månader!

Tänk dock på att det är inte bra att ta för stor dos av D-vitamin, 10 µg (mikrogram) per dag räcker för att tillgodose kroppens behov när solljuset inte räcker till. För vissa grupper rekommenderas dock 20µg (mikrogram) per dag. Exempelvis om du är äldre än 75 år eller om du täcker ansikte, armar och ben eller om du inte är ute i solen under sommaren och dessutom inte äter fisk och D-vitaminberikade livsmedel.

  • Nyhet!
    Vegan
    Holistic D3-vitamin Vegan 2000 IE (50 µg) 90 kapslar
    169 kr
  • 30%
    Vegan
    Heey! Vitamin D3/K2 + Superfruits 90 kapslar
    195,29 kr 279 kr
  • 20%
    Vegan
    Nordbo Stress Essentials 60 kapslar
    148 kr 185 kr
  • Vegan
    VitaYummy D3 Raspberry 90 gummies
    259 kr

För aktuell information om covid-19

Eftersom rekommendationerna ständigt förändras och ser olika ut i olika delar av landet rekommenderar vi dig att läsa uppdaterad information på:

För generella frågor som du inte hittar svar på på webben, kan du ringa nationella informationsnumret 113 13. 

För sjukvårdsrådgivning kan du kontakta 1177 Vårdguiden.

Finns ingen brist på läkemedel 

Många är oroliga och har frågor om nuvarande situation med covid-19 i Sverige. Vi på MEDS gör allt vi kan för att kunna fortsätta förse dig med läkemedel och andra produkter du behöver, och leverera dem hem till dig så snabbt vi bara kan.

Det finns just nu ingen brist på läkemedel i Sverige pga coronaviruset, men däremot har den stora efterfrågan gjort att vi har längre leveranstider än vanligt. Om du ser att många läkemedel är slut så beror det på att vi har svårt att hinna med att fylla på, och inte att det finns en brist. Läs mer hos Sveriges apoteksförening.

Köpgränser på läkemedel

För att alla ska kunna köpa de läkemedel de behöver har vi infört köpgränser på vissa receptfria läkemedel. Läkemedel med paracetamol, som Alvedon och Panodil, har en begränsning till max tre förpackningar. Handsprit har en begränsning på max 4 förpackningar per kund. Vi ber dig respektera dessa köpgränser av omtanke för andra. Efter beslut från Läkemedelsverket har vi också gräns på receptbelagda läkemedel. Du kan hämta ut den medicin du behöver för upp till tre månaders förbrukning. På så sätt räcker medicinen till alla som behöver 💖 

Hjälp andra att beställa mediciner med en fullmakt 

Äldre och riskgrupper uppmanas att ej gå till fysiska apotek, men är ofta de med sämre digitala kunskaper för att själva kunna beställa sina mediciner online. Du kan hjälpa äldre att beställa hem sina mediciner med hemleverans genom att få en fullmakt. Den som vill ge någon annan en fullmakt kan göra det snabbt och enkelt genom att följa dessa steg: 

  1. Logga in på meds.se/mina-recept/
  2. Navigera till "Mina fullmakter" i menyn till vänster.
  3. Klicka på "Ge fullmakt" och fyll i personnummer till den som du vill ska få fullmakt att hantera dina mediciner.

Mer information om fullmakter hittar du här.

Vi finns här för dig!

Vi på MEDS jobbar nu febrilt för att kunna leverera läkemedel och andra produkter så snabbt som möjligt. 
P.ga. en kraftigt ökad efterfrågan har vi något längre leveranstider och svarstider, och även något begränsade öppettider för kundtjänst. Mer information om detta, och hur ni kontaktar oss, finner du här.

Ta hand om varandra 💖

/MEDS

Vanliga frågor och svar om covid-19

Vad får man för symtom om man är smittad av coronaviruset?

Vanliga symtom på covid-19 är:

  • torrhosta
  • feber
  • trötthet


Mindre vanliga symtom är:

  • huvudvärk
  • nedsatt lukt- och smaksinne
  • muskel- och ledvärk
  • halsont
  • diarré
  • ögoninflammation
  • hudbesvär som utslag eller missfärgade fingrar och tår


Allvarliga symtom - sök vård:

  • andningssvårigheter
  • nedsatt tal- eller rörelseförmåga
  • bröstsmärtor eller tryck över bröstet

 

Man behöver inte få alla symtomen. Endast ett av dessa symtom kan bero på coronainfektion. De flesta som får viruset blir inte allvarligt sjuka men svårare symtom som andningssvårigheter och lunginflammation kan förekomma. 

Om du känner av symtom

Har du symtom som påminner om covid-19 ska du undvika kontakt med andra - och stanna hemma.

Idag erbjuder många regioner testning av covid-19 för de personer som känner av symtom. Här kan du läsa hur det ser ut med testningen där du bor.  Stanna hemma under tiden du väntar på ditt provsvar. Du kan även köpa ett snabbtest som du tar hemma. Här ser du alla våra snabbtester.

Sök vård om du får allvarliga symtom

De flesta som smittas av coronaviruset får milda symtom. Stanna hemma i minst sju dagar från första symptom. Du ska också ha varit symtomfri i två dygn innan du träffar andra igen. Om du plötsligt mår mycket sämre och får andningssvårigheter även vid vila ska du söka vård direkt. 

Bara symtom en dag men frisk dagen efter?

Om dina symtom går över dagen efter behöver du inte ta ett test för covid-19. Däremot ska du stanna hemma till det att du har varit symtomfri i två dygn för att vara säker på att du inte blir sjuk.

Inkubationstid - hur lång tid tar det innan man blir sjuk? 

  • Inkubationstiden för covid-19 ligger på 2-5 dagar, men ibland kan det dröja upp till 14 dagar innan man känner av symtom.  

  • Det är extra viktigt att man är försiktig även om man inte känner av symtom, man kan ändå vara smittbärare och då smitta andra.

Hur smittar coronaviruset? 

  • Covid-19 är en droppsmitta. Därför smittar covid 19 i de flesta fall när smittan överförs till en slemhinna i antingen mun, näsa eller öga från droppar som sprids i luften när någon person som är sjuk nyser eller hostar. 

  • Covid-19 kan också överföras vi ytor. Om exempelvis en person som är smittad har nyst eller hostat på en yta eller ett föremål. Men denna risk bedöms som mycket mindre än droppsmitta direkt via människor. Det är inte klarlagt hur länge viruset överlever på ytor och föremål. 

Kan coronaviruset smitta via ytor? 

  • Covid-19 kan överföras vi ytor, men detta bedöms som en mindre risk jämför med direktkontakt mellan människor. Det är inte klarlagt hur länge viruset överlever på ytor och föremål. Detta har att göra med luftfuktighet, material, sol, temperatur osv. 

  • Vill man vara extra försiktig hemma så är det bra att städa ytor med desinfektionsmedel som har högre än 60% alkoholhalt. Etanol eller propanol är de kändaste typerna av alkoholsorter som fungerar bra mot covid-19. Även Virkon, som inte är en alkohol utan ett surt medel, har visat sig vara effektiv mot covid-19.

Hur undviker jag att bli smittad av corona?

Det bästa är att följa allmänt förebyggande åtgärder mot smitta, vilka inkluderar:

  • Håll avstånd till andra människor

  • Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen. Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun.

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Smittämnen fastnar lätt på händerna. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. 

  • Är du själv sjuk - stanna hemma.

Fungerar handsprit? 

  • Allra bäst är att tvätta händerna med tvål och varmt vatten i minst 30 sekunder, speciellt vid mathantering, när du kommer hem efter att ha varit ute, och efter toalettbesök. 

  • Som komplement till att tvätta händerna är handsprit bra, men det ska vara handsprit med minst 60% alkohol. Kom ihåg att återfukta händerna också, då frekvent handtvätt och handsprit riskerar att torka ut händerna, vilket i sin tur kan leda till sår som är mer mottagliga för infektioner. Då är det bra att komplettera med en bra handkräm som återfuktar händerna.

Ska alla stanna hemma?

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom, även milda, att undvika sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet.

  • Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Vänta minst sju dagar från första symtom, samt två dygn efter att du blivit frisk - innan du går tillbaka till jobb eller skola. 

  • För dig som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre är det extra viktigt att du inte går till jobbet om du får symtom på luftvägarna.

  • Du som anhörig bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden.

Kan man smitta även om man inte hostar?

  • För de allra flesta är infektionen och symptomen lindriga, och det är viktigt att man tänker på att man kan smitta andra även om man inte har allvarliga symptom. Till exempel kan nytillkommen snuva och halsont, även utan hosta, vara tecken på att man har covid-19. 

  • För att inte riskera att föra smittan vidare råder myndigheterna att man stannar hemma tills man är symptomfri, och ytterligare två dygn efter det. Men minst sju dagar efter första symtom.

Hur länge smittar corona? Smittar jag även om jag bara är småsjuk, eller smittar man bara de första dagarna?

Folkhälsomyndigheten råder alla att stanna hemma sju dagar efter första symptom och så länge som du känner dig sjuk. Du ska också ha varit symtomfri i två dygn innan du går tillbaka till jobb eller skola.

Behöver jag ta prov för covid-19? 

Vuxna och barn över 6 år som har symtom på covid-19 rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att ta ett PCR-test, alltså ett prov som visar på om du har en pågående infektion eller inte. 

Detta för att få veta om du har sjukdomen så att du inte smittar andra. Dessutom kan du också då spåra upp personer som du har haft kontakt med och som riskerar att bli sjuka. Är dessa personer mer vaksamma på eventuella symtom, och undviker kontakt med andra, kan smittspridningen stoppas i flera led. 

Provtagningarna ser olika ut i olika regioner. Klicka därför här för att ta reda på hur testningen ser ut där du bor. 

Stanna hemma under tiden du väntar på ditt provsvar.

Vilka är riskgrupperna?

Tillhör du en riskgrupp så har du en högre risk att få allvarliga symtom vid en covid-19-infektion. Folkhälsomyndigheterna har listat dessa grupper som riskgrupper: 

  • Hög ålder (Från 60 år och uppåt ökar risken för allvarliga symtom ju äldre du är. Risken är störst för personer över 80 år.)
  • Blodcancersjukdomar
  • Organtransplantation
  • Neurologiska sjukdomar som lett till påverkad andningsfunktion
  • Fetma (ju högre BMI, desto högre risk)
  • Diabetes (mindre risk om den är välbehandlad)
  • Aktuell cancerbehandling
  • Kronisk lungsjukdom
  • Stroke/demens
  • Annan immunhämmande sjukdom eller behandling
  • Nedsatt njurfunktion
  • Leversjukdom
  • Hjärt- och kärlsjukdom

Kan djur bli smittade av coronaviruset?

Det är ett registrerat fall där en hund blivit smittad i Hong Kong, enligt WHO. Generellt är alla coronavirus zoonotiska vilket innebär att smittan kan överföras mellan djur och människor. Men i nuläget har man inte sett några andra djur som smittar människor.

Hur hanterar jag min oro?

Många känner sig oroliga över coronaviruset just nu. Röda Korset har sammanställt flera bra råd om hur du kan hantera rädsla och oro. Läs mer på deras hemsida. 

Vad är coronavirus - och varför kallas den ibland för corona och ibland för covid-19? 

  • Coronavirus är en stor familj av virus som kan orsaka olika typer av sjukdomar, exempelvis förkylning eller lunginflammation. Det har varit några spridningar av corona tidigare, exempelvis MERS-CoV och SARS-CoV.

  • Covid-19 är ett virus som började sin spridning i Kina. Det är fortfarande inte helt klarlagt vart det kommer ifrån, men det sägs att det kommer från djur. Viruset heter corona för att den vid stark förstoring får en kant av stora svällande utskott på ytan som skapar bilden av en krona.

  • Covid står för corona disease, och -19 är beteckningen på att det upptäcktes i slutet av 2019.