15% på alla köp* över 299:- med koden: FEST15

Information om coronavirus / COVID-19

Farmaceut från MEDS svarar på Therese Lindgrens frågor om Coronaviruset

I denna film ser ni MEDS duktiga farmaceut Kimia besvara Therese Lindgrens alla frågor kring viruset Covid-19, även kallat Corona.Munskydd för att inte smitta! 

-40% Munskydd N95 Halyard / Sperian
3 057 kr (Ord.pris 5 095 kr)
Kampanj Munskydd KN95 20 pack
746 kr (Ord.pris 995 kr)
Kampanj Munskydd 50 pack 3PLY
366 kr (Ord.pris 489 kr)
Kampanj Munskydd KN95 2 pack
96 kr (Ord.pris 129 kr)
Kampanj Munskydd 25-pack
209 kr (Ord.pris 279 kr)

Finns ingen brist på läkemedel 

Många är oroliga och har frågor om nuvarande situation med Covid-19 i Sverige. Vi på MEDS gör allt vi kan för att kunna fortsätta förse dig med läkemedel och andra produkter du behöver, och leverera dem hem till dig så snabbt vi bara kan.

Det finns just nu ingen brist på läkemedel i Sverige pga coronaviruset, men däremot har den stora efterfrågan gjort att vi har längre leveranstider än vanligt. Om du ser att många läkemedel är slut så beror det på att vi har svårt att hinna med att fylla på, och inte att det finns en brist. Läs mer hos Sveriges apoteksförening.


Köpgränser på läkemedel

För att alla ska kunna köpa de läkemedel de behöver har vi infört köpgränser på vissa receptfria läkemedel. Läkemedel med paracetamol, som Alvedon och Panodil, har en begränsning till max tre förpackningar. Handsprit har en begränsning på max 4 förpackningar per kund. Vi ber dig respektera dessa köpgränser av omtanke för andra. Efter beslut från Läkemedelsverket har vi också gräns på receptbelagda läkemedel. Du kan hämta ut den medicin du behöver för upp till tre månaders förbrukning. På så sätt räcker medicinen till alla som behöver 💖 


Hjälp andra att beställa mediciner med en fullmakt 

Äldre och riskgrupper uppmanas att ej gå till fysiska apotek, men är ofta de med sämre digitala kunskaper för att själva kunna beställa sina mediciner online. Du kan hjälpa äldre att beställa hem sina mediciner med hemleverans genom att få en fullmakt. Den som vill ge någon annan en fullmakt kan göra det snabbt och enkelt genom att följa dessa steg: 

 1. Logga in på meds.se/mina-recept/
 2. Navigera till "Mina fullmakter" i menyn till vänster.
 3. Klicka på "Ge fullmakt" och fyll i personnummer till den som du vill ska få fullmakt att hantera dina mediciner.

Mer information om fullmakter hittar du här.


Känner du av symptom?

Känner du dig förkyld och osäker på om dina symptom kan vara corona? De flesta som smittas av coronaviruset får milda symtom. För att inte överbelasta 1177 rekommenderas att först ta ett självskattningstest online där du får svar på om du behöver ringa 1177 eller om du kan ta hand om dig själv hemma. Här hittar du testet

Du kan även avlasta vården genom att använda digitala vårdtjänster som till exempel KRY.

Ring 1177 för information om när och var du ska söka vård om du upplever symptom. 


Söker du information?

Nedan har vi sammanställt vanliga frågor och svar. För frågor om coronaviruset/covid-19 rekommenderar vi att du i första hand söker information online för att ej belasta samhällets telefontjänster. Vi rekommenderar att läsa uppdaterad information på Krisinformation.se,  Folkhälsomyndighetens webbplats, 1177.se och Utrikesdepartementet.

 • För generella frågor som du inte hittar svar på på webben, kan du ringa nationella informationsnumret 113 13. 

 • För sjukvårdsrådgivning kan du kontakta 1177 Vårdguiden.

Vi finns för här för dig!

Vi på MEDS jobbar nu febrilt för att kunna leverera läkemedel och andra produkter så snabbt som möjligt. 
P.ga. en kraftigt ökad efterfrågan har vi något längre leveranstider och svarstider, och även något begränsade öppettider för kundtjänst. Mer information om detta, och hur ni kontaktar oss, finner du här.

Ta hand om varandra 💖

/MEDS


Frågor och svar kring Coronaviruset

Vad är Coronavirus och varför kallas den ibland för Corona och ibland för Covid-19? 

 • Coronavirus är en stor familj av virus som kan orsaka olika typer av sjukdomar, exempelvis förkylning eller lunginflammation. Det har varit några spridningar av Corona tidigare, exempelvis MERS-CoV och SARS-CoV.

 • Covid-19 är ett virus som började sin spridning i Kina. Det är fortfarande inte helt klarlagt vart det kommer ifrån, men det sägs att det kommer från djur. Viruset heter Corona för att den vid stark förstoring får en kant av stora svällande utskott på ytan som skapar bilden av en krona.

 • Covid står för Corona disease, och -19 är beteckningen på att det upptäcktes i slutet av 2019.


Vad får man för symptom om man är smittad av coronaviruset?

Vanliga symtom är:

 • torrhosta

 • feber

 • andningsbesvär 

 • halsont

 • huvudvärk

 • muskel- och ledvärk

Man behöver inte få alla symtomen. Endast feber kan också vara symtom på misstänkt coronainfektion. De flesta som får viruset blir inte allvarligt sjuka men svårare symtom som andningssvårigheter och lunginflammation kan förekomma. Det finns inte några tecken på kvarvarande kroniska tillstånd efter att man tillfrisknat.


Hur lång tid tar det innan man blir sjuk? 

 • Inkubationstiden för Coronaviruset ligger på 2-5 dagar, men ibland kan det dröja upp till 14 dagar innan man känner av symtom.  

 • Det är extra viktigt att man är försiktig även om man inte känner av symtom, man kan ändå vara smittbärare och då smitta andra.


Hur smittar Coronaviruset? 

 • Virus kan finnas på ytor upp till flera dagar, men enligt 1177 finns det inget som tyder på att personer har smittats genom att ta i föremål. WHO säger däremot att om en person med smittan nyser eller hostar på en yta, och en frisk person tar på den ytan och på något sätt får i sig droppen så kan man bli smittad. 

 • Vill man vara extra försiktig hemma så är det bra att städa ytor med desinfektionsmedel som har högre än 60% alkoholhalt. Etanol eller propanol är de kändaste typerna av alkoholsorter som fungerar bra mot Covid-19.

 • Även Virkon, som inte är en alkohol utan ett surt medel, har visat sig vara effektiv mot Corona.


Kan Coronaviruset smitta via ytor? 

 • Virus kan finnas på ytor upp till flera dagar, men enligt 1177 finns det inget som tyder på att personer har smittats genom att ta i föremål. WHO säger däremot att om en person med smittan nyser eller hostar på en yta, och en frisk person tar på den ytan och på något sätt får i sig droppen så kan man blir smittad. 

 • Vill man vara extra försiktig hemma så är det bra att städa ytor med desinfektionsmedel som har högre än 60% alkoholhalt. Etanol eller propanol är de kändaste typerna av alkoholsorter som fungerar bra mot Covid-19.

 • Även Virkon, som inte är en alkohol utan ett surt medel, har visat sig vara effektiv mot Corona.


Hur undviker jag bäst att inte bli smittad av Corona?

Det bästa är att följa allmänt förebyggande åtgärder mot smitta, vilka inkluderar:

 • Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen. Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun.

 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Smittämnen fastnar lätt på händerna. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. 

 • Undvik kontakt med sjuka människor. 

 • Är du själv sjuk - stanna hemma. Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen


Fungerar handsprit? 

 • Allra bäst är att tvätta händerna med tvål och varmt vatten i minst 30 sekunder, speciellt vid mathantering, när du kommer hem efter att ha varit ute, och efter toalettbesök. Det kan vara svårt för barn att tvätta händerna en längre tid, då kan man sjunga blinka lilla stjärna två gånger för att de inte ska bli uttråkade :) 

 • Som komplement till att tvätta händerna är handsprit bra, men det ska vara handsprit med minst 60% alkohol. Kom ihåg att återfukta händerna också, då frekvent handtvätt och handsprit riskerar att torka ut händerna, vilket i sin tur kan leda till sår som är mer mottagliga för infektioner. Då är det bra att komplettera med en bra handkräm som återfuktar händerna.


Ska alla stanna hemma?

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom, även milda, att undvika sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet.

 • Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. 

 • För dig som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre är det extra viktigt att du inte går till jobbet om du får symtom på luftvägarna.

 • Du som anhörig bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden och aldrig göra ett besök om du har luftvägssymtom.


Kan man smitta även om man inte hostar?

 • För de allra flesta är infektionen och symptomen lindriga, och det är viktigt att man tänker på att man kan smitta andra även om man inte har allvarliga symptom. Till exempel kan nytillkommen snuva och halsont, även utan hosta, vara tecken på att man har Covid-19. 

 • För att inte riskera att föra smittan vidare råder myndigheterna att man stannar hemma tills man är symptomfri, och ytterligare två dygn efter det. 


Hur länge smittar jag andra? Smittar jag även om jag bara är småsjuk, eller smittar man bara de första dagarna?

Folkhälsomyndigheten råder alla att stanna hemma så länge man känner sig sjuk, och att vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.


Kan man bli sjuk två gånger?

De Coronavirus som ger vanliga förkylningar går att få flera gånger men för Covid-19 är det i dagsläget inte klarlagt om det går att få två gånger.


Behöver jag ta prov för Covid-19? 

 • Folkhälsomyndigheten rekommenderar provtagning av personer som har insjuknat akut i feber eller luftvägssymtom och som behöver vårdas på sjukhus. Dessutom rekommenderas provtagning av personal som arbetar med sjukvård och omsorg av äldre och som fått feber eller luftvägssymtom som skulle kunna bero på Covid-19.
 • Nästan alla som får Covid-19 får lindriga symtom och blir friska utan att behöva sjukvård. Därför finns det inga medicinska skäl att provta alla med symtom som hosta, snuva, feber

Vilka är riskgrupperna?

Enligt en stor kinesisk studie är äldre personer och personer med underliggande sjukdomar överrepresenterade bland de som blir allvarligt sjuka. Men studien visar också att det bara är en mycket liten del av dessa grupper som drabbas av svår infektion. Även rapporter från Italien talar för att personer över 85 år är den mest utsatta gruppen. Enligt Folkhälsomyndigheten är det idag svårt att veta om det skulle se likadant ut i Sverige.  


Kan djur bli smittade av Coronaviruset?

Det är ett registrerat fall där en hund blivit smittad i Hong Kong, enligt WHO. Generellt är alla coronavirus zoonotiska vilket innebär att smittan kan överföras mellan djur och människor. Men i nuläget har man inte sett några andra djur som smittar människor.


Hur hanterar jag min oro?

Många känner sig oroliga över Coronaviruset just nu. Röda Korset har sammanställt flera bra råd om hur du kan hantera rädsla och oro. Läs mer på deras hemsida. 


Glöm inte!