Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Vad vill du göra?

Vad är en fullmakt?

En fullmakt innebär att du har fått ett godkännande att se, beställa och hämta ut receptbelagda läkemedel och varor åt en annan person, eller att du godkänner att någon annan kan se, beställa och hämta ut receptbelagda läkemedel och varor åt dig.

Logga in för att se vilka fullmakter du har. Här kan du även ge fullmakt till någon annan.

Den som har en fullmakt kan:

  • beställa och hämta ut receptförskrivna läkemedel eller varor.
  • hämta en översikt över alla elektroniskt sparade recept i receptregistret.
  • lämna samtycke till registrering i Högkostnadsdatabasen.
  • lämna samtycke till att eHälsomyndigheten sparar recepten elektroniskt.

Har du skyddad identitet kan du inte vara fullmaktstagare eller ge fullmakt till någon annan. Fullmakten sparas elektroniskt hos eHälsomyndigheten och är tillgänglig på alla apotek i Sverige.

Läs mer om fullmakter på eHälsomydigheten.

Så ger du fullmakt till någon annan 

Det är enkelt att ge fullmakt till någon annan eller ta bort en befintlig fullmakt genom att logga in på Mina recept med din e-legitimation. När du är inloggad klickar du på fliken Ge fullmakt och följer sedan instruktionerna.


Fullmakt för barn under 18 år

Har du barn under 18 år så behöver du som vårdnadshavare ingen fullmakt för att kunna se, beställa eller hämta ut receptbelagda läkemedel och varor. 

Logga in på Mina recept. Klicka sedan på: Lägg till barn och följ instruktionerna. 


Begränsad åtkomst till tonåringars e-recept

Den 11 april 2019 gjordes en skärpning av offentlighets- och sekretesslagen. Detta innebär begränsningar i vårdnadshavares och fullmaktstagares tillgång till e-recept för barn mellan 13-17 år. Du kan därför inte längre se dina tonåringars recept när du loggar in på Mina recept. Tonåringar med Bank-ID kan själva logga in på Mina recept för att se sina e-recept

Barn yngre än 13 år omfattas inte av skärpningen av lagen, recept förskrivna till barn som är yngre än 13 år visas därför för vårdnadshavare och fullmaktstagare på Mina recept som tidigare.

Inom kort kommer du åter igen att kunna handla på recept till din tonåring. Du är välkommen att kontakta vår kundtjänst på telefonnummer 08-428 455 10 om du har frågor.
Eller läs mer här på E-hälsomyndighetens hemsida.