Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Läkemedel med diklofenak blir receptbelagt - det här kan du ta istället

Smärtstillande tabletter och kapslar som innehåller substansen diklofenak, exempelvis Voltaren och Eeze, har nu blivit receptbelagt. Så vad kan du som brukar använda diklofenak som smärtstillande ta istället? MEDS farmaceut ger råd.

Läkemedel med diklofenak blir receptbelagt - det här kan du ta istället

Vad är diklofenak och varför är det inte längre receptfritt?

Diklofenak är ett så kallat NSAID-läkemedel. Det har smärtstillande, febernedsättande och inflammationshämmande effekter. Diklofenak i form av tabletter och kapslar blev receptbelagt i juni år 2020 på grund av att det kan vara hälsoskadligt. Det kan bland annat öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar hos personer i riskgrupper. Därför beslutade Läkemedelsverket att receptbelägga dessa läkemedel.


Vad kan jag ta istället för diklofenak?

Men om du tillhör en riskgrupp för hjärt- och kärlsjukdom är det viktigt att du hittar en annan typ av värktabletter som ger dig samma lindring. Läkemedelsverket rekommenderar istället värktabletter som innehåller paracetamol, ibuprofen eller naproxen. Dessa tre substanser fungerar på olika sätt och är gynnsamt för olika typer av smärtor. Här nedan följer en guide för att du ska hitta den smärtlindring som passar dig allra bäst!

Paracetamol (Alvedon, Panodil) 

 • Används vid: Feber och alla sorters värk och smärta så som huvudvärk, mensvärk, ledvärk.
 • Passar dig som: Passar nästan alla, från 6 månader och uppåt. Finns i många olika former, brustablett smälttablett, stolpiller och vanliga tabletter

  Snäll mot magen (kan användas av personer med känslig mage eller magsår)
  + Finns för både vuxna och barn.
  + Inte särskilt mycket bieffekter.
  Ska inte användas för barn under 6 mån utan läkarordination och inte längre än 5 dagar utan att tala med läkare först.

  Köp Alvedon här, och Panodil här.

Ibuprofen (Ipren, Ibumetin, Ibuprofen) 

 • Används vid: Alla sorters värk, smärta och feber. Extra bra vid muskelrelaterad smärta och mensvärk eftersom den inte bara lindrar själva smärtan utan även minskar livmoderns sammandragningar.
 • Passar dig som: Inte har astma eller magsår, inte är gravid och inte ammar. För barn från 6 månader och uppåt. Finns som kapsel (snabbare upptag) och tablett.

  + Effektiv vid muskelvärk och mensvärk
  - Kan påverka magen (magsäcken), astmatiker kan vara känsliga.

Köp Ipren här, Ibumetin här och Ibuprofen här.

Naproxen

 • Används vid: Alla sorters värk och smärta, samt migrän. Extra bra vid muskelrelaterad smärta och mensvärk eftersom den inte bara lindrar själva smärtan utan även minskar livmoderns sammandragningar. Har längre verkningstid än de andra receptfria läkemedlen, upp till 12 timmar.
 • Passar dig som: Inte har astma eller magsår, inte är gravid och inte ammar. För barn över 12 år. Finns som kapsel och tablett.

  + Förstahandsval vid migrän
  - Kan påverka magen (magsäcken), astmatiker kan vara känsliga.

Köp Naproxen här.

Krämer och gel med diklofenak förblir receptfria

Enligt Läkemedelsverket finns det ingen ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom om du använder diklofenak på huden. Krämer med diklofenak kommer därför att gå att köpa receptfritt tillsvidare. 

För dig som vill fortsätta med diklofenak

Vill du fortsätta med diklofenak behöver du kontakta en läkare som kan göra en helhetsbedömning innan du får detta läkemedel utskrivet.


Hämta ut ditt recept här

Hämta ut alla dina recept här på MEDS.se. Logga in på "Mina recept" med ditt BankID. Vi erbjuder snabb och säker hemleverans direkt hem till dörren. 

Förnya ditt recept

Läkemedel med diklofenak blir receptbelagt - det här kan du ta istället

För att få ett recept behöver du ta kontakt med din läkare. Via KRY kan du snabbt och enkelt komma i kontakt med en läkare online - direkt i din mobiltelefon!

Personlig rådgivning

Läkemedel med diklofenak blir receptbelagt - det här kan du ta istället
 • Chatta med en farmaceut
 • Ring vår kundtjänst på 08-428 455 10
 • Skicka ett mejl till [email protected]