Alvedon

Alvedon är ett receptfritt läkemedel vars verksamma ämne är paracetamol. Läkemedlet lindrar smärta som huvudvärk, mensvärk, tandvärk, muskelvärk, ryggskott eller feber. Den smärtlindrande effekten hos Alvedon håller vanligtvis i sig cirka 4-5 timmar.

Alvedon kan också användas som ett febernedsättande läkemedel vid exempelvis en förkylning. Tack vare att den verksamma substansen är paracetamol kan Alvedon användas av personer med ökad blödningsbenägenhet och känslig mage.

När det kommer till hur läkemedlet intas finns olika alternativ, tablettform som är filmdragerad vilket gör den lättare att svälja, i flytande form eller som stolpiller. De senare alternativen passar för barn som har svårt att svälja tabletter. Tänk dock på att barn under tre år inte bör använda Alvedon.

Här på MEDS hittar du Alvedon av olika sorter som Alvedon filmdragerad tablett 500 mg, Alvedon Novum filmdragerad tablett 500 mg, Alvedon oral lösning, Alvedon brustablett med mera. Ta aldrig högre doser än de rekommenderade.

 

Läs mer
Filtrera 0
Sortera
10 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 0
Vegan 0
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Kategori 0
Mina val
feber hos barn
febernedsättande
huvudvärk
ledvärk & artros
mensvärk
migrän
muskelvärk
nackvärk & ryggvärk
tandvärk
värktabletter
feber hos barn 7
febernedsättande 9
huvudvärk 10
ledvärk & artros 9
mensvärk 5
migrän 3
muskelvärk 8
nackvärk & ryggvärk 8
tandvärk 10
värktabletter 7
Visa alla
Show less
Beredningsform 0
Mina val
brustablett
flytande
sugtablett
suppositorium
tablett
brustablett 1
flytande 1
sugtablett 2
suppositorium 4
tablett 2
Visa alla
Show less

Alvedon om du är gravid eller ammar

Det finns inga kända risker vid användning under graviditet eller vid amning. Paracetamol passerar över i modersmjölk, men påverkar inte barn som ammas. Alvedon kan alltså användas tillfälligt om du är gravid eller ammar ditt barn.


Alvedon till barn

Alvedon kan ges till barn som väger minst 5 kilo. Det finns receptfritt i olika styrkor som stolpiller, oral lösning (flytande form) och munsönderfallande tabletter (smälttabletter).

Om ditt barn har feber ska du tänka på:

  • Se till att barnet dricker med täta mellanrum.
  • Titta efter tecken på uttorkning: torr mun, insjunkna ögon, färre blöta blöjor än normalt, insjunken fontanell (på bebisar).
  • Anpassa klädsel genom att ta på eller ta av om barnet har frossa eller svettas.
  • Skriv upp hur mycket feber barnet har vid olika klockslag så att du kan redogöra för det vid en eventuell vårdkontakt.
  • Om det finns ork och lust så är det ingen fara för barnet att vara uppe och röra på sig.

Svårt att svälja Alvedon?

Om du eller ditt barn har svårt att svälja tabletter är Alvedon suppositorier (stolpiller) ett bra alternativ. Suppositorierna finns i 500 mg och 1 g för vuxna eller barn över 40 kg. För barn finns den i tre olika styrkor; 60 mg, 125 mg och 250 mg. Det finns också smälttabletter, brustabletter och i flytande form.

Man kan inte använda vanliga Alvedon-tabletter i rumpan istället för stolpiller då de inte smälter vid kroppstemperatur på samma sätt.

Filmdragering innebär att tabletterna försetts med ett hölje som blir halt i kontakt med saliv, vilket gör att de blir lättare att svälja.


Är det farligt att ta Alvedon tillsammans med andra mediciner?

Om du använder andra smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol ska du inte använda Alvedon utan att först tala med din läkare. Detta för att undvika att ta en för hög dos av läkemedlet.


Alvedon tillsammans med alkohol?

Alvedon innehåller paracetamol, vilket kan ge leverskador om du tar för stor dos eller om du har druckit större mängder alkohol under en längre tid. 

Om du sällan dricker alkohol, så är det ofta ingen fara att ta en Alvedon dagen efter ett mindre alkoholintag. Men du bör inte använda paracetamol om du dricker ofta och mycket.