För dig som tränar regelbundet, men vill få i dig protein från andra källor än från mjölk och vassle, finns det veganskt proteinpulver. Vegansk proteinpulver kan bestå av olika proteinkällor så som sojaprotein, ärtprotein, hampaprotein och havreprotein.
Sojaprotein framställs ur sojabönan och är ett fullvärdigt protein. Det innehåller alltså alla de essentiella aminosyrorna och är ett fullvärdigt alternativ till animaliskt protein. Sojaprotein har ett proteininnehåll på cirka 81%.
Ärtprotein är framställt av gula ärtor och har ett proteininnehåll om 80%. Ärtor innehåller dessutom järn, zink och magnesium, vitamin C, A och B6.
Hampa är en naturlig källa rik på högvärdigt protein, omega-fetter och kostfiber. Fördelen med hampa är det är ett fullvärdigt protein. Men har en ganska låg proteinhalt (cirka 50%) jämfört med andra veganska proteinpulver. Men det vägs upp med att det innehåller generösa mängder av andra viktiga näringsämnen.
Hampaprotein har en gräsliknande smak och perfekt i smoothies, shakes, juicer och pannkakor. Eller vid bakning av muffins, brownies, rawfoodbollar och bars. Eftersom hampa är lätt att odla i många olika jordtyper och kräver lite vatten är den lika skonsam mot miljön som mot kroppen.
Havreproteinpulver kan användas till mat och dryck för att proteinberika din vardag. Kan användas i proteindrinkar och smoothies, för att proteinberika vid matlagning och bakning t ex i vegetariska biffar, pannkakor, bröd och kakor. Har ett proteininnehåll på cirka 54%.