Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Vagel i ögat – så kan du lindra dina besvär!

Att få en vagel i ögat är vanligt bland både vuxna och barn. En vagel bildas när en talgkörtel blir inflammerad. Att ha en vagel i ögat är helt ofarligt, men kan kännas besvärande. Hur stora besvär man får varierar, ofta blir ögat rött och svullet. En vagel går ofta över av sig själv, utan behandling. Med enkel egenbehandling kan du själv lindra dina besvär. Läs våra tips här!

Varför får man vagel i ögat?

En vagel är en tillfällig hudinflammation och uppstår när det kommer in bakterier i en av ögats talgkörtlar. Vageln kan variera i storlek, oftast är den liten men i ovanliga fall kan den bli upp till två centimeter. En vagel kan uppstå både vuxna och barn och smittar inte. Det finns två olika typer av vaglar som skiljer sig åt beroende på var de sitter:  

  • En inre vagel sitter djupare i ögonlocket  
  • Yttre vagel sitter vid ögonfransen  

 

Vagel i ögat på grund av dålig hygien

Orsaken till att du får en inflammation i en talgkörtel kan bero på bristande hygien. Bakterier kan enkelt komma in i talgkörteln om du petar i ögat, när du tvättar bort smink eller rengör ansiktet, men även vid hantering av kontaktlinser.  

Vagel i ögat på grund av stress

Stress och hormonförändringar är också en vanlig orsak till att vagel i ögat uppstår. 

Återkommande vagel

Vissa personer drabbas av återkommande vaglar och det kan bero på torra ögonlockskanter eller kronisk ögonlocksinflammation.  

Vanliga symtom på vagel i ögat

Har du fått en vagel i ögat kan du uppleva ett eller fler av följande besvär:  

  • Området där vageln sitter känns ömt och varmt
  • En skavande känsla mot ögat
  • Svullnad på ögonlockskanten, ibland med en gul prick i mitten
  • Synen påverkas
  • Ögat blir kladdigt och ibland varigt

Hur kan jag lindra mina besvär?

En vagel i ögat går ofta över av sig självt inom en till två veckor, men ibland kan det ta flera veckor innan besvären är borta. Vageln kan skapa obehag och vara besvärande, här är tips på hur du kan lindra dina besvär:  

Lindrande huskurer

En vanlig huskur som kan lindra besvären vid vagel är ögat är att lägga svalkande gurkskivor på ögonlocken. De svalkande gurkskivorna anses ha en uppfriskande effekt. En annan lindrande huskur är att lägga en varm kompress på ögat och försiktigt massera området runt vageln. Värme och massage öppnar på talgkörteln gör att läkningen går snabbare.  

Använd inte linser

När vageln är som mest irriterad bör du undvika att använda kontaktlinser för att inte göra besvären värre.  

Kläm inte vageln

Du ska inte klämma vageln, även om det kan kännas lockande. Vätskan i vageln kan sprida smittan vidare till resten av ögat. Undvik även att gnugga eller klia dig i ögat.  

Receptfri ögonsalva

Mjukgörande ögonsalva kan lindra besvären om vageln skaver mot ögat, salvan kan även bidra till snabbare läkning.  

Om vageln spricker  

Vageln kan spricka och det kan då bildas var. Tvätta ögat och ögonlocket med varmvatten, se till att ha rena och tvättade händer för att minska infektionsrisken.  

Behandling vid vagel i ögat 

En vagel försvinner oftast av sig själv, utan behandling. I ovanliga fall kan en vagel behövas opereras bort. Detta sker oftast om vageln inte har försvunnit efter ett halvår och fortfarande ger besvär.

Hur kan jag förebygga att få vagel i ögat?

Om du har torra ögonlockskanter är det lättare att få återkommande vagel i ögat. Du kan förebygga besvären genom att regelbundet smörja in ögonlocken med mjukgörande ögonsalva eller ögonkräm. Det är också viktigt att regelbundet rengöra ögat med varmt vatten.

2023-03-29 07:00:19

Lisa Karlsson