Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Har ditt barn fått tredagarsfeber? 🤒 Så här kan du lindra besvären!

Tredagarsfeber är en vanlig virusinfektion hos barn från sex månader till två års ålder. Infektionen har fått sitt namn efter som den ger feber som håller i sig ungefär tre dygn. Tredagarsfeber ger ofta utslag på överkroppen men går över av sig själv efter några dagar. Den är smittsam men oftast inte farlig. Här får du veta mer om tredagarsfeber och vad du kan göra för att lindra besvären.

Symtom på tredagarsfeber

Tredagarsfeber kommer ofta plötsligt och märks främst av att barnet har feber. Febern försvinner också ganska snabbt när barnet blivit friskt.

Vanliga symtom på tredagarsfeber:

  • Plötslig feber runt 39–40 grader som varar i tre dagar till en vecka
  • Ont i halsen och snuvig
  • Svullna lymfkörtlar i halsen och nacken
  • Röda utslag på överkroppen

Utslagen kommer ofta i samband med febern och sitter främst på bröstkorg och rygg. De kan också sprida sig upp mot hals och nacke samt ut på armar och ben. Utslagen kliar inte och försvinner snabbt. Oftast tar det ett par dagar innan de läker, men ibland kan de försvinna redan efter några timmar. På ljus hy syns utslagen som rodnad men de kan vara svårare att upptäcka på mörk hud.

Så kan du behandla själv

Det finns ingen specifik medicin mot tredagarsfeber men du kan göra mycket för att lindra besvären. Barnen mår ofta dåligt av febern och kan bli trötta och hängiga. Här får du några tips på vad du som förälder kan göra för att lindra besvären när ditt barn har tredagarsfeber.

  • Låt barnet vila. Även om barnet verkar ha mycket energi så är det viktigt att det ändå tar det lugnt. Kroppen behöver energi till att läka infektionen. Barnet behöver inte ligga och sova, men försök ha lugna aktiviteter och vila när det behövs.
  • Se till att barnet äter och dricker. Mat och vätska är väldigt viktigt för att kroppen ska bekämpa viruset och bli frisk igen. Om det är svårt att äta vanlig mat så kan du försöka ge något som barnet gillar. Glass, frukt, kräm och välling kan vara lite lättare att få ner. Kall eller varm saft kan också vara lättare att få i sig än vatten och mjölk.
  • Vätska är viktigast. Se till att barnet får i sig tillräckligt med vätska om det har svårt för mat och dryck. För lite vätska kan leda till uttorkning som ofta märks när barnet är trött, hängigt och kissar mindre. Ett barn med feber behöver dricka mer än vanligt för att undvika vätskebrist.
  • Hjälp till med temperaturen. Feber gör ofta att man känner sig både varm och kall om vartannat. Ibland kan barnet behöva en extra filt i sängen, eller ett tjockt täcke när de fryser. När de sedan blir varma kan det räcka med ett tunt lakan i bomull som svalkar. Försök gärna tvätta bort svetten som torkar på huden då den kan skapa klåda och obehag.
  • Använd receptfri medicin mot feber, men bara om det behövs. Läs på förpackningen om läkemedlet är lämpligt för barn.
  • Försök få lite frisk luft. Om barnet orkar så kan ni försöka komma ut någon minut för att få lite frisk luft. Det brukar pigga upp och kännas bra på febrig hud.

Vad orsakar tredagarsfeber?

Tredagarsfeber orsakas av ett virus som finns hos människor och tillhör gruppen humant herpesvirus. Viruset ger feber, ofta i kombination med röda utslag på bröstkorg och rygg. När barnet haft tredagarsfeber en gång så är de immuna mot viruset och kan inte bli smittade igen. Viruset är väldigt vanligt och de flesta barn insjuknar någon gång. Infektionen läker oftast inom en vecka och barnet kan sen återgå som vanligt till förskola eller skola. Barn blir vanligtvis sjuka i tredagarsfeber innan de fyllt två år.

Hur smittar tredagarsfeber?

Viruset som orsakar tredagarsfeber är mycket smittsamt. Det sprider sig snabbt, speciellt i grupper på dagis och förskola. Viruset sprider sig via droppar i luften eller direktkontakt, som ett förkylningsvirus. Ett barn som är smittat kan sprida viruset vidare genom att hosta och nysa. Även utandningsluft kan sprida smitta, liksom direktkontakt med andra samt via saker som varit i munnen.

Inkubationstiden, alltså tiden från smitta till att man blir sjuk, är vanligtvis mellan fem och tio dagar. Den långa inkubationstiden gör också att smittan sprids lätt, eftersom barnen kan smitta även innan det märks att de är sjuka. Om ditt barn blivit sjukt i tredagarsfeber så bör du meddela detta till barnets dagis, skola, förskola eller öppna förskola.

Du som vuxen smittas inte av tredagarsfeber eftersom du med största sannolikhet redan haft det som barn. Efter insjuknande och tillfrisknande har kroppen antikroppar mot viruset. Du är då immun och blir inte sjuk igen.

Hur länge ska barnet stanna hemma?

Eftersom tredagarsfeber är smittsamt så är det viktigt att stanna hemma om barnet är sjukt. Ett barn med feber behöver ta det lugnt, även om de verkar pigga och glada. Barn bör alltid stanna hemma om de har feber.

Ett barn med tredagarsfeber ska vara hemma från skola eller förskola tills de varit feberfria ett dygn. När barnet varit feberfritt ett dygn och är tillräckligt piggt för att klara av en hel dag med aktiviteter kan de komma tillbaka till sin grupp. Barnet kan komma tillbaka till förskolan eller skolan även om utslagen är kvar. Huvudsaken är att det varit feberfritt ett dygn och i övrigt är pigg som vanligt.

Du tar själv temperaturen på barnet med en febertermometer, helst i örat eller ändtarmen då det ger bäst resultat. Det är viktigt att du använder rätt termometer på rätt sätt för att få ett tillförlitligt resultat.

När ska man vända sig till vården?

Det är ovanligt att du behöver söka vård när ditt barn har tredagarsfeber. Sjukdomen läker ut av sig själv och går över inom en vecka. När du söker vård för tredagarsfeber så ska du först ringa och meddela mottagningen eftersom viruset är så pass smittsamt.

Du bör söka vård hos en vårdcentral om något av följande stämmer:  

  • Barnet är yngre än tre månader och har en kroppstemperatur på 38 grader eller högre.
  • Barnet är sex månader eller yngre och har en kroppstemperatur på 39 grader eller högre.
  • Barnet är mellan sju månader och två år och har en kroppstemperatur på 39 grader eller högre men inte har några andra förkylningssymtom.
  • Barnet får utslag som inte försvinner av sig självt efter några dagar.
  • Barnet har feber i mer än fyra dygn.

Ibland kan du behöva söka akut vård. Åk till akutmottagning om inget annat är öppet och något av följande stämmer:

  • Barnet har feber på 41 grader eller högre.
  • Barnet har feber och verkar vara väldigt sjukt.
  • Barnet har fått feberkramp för första gången. 
  • Barnet har feber och gråter otröstligt eller verkar ha ont.
  • Barnet vill inte äta eller dricka något alls.
  • Barnet är stel i nacken.

Publicerad: 24 Februari 2022

2022-02-24 12:56:20

Daniel Larsson