Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Tidiga tecken på graviditet – hur vet man om man är gravid?

Försöker du bli gravid? Då är det bra att veta vilka tecken du ska hålla utkik efter! Här kan du läsa om alla tidiga graviditetstecken!

Vanliga symptom och tidiga tecken på graviditet  

Ett graviditetstest visar inte alltid rätt resultat om du tar testet för tidigt. Är du otålig finns det däremot några tecken på graviditet att hålla koll på. Kanske kan du få en indikation på att något är på gång redan innan du kan ta testet? Här är några tidiga tecken och symtom på graviditet.

Tidiga tecken på graviditet:

  • Utebliven mens
  • Brösten ömmar och spänner
  • Illamående, kräkningar på morgonen
  • Ökad eller minskad matlust
  • Trötthet
  • Ökad känslighet för vissa lukter och dofter
  • Mer känslosam, gråtmild
  • Flytningar
  • Gaser och svullen mage

Utebliven mens

Mensen brukar ge den första indikationen på att något är på gång. Men det är inte lika självklart som många tror. Det är naturligt att mensen ibland kommer någon dag tidigare eller senare än vanligt. Om den blir mycket försenad och helt uteblir så kan det vara ett tecken på graviditet.

Du kan vara gravid trots att du fått mens eller en blödning. Då brukar blödningen vara lite mindre eller annorlunda än vanligt. Det underlättar om du känner din kropp väl och vet hur din mens brukar vara. Om den är avvikande, försenad och mindre än vanligt kan det vara ett tidigt tecken på graviditet. Om du får en liten blödning som är några dagar tidig kan det vara en nidblödning. En nidblödning är en liten blödning som kan uppstå precis när det befruktade ägget fäster vid livmoderväggen.

Du behöver inte uppsöka vård om du får en blödning under de första 12 veckorna av en graviditet.

Ömmande och spända bröst

Brösten brukar förändras ganska tidigt i en graviditet. De kan kännas ömma och spända. Om du tar på dem så kan de kännas större, mer fasta och fylliga. Ibland syns blodådrorna lite tydligare. Även bröstvårtorna förändras vid en graviditet. De kan bli lite mörkare, större, hårdare och styvare. Bröstvårtorna kan också bli känsligare och det kan strama lite i dem. Redan tidigt under graviditeten finns det mjölk i brösten. Det kan rinna ut lite gul mjölk ibland, så kallad råmjölk.

Illamående

Illamåendet är för många ett tidigt tecken på graviditet. Hur illamående du blir är väldigt individuellt. Några blir väldigt illamående tidigt och andra märker ingenting. För de flesta brukar illamåendet vara värst på morgonen, men det kan komma när som helst på dygnet. Ibland kan det vara så illa att du kräks. Illamåendet brukar gå över runt vecka 20.

Förändrad matlust

Det är vanligt att du får en förändrad matlust när du är gravid. Du kan till exempel bli hungrigare än vanligt och vilja äta mer. Du kan också få sämre aptit, vilja äta mindre och bli mätt lättare. Din aptit och matlust kan också ändras under graviditeten och växla om vartannat.

Om du har försämrad aptit så är det bra om du ändå försöker få i dig tillräckligt med mat. Både du och fostret behöver bra näring. Om du är mer hungrig än vanligt så bör du se upp med småätande. Mycket småätande med socker kan orsaka problem som hål i tänderna. Det kan även göra att du går upp onödigt mycket i vikt.

Viktökning

Du kan också gå upp i vikt under din graviditet. Detta beror på flera olika faktorer och hur mycket du går upp är individuellt. Det vanligaste är att gå upp ungefär tio kilo totalt under graviditeten. Att du går upp i vikt beror bland annat på att brösten växer, att du får mer vätska i kroppen och att kroppen lagrar fett för att senare orka amma. Även fostret, moderkakan och fostervattnet väger en del och bidrar till viktökningen.

Trötthet

Det är vanligt att känna sig tröttare än vanligt i början av en graviditet, runt vecka 4–6. Du kan känna dig orkeslös, sömnig och seg. Tröttheten är kroppens sätt att säga åt dig att ta det lugnt och vila. Lyssna på kroppen och försök att vila mycket.

Doftkänslighet

Ditt doftsinne kan förändras plötsligt. Det är vanligt att du plötligt blir väldigt känslig för parfym, tvättmedel och andra lukter eller dofter. Du kan också få ett förändrat lukt- och smaksinne. Något som du tidigare tyckt om kanske inte alls luktar eller smakar gott längre.

Humörsvängningar

När du är gravid så är det mycket hormoner i omlopp. Kroppen ökar produktionen av bland annat progesteron vilket kan medföra humörsvängningar. Du kan bli ledsen mycket lättare och du kan känna dig blödig och gråtmild. Du kan också bli gladare eller argare och pendla i humör både kraftigt och plötsligt.

Flytningar från underlivet

Ibland kan du få flytningar från underlivet i samband med en graviditet. Du kan exempelvis få kraftigare eller fler flytningar. Flytningarna är oftast doftlösa och vita i färgen. Om du har illaluktande blödningar och besväras av klåda kan du ha en infektion. Kontakta då en barnmorskemottagning.

Besvär med magen

Magen kan bli lite besvärlig i samband med en graviditet. Förutom illamående och förändrad aptit kan du bli gasig och svullen i magen. Din avföring kan också bli annorlunda och du kan bli hård eller lös i magen.

Förändrat immunförsvar

När du är gravid så förändras immunförsvaret. Bland annat så kan immunförsvaret bli lite sämre och du kan bli förkyld oftare och lättare. När du är gravid så blir också slemhinnorna svullna och mer känsliga. Svullna och känsliga slemhinnor kan leda till att du känner dig täppt och snuvig. Du kan också få problem med öroninflammation och att du blöder från tandköttet när du borstar tänderna.

Hur tidigt kan man märka att man är gravid?

En graviditet räknas från den senaste mensens första dag. Vecka 1 och vecka 2 räknas därför inte riktigt som att graviditeten är igång. Istället räknar man med att en graviditet börjar ungefär i vecka 3, när du haft din ägglossning och ägget blivit befruktat. Du kan märka av tidiga tecken på graviditet i vecka 3, men det är ovanligt. Oftast tar det till vecka 4 eller 5 innan du verkligen märker av graviditeten. Du märker då oftast att mensen uteblir. Du kan också få förändrad aptit och märka av en viss trötthet och illamående.

När kan man ta graviditetstest?

Du kan ta ett graviditetstest som tidigast vecka 4, alltså från första dagen du skulle haft din mens. Ett graviditetstest mäter halterna av hormonet hCG i urinen. Hormonerna ökar i samband med att ägget är befruktat och har fäst i livmoderväggen. Om du tar ditt test tidigt i graviditeten så kan det ibland vara för låga nivåer av hormonet för att testen ska fungera. Du kan då göra ett nytt test med morgonurinen som är mer koncentrerad. Om ditt test visar negativt kan du vänta några dagar och göra ett nytt.

2022-03-20 09:06:47

Granskad av: Nancy Chammas, Farmaceut

Daniel Larsson

Kontakta oss