Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Graviditetsdiabetes – Hur påverkar det dig och ditt barn?

Under graviditeten kan du drabbas av så kallad graviditetsdiabetes. Här kan du läsa mer om vad det är, hur du kan förebygga det, och hur graviditetsdiabetes kan påverka ditt barn.

Vad är graviditetsdiabetes? 

Vi behöver energi för att vår kropp ska fungera. Vår största energikälla är kolhydrater som vi sen omvandlar till glukos, som också kallas druvsocker. För att kunna skapa energi så behövs hormonet insulin, som ser till att sockret kan komma in i cellerna.  

Normalt så producerar din kropp tillräckligt med insulin för att kunna skapa energi och hålla blodsockret på en jämn nivå.  

Men under graviditeten så kan du utveckla så kallad graviditetsdiabetes. När du är gravid så blir kroppens celler mindre känsliga för insulin. Ofta så skapar din kropp mer insulin för att kompensera det här. Men ibland så räcker ditt insulin inte till för både dig och barnet. Bristen på insulin gör att blodsockret höjs och du kan utveckla graviditetsdiabetes.  

Går graviditetsdiabetes över? 

Graviditetsdiabetes går oftast över efter graviditeten. Men risken för att utveckla diabetes typ 2 ökar om du haft graviditetsdiabetes. Ibland kan det också hända att man utvecklar typ 1 diabetes under graviditeten. Typ 1 går inte att bota, och du kommer att behöva ta insulin resten av livet om du utvecklar den typen av diabetes. 

Vilka är symtomen för graviditetsdiabetes? 

Det kan vara svårt att märka av symtomen för graviditetsdiabetes. Ofta upptäcks det höga blodsockret när du undersöks på barnmorskemottagningen. Några symtom att vara uppmärksam på är:  

  • Du är tröttare än vanligt 

 

  • Du är törstigare och dricker mer vatten än vanligt 

 

  • Du kissar oftare och i stora mängder 

 

Hur kan jag minska risken för att få graviditetsdiabetes? 

Det finns några saker som ökar din risk att utveckla graviditetsdiabetes. De är:

  • Övervikt 

 

  • Om du har haft graviditetsdiabetes tidigare 

 

  • Om du tidigare fött ett barn som vägt över 4,5 kilo eller som läkare bedömt varit stort sett till graviditetslängden.  

 

Förebygg graviditetsdiabetes 

De bästa sätten att förebygga graviditetsdiabetes är:  

  • Ät en varierad och nyttig kost.  

 

  • Var aktiv i vardagen 

 

  • Försök att börja din graviditet på en bra vikt 

 

  • Håll koll på din vikt under graviditeten  

Hur behandlas graviditetsdiabetes? 

Det bästa sättet att behandla graviditetsdiabetes är en sund kosthållning och en aktiv livsstil. Men ibland kan du även behöva läkemedel att få ner blodsockret till en normal nivå.  

Tänk på vad du äter 

Ett av de bästa sätten att få ner ditt blodsocker är att tänka på vad du äter. Se till att äta en varierad kost med mycket grönsaker, frukt och fibrer. 

Tänk på att det är mycket bättre att äta frukt och grönt som de är, då får du nämligen med alla goda fibrer. När de pressas till juice så försvinner mycket av fibrerna och sockret blir mer koncentrerat. 

Försök också att hålla nere kalorierna för att undvika övervikt. Ett bra tips för att hålla koll på kalorierna är att använda en kaloriräknande app, eller ha en matdagbok. 

Träning och en aktiv livsstil 

Att ha en aktiv livsstil och hålla en hälsosam vikt är nycklar till att behandla graviditetsdiabetes. Träning och motion sänker blodsockret, så se till att fortsätta var aktiv under, och efter graviditeten.  

Läkemedel 

Det är inte alltid som förändringar i kosten och livsstil räcker till. Då kan du behöva få speciella läkemedel för att behandla din graviditetsdiabetes. Du får vanligtvis börja med metformin, som ökar kroppens känslighet för insulin. Insulin går inte över till moderkakan, men går över till fostret. Men det är inte skadligt.  

Hur påverkas mitt barn av min graviditetsdiabetes? 

Om du har graviditetsdiabetes så kommer du också att undersökas med ultraljud för att se att fostret växer normalt. Det här händer oftast under den senare delen av graviditeten.  

  • Ett för högt blodsocker kan påverka både dig och fostret 

 

  • Det kan påverka fostrets utveckling och hur det växer.  

 

  • Det kan öka risken för komplikationer vid förlossningen 

 

  • Det kan öka risken för havandeskapsförgiftning, som också kallas för preeklampsi. 

 

Det nyfödda barnet kan väga mycket när det föds och en låg blodsockernivå om du har haft höga nivåer under graviditeten. 

Efter att du fött barnen så kommer ditt barns blodsockernivåer att kontrolleras flera gånger. Det kan vara så att barnet haft en hög insulinproduktion i magen, ifall ditt eget blodsockervärde varit ojämnt. Det här kan göra att barnet fortsätter att producera mycket insulin som kan ge ett lågt blodsocker. Då får barnet extra bröstmjölk eller bröstmjölksersättning.  

När ska jag söka vård? 

Kontakta din barnmorska om du har symtom, och tror att du kan ha ett högt blodsockervärde. Kom ihåg att symtomen kan vara svåra att märka av. Så kolla gärna för säkerhets skull.

Kontakta oss på MEDS! 

Om du har frågor, eller behöver råd för att behandla din graviditetsdiabetes så kan du alltid kontakta oss på MEDS! 

På vår sajt kan du chatta med en legitimerad farmaceut. 

Eller skicka ett mejl till hello@meds.se

2022-12-06 14:39:47

Granskad av: Sarah Najafian, Farmaceut

Alexander Johnsson