Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

6 tips för dig som vill sluta snusa – så lyckas du!

Vill du sluta snusa? Bra! Det är viktigt att komma ihåg varför man vill sluta snusa när det känns som jobbigast och suget är som störst. Men det är värt det! Det finns nämligen många hälsofördelar med att sluta snusa. Här berättar vi vad som händer i kroppen och ger dig tips på hur du slutar med snuset!

Fördelar med att sluta snusa

Det finns många fördelar med att sluta snusa. Du sparar en slant varje månad – men du får också en friskare kropp, bättre munhälsa och minskad risk för sjukdomar. Bara att slippa vara beroende är en stor fördel i sig – ingen mer oro för var snusdosan är och om du har tillräckligt för hela dagen.

Fler goda anledningar till att sluta snusa:

  • Friskare och fräschare mun, tänder och tandkött och bättre andedräkt.
  • Minskad risk för sjukdomar som diabetes typ 2, dödlig hjärtinfakt och cancer.
  • Finare leende! Inga fler missfärgningar på tänderna och ingen prilla som tittar fram när du ler eller skrattar.

Vad händer när man slutar snusa?

Det är mycket som händer när du slutar snusa. En del är kopplat till kroppen och en del är kopplat till hjärnan. Du kan nämligen vara fysiskt beroende av nikotinet eller psykiskt beroende av vanan. Vissa personer påverkas knappt alls av att bristen på nikotin och den fysiska abstinensen. För dem är det vanan som är värst – att inte ha snusen under läppen. Andra mår sämre av att kroppen inte får sitt nikotin och påverkas mindre av vanan.

Vad händer i kroppen när man slutar snusa?

Kroppen är van vid att få nikotin, som i sin tur frisätter bland annat dopamin som gör att vi blir glada och mår bra. När kroppen inte längre får nikotin blir den stressad och du får abstinensbesvär. Kroppen vill ha sin kick och gör allt för att du ska ta en till snus! Då gäller det att du har klart för dig varför du slutar.

Suget brukar vara som värst i 20–30 sekunder. Står du ut de sekunderna släpper det och blir sedan lättare. Tillåt dig att känna att suget känns, andas och ta det lugnt. Suget blir jobbigare om du stressar upp dig men blir lättare att hantera om du är lugn.

Symtom och biverkningar när du slutar snusa

Det är vanligt att må ganska dåligt när du precis slutat snusa. Några vanliga biverkningar är:

  • Sämre humör
  • Rastlöshet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Sämre sömn, svårt att somna, sömnbesvär
  • Yrsel
  • Ökad aptit
  • Förstoppning
  • Huvudvärk
  • Blåsor i munnen

Vanligtvis brukar besvären gå över efter en månad, men det kan vara riktigt jobbigt i början. Första veckan är oftast värst och besvären brukar avta efter det. Hur mycket abstinensbesvär du får och hur länge de håller i sig är väldigt individuellt.

Tips för att sluta snusa

Det krävs vilja, tålamod och pannben för att sluta snusa. Hur du vill göra för att sluta snusa är upp till dig, men det finns en del knep att ta till. Här är några av dem:

1) Kom ihåg varför du vill sluta

Är det för att minska risken för sjukdomar, spara pengar, vara fri från beroende eller något helt annat? Huvudsaken är att du är fast besluten om varför du vill sluta snusa.

2) Lägg upp en tidsplan

Sätt ett datum för när du ska vara snusfri. Skriv upp det i kalendern och gör det tydligt för dig själv hur långt det är dit. Sätt upp delmål med datum och skriv upp när det är dags att minska snusandet eller göra förändringar.

3) Snusfria zoner

Bestäm platser och tillfällen där du inte snusar. På gymmet, på jobbet, hemma, efter ett visst klockslag eller vid andra tillfällen. Se till att hålla det du bestämt och plocka undan allt snus i dessa zoner. Lämna dosan hemma eller i bilen om du inte ska snusa på jobbet istället för att försöka låta bli dosan när den ligger i fickan.

4) Trappar ner – minska dosen successivt

Många väljer att trappa ner dag för dag eller under längre tid när de ska sluta snusa. Om du snusar lössnus kan du börja med portion. Sedan kan du gå vidare till lite svagare snus, minisnus och till sist nikotinfritt. Om det är vanan som är jobbigast kan du använda ett snus utan nikotin eller koffein. Då får du smaken och känslan, men utan nikotinet som kroppen påverkas av.

5) Förbered dig

Var beredd på att du kommer må dåligt ett tag. Förbered dig också på hur du ska göra om du blir sugen på snus eller om någon bjuder dig. Gör upp en plan och håll dig till den. Påminn dig själv om hur du ska göra, varför du vill sluta och håll ut!

Ibland kan det vara skönt att berätta för andra i din omgivning att du ska sluta. De kan hjälpa dig och kanske se till att hålla snus borta från dig. Ibland kan det kännas bättre att inte säga till någon alls att du håller på att sluta. Gör det som känns bäst för dig.

6) Belöna dig själv!

Vi människor behöver belöning när vi gjort något bra för att vi ska känna att det är värt att göra det. Sätt upp mål för dig själv och fira rejält! Ge dig själv en belöning när du övervann suget, kanske en extra kopp kaffe eller en bit choklad?

Gör något du verkligen tycker om när du nått dina mål. Köp en present till dig själv för pengarna du sparat eller åk på drömsemester när du varit snusfri i ett halvår. Se till att hålla motivationen uppe under hela tiden du slutar snusa. Då ökar chanserna för att lyckas!

Publicerad: 11 Mars 2022

2022-04-11 13:08:30

Daniel Larsson