Hormonella preventivmedel innehåller ett eller två ämnen som påverkar kroppens egna hormoner. I kroppen är det främst två hormoner som ser till att du kan bli gravid – östrogen och progesteron. Hormonella preventivmedel påverkar ett eller båda av dessa hormoner. Gestagener används för att påverka progesteronet och estradiol eller etinylestradiol används för att påverka östrogenet.
Gestegen används i princip alltid i hormonella preventivmedel och förhindrar en graviditet på tre sätt:
Än så länge finns inget godkänt hormonellt preventivmedel som män kan använda. För män rekommenderas istället kondom, som dessutom skyddar mot könssjukdomar.
Med hormonfria preventivmedel räknas preventivmedel som inte påverkar kroppens egna hormoner. Det finns flera olika att välja på och vissa av dem kan du kombinera.
Kondom är ett av världens mest använda preventivmedel. Det är ett enkelt och säkert sätt att skydda sig mot graviditet. Dessutom ger kondom ett bra skydd mot könssjukdomar. Kondomer är gjorda av gummi eller latex och träs på penisen innan samlag.
En femidom är som en kondom, men sätts in i slidan. Femidom ger också ett bra skydd mot könssjukdomar och är ett bra sätt att förhindra graviditet. Femidomer är mycket tunna och gjorda i latex eller plast.
Pessar ser ut lite som en skål och är gjord i silikon. Det finns två typer av pessar - slidpessar och cervixpessar. Slidpessar kallas också för vaginalpessar och är lite större. Det täcker ett större område i slidan. Cervixpessaren är lite mindre och sätts direkt på cervix, alltså livmodertappen. Ett pessar används med pessargel. Det kan krävas lite övning för att få till pessaret bra men när du lärt dig brukar det vara smidigt.
En kopparspiral förs in i livmodern av en barnmorska eller läkare. Den är gjord av koppar och ser ut som ett litet T. Kopparspiralen innehåller inga hormoner, så du har din ägglossning och mens precis som vanligt. Koppar skapar en miljö i livmodern där spermierna inte trivs, vilket gör att de dör innan de hinner befrukta ägget. En nackdel med kopparspiral är att du kan få lite kraftigare blödningar och mensvärk.
Sterilisering innebär att du med hjälp av en operation tar bort möjligheten att bli eller göra någon annan gravid. Det är dock inte säkert att det går att ändra sig efter en sterilisering. Du behöver vara helt säker på att du inte kommer vilja ha barn i framtiden om du ska sterilisera dig.
De enda preventivmedel som skyddar mot könssjukdomar är kondom och femidom. Dessa är så kallade barriärskydd som hindrar smitta. Tänk på att könssjukdomar kan smitta på andra sätt än penetration.
Med naturliga preventivmedel menas ett preventivmedel som inte använder hormoner eller andra ämnen. Dessa bygger istället på att lära känna din menscykel och veta vilka dagar du är fertil. Naturliga preventivmedel finns som bland annat appar och använder sig av en algoritm. Algoritmen räknar ut var i cykeln du befinner dig baserat på olika faktorer. Du skriver in fakta om dig själv varje dag i appen – till exempel kroppstemperatur, aptit, flytningar och mående. Exakt vad som räknas in i algoritmen beror lite på vilken produkt du använder.
Natural Cycles är ett naturligt preventivmedel där du bland annat mäter din kroppstemperatur dagligen. Du får tillgång till en app som visar vilka dagar du beräknas vara fertil och kan bli gravid. Ju längre tid du använder appen och ju mer fakta du matar in, desto mer exakt blir din prognos.
Ibland kan du bli gravid trots att du använder ett preventivmedel. Det kan ske till exempel om kondomen gått sönder eller om du missat dina p-piller.
Om du tror att du är gravid så kan du ta ett graviditetstest. Testet kan du ta som tidigast den dagen du tror att din mens skulle komma. Om du tar ett graviditetstest för tidigt så kan det visa fel.
Det finns olika typer av akuta preventivmedel om du tror att du kan ha blivit gravid. Både dagen efter-piller och kopparspiral minskar risken för att du blir gravid om du haft oskyddat samlag. Värt att veta är att varken kopparspiral eller dagen efter-piller kan garantera att du inte blir gravid.
Dagen efter-piller kallas också akuta p-piller och är en tablett som du sväljer. Ett dagen efter-piller hämmar eller skjuter upp ägglossningen och minskar därför risken för att ägget blir befruktat.
Kopparspiralen sätts istället in i livmodern av en barnmorska eller läkare. Spiralen påverkar miljön i livmodern så att ägget och spermierna får svårare att överleva. Kopparspiralen ska sättas in inom fem dygn från det oskyddade samlaget och ska åtminstone sitta kvar tills du gjort ett graviditetstest. Testet gör du ungefär 3–4 veckor efter att du satt in spiralen, oavsett om du haft din mens eller inte. Om du vill behålla kopparspiralen som ett preventivmedel så kan den sitta kvar i upp till fem år.
Publicerad: 10 Mars 2022
2022-03-10 09:02:33