P-piller – hur fungerar dem? Allt du behöver veta!
P-piller är ett av de mest använda preventivmedlen världen över. Det finns flera olika sorters p-piller och de funkar lite olika. P-piller är ett smidigt sätt att förebygga en graviditet och det enda som krävs är en tablett om dagen. Ett p-piller kan också göra att du slipper kraftiga blödningar, mensvärk och PMS. Du kan bara köpa p-piller om du fått det utskrivet av en läkare eftersom det är receptbelagt. Här kan du läsa mer om p-piller, vad det finns för olika sorter och hur de funkar.
Har du recept på p-piller?
Hämta ut alla dina recept hos MEDS. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar sedan dina mediciner hem till dig.
Vad är p-piller och hur fungerar dem?
P-piller är ett preventivmedel som hindrar oönskad graviditet. I kroppen finns det fler olika hormoner som styr och påverkar menscykeln. Dessa hormoner möjliggör för dig att bli gravid. För att bli gravid behöver du få ägglossning, ägget behöver bli befruktat av spermier och sen få näring av livmoderslemhinnan som ägget fastnar på. Ett p-piller ser till att försvåra dessa steg med hjälp av syntetiska hormoner som påverkar kroppens egna hormoner.
P-piller använder sig av främst två syntetiska hormon för att påverka kroppens egna hormoner. I kroppen är det östrogen och progesteron som ser till att du blir gravid. De syntetiska motsvarigheterna heter istället estradiol och gestagen. P-piller med båda dessa syntetiska hormon kallas för kombinerat p-piller. Kombinationen av dessa syntetiska hormoner hindrar graviditet på tre sätt:
- Ägglossningen upphör. Din kropp släpper då inget ägg som kan bli befruktat.
- Sekretet i livmoderhalsen blir segare och tjockare. Detta gör att det är svårare för spermierna att förflytta sig in i livmodern.
- Livmoderslemhinnan blir tunnare. Slemhinnan blir inte lika tjock och blodfylld. Hinnan kan då inte ta emot ett befruktat ägg och du får en mindre blödning.
Börja med p-piller
Om du vill börja med p-piller så får du först ta kontakt med en barnmorskemottagning eller ungdomsmottagning. Du får då träffa en läkare eller barnmorska som pratar med dig om p-piller. Det finns många olika sorters p-piller och du kommer få hjälp med vad som passar dig. På mottagningen så kommer du och läkaren eller barnmorskan prata om din mens, ditt behov av p-piller och din hälsa. De kommer också fråga om det finns någon i din familj som haft en blodpropp. P-piller kan öka risken för blodpropp och därför behöver du berätta detta. Läkaren kommer sen vilja ta blodtryck och veta din vikt och längd. När du pratat med läkaren eller barnmorskan och ni är överens så kan läkaren skriva ut ett recept till dig.
Några kartor med p-piller har 21 tabletter och några andra har 28. Det är lite beroende på vilken sort du har, om du har sockertabletter eller inte och hur långt ditt uppehåll är. Några p-piller har ett uppehåll på fyra dagar och några har uppehåll i sju dagar. Det står på paketet vad som gäller.
- Hur mycket kostar p-piller?
P-piller kostar lite olika beroende på vilken region du bor i. I några regioner kostar receptbelagda preventivmedel mindre om du är under 26 år. Din mottagning brukar kunna svara på hur mycket ditt p-piller kommer kosta.
Viktigt att veta
- Det är viktigt att du tar ditt p-piller varje dag och vid samma tid. Det kvittar om du tar din tablett på morgonen, kvällen eller någon annan gång. Det viktigaste är att du äter den samma tid varje gång. Gör du detta så har du ett bra skydd mot graviditet under hela din cykel.
- P-piller kan påverka dig på många olika sätt. De kan till exempel påverka din vikt och matlust, ditt humör och din sexlust. Prata med din läkare eller barnmorska om du upplever negativa effekter, så kan du kanske testa ett annat p-piller.
- Magsjuka och kräkningar kan minska effekten av p-piller. Om du kräks så riskerar du att kräkas upp din tablett och du är då inte heller skyddad mot graviditet. Även kraftig diarré kan påverka ditt skydd. Du kan då ta en extra tablett för att vara säker.
Om du glömt eller missat att ta ditt p-piller
Ibland händer det att man glömmer ta sitt p-piller. Då är det bra att veta att du är skyddad mot graviditet i 36 timmar efter din sista tablett. Sen tar det sju dagar innan du är skyddad igen, från det att du tagit din nästa tablett. Se till att inte ha oskyddat samlag dessa sju dagar för att undvika oönskad graviditet.
Om du missat din tablett med mindre än 36 timmar så ska du ta den så fort du kommer ihåg. Din nästa tablett tar du vid din vanliga tid, även om det innebär att du äter två tabletter samtidigt. Om du äter ihop kartor, alltså inte äter sockerpiller eller har tablettfria dagar, så är du ändå skyddad. Du kan då äta dina sockerpiller eller börja med tablettfria dagar. Det glömda pillret räknas alltså som dag ett med sockerpiller eller som första pillerfria dagen. Beroende på vilket p-piller du äter ska du ha uppehåll i fyra eller sju dagar. Efter uppehållet fortsätter du som vanligt med dina vanliga tabletter.
- Vilken rad på kartan spelar roll
Om du missat ett piller på andra raden av din karta så ska du ta din missade tablett så fort som möjligt. Nästa tablett blir som vanligt på din vanliga tid. Om du har missat en tablett på kartans tredje rad så kan du antingen äta ihop kartorna eller ta ditt uppehåll. Om du äter ihop kartorna så tar du den missade tabletten direkt och fortsätter sedan med nästa på den vanliga tiden. När kartan är slut börjar du på nästa, utan uppehåll eller sockerpiller. Ett annat alternativ är att du påbörjar din tablettfria period direkt. Då får du en bortfallsblödning och efter uppehållet börjar du på en ny karta som vanligt. Har du missat en tablett på fjärde raden av kartan så är du skyddad ändå. Denna rad är sockerpiller och innehåller inget som påverkar hormonerna. Det är dessa dagar du har ditt uppehåll och ditt skydd påverkas inte av att du glömt en tablett.
- Ta bara akut p-piller i nödfall
Har du haft oskyddat samlag inom de tre senaste dygnen innan din missade tablett? Då bör du ta ett akut p-piller, eller dagen efter-piller som de också kallas. Tänk dock på att akut p-piller bara ska användas så sällan som möjligt och att de inte hindrar en graviditet om ägget blivit befruktat.
Fördelar med p-piller
Det finns många fördelar med p-piller förutom att de förhindrar oönskad graviditet. Några av de positiva effekter som p-piller kan ha är:
- Mindre eller helt utebliven blödning
- Minskad mensvärk
- Du kan planera din blödning och skjuta upp den om du vill
- Kan ge färre problem med PMS och PMDS
- Kan ge minskade besvär med akne och ge finare hy
- Minskad risk för cancer i äggstockar, livmoder och tjocktarm
Nackdelar och biverkningar av p-piller
Det finns också negativa sidor av p-piller. Om du har många biverkningar så kan du testa en annan sorts p-piller. Du kan behöva prova några sorter innan du hittar den som funkar bra för just dig. Biverkningarna kan också vara värst i början innan kroppen ha vant sig. De brukar minska efter att du ätit ditt p-piller en tid.
Vanliga biverkningar med p-piller är bland annat:
- Humörsvängningar
- Nedstämdhet
- Illamående
- Ökad eller minskad aptit
- Spända, känsliga och svullna bröst
- Minskad sexlust
- Mellanblödningar (små blödningar som kommer när du inte har din mens/bortfallsblödning)
Om du vill sluta med p-piller
Om du vill sluta med ditt p-piller så är det enklast att göra i samband med att du har ett uppehåll. Ät klart din karta du är på och börja sedan inte på någon ny efter att du ätit dina sockerpiller eller haft dina tablettfria dagar. Du kan också bryta mitt i en karta, men då kan du få oregelbundna blödningar och mellanblödningar.
Du kan få lite oregelbundna blödningar en tid efter att du slutat med ditt p-piller. Det brukar dock ordna till sig efter någon månad. Tänk också på att du kan få problem med akne och humörsvängningar innan kroppen vant sig. Oftast kommer mensen tillbaka efter en eller två månader utan p-piller.
- Byta p-piller
Om du vill byta p-piller så kan du ibland börja med de nya tabletterna direkt när den gamla kartan är slut. Ibland bör du ha ett uppehåll mellan dina p-piller och andra går att byta mitt i en karta. Prata med din läkare eller barnmorska så hjälper de dig.
- Andra preventivmedel
Det finns också andra preventivmedel än p-piller. Vill du inte använda något som påverkar hormonerna så kan du använda kondom eller en kopparspiral. Det finns också minipiller som endast innehåller gestagen och inte påverkar kroppens östrogen. Vill du inte ta tabletter kan du använda en p-ring, p-stav, p-plåster, p-sprutor eller hormonspiral.