Har du fått myggbett? 🦟 Så här lindrar du klådan!
Sommar, sol, varma kvällar… Och myggor. De ettriga små insekterna kan lätt förstöra en annars fantastisk sommarkväll. Här får du råd och tips på hur du tar hand om kliande myggbett – och hur du undviker dem helt.
Varför kliar myggbett?
Myggor dras till olika lukter som djur och människor avger. Varför myggorna föredrar vissa människor framför andra är inte helt säkert. Det finns dock teorier om att blodgrupp, graviditet, svett och kroppsdoft kan påverka.
Knott är små myggor som bits och myggen använder istället sin sugsnabel. Gemensamt för de båda är att de livnär sig på blod. När de biter eller sticker så sprutar de också in sitt saliv för att blodet inte ska koagulera. Det är detta saliv som kroppens immunförsvar reagerar på. Området blir då lite svullet, rött och kliar.
Vanliga symtom på myggbett
- Huden är lite svullen där du fått bettet
- En viss rodnad vid bettet
- Klåda
Hur stora besvär du får av myggbett är väldigt individuellt. Vissa personer märker knappt av betten och andra får stora utslag. Detta beror delvis på hur känslig kroppen är mot myggornas saliv. Oftast märker du av klådan först och bettet sen.
Är jag allergisk mot mygg?
De flesta märker inte av själva bettet förrän efter en stund senare när det börjar klia. Klådan är en naturlig reaktion och betyder inte att du är allergisk eller överkänslig. Det finns dock personer med allergi och överkänslighet. Betten kan då orsaka allvarliga besvär som stor svullnad, rodnad och kraftig klåda.
Symtom på allergi mot mygg
- Kraftig rodnad
- Kraftig svullnad
- Nässelutslag på andra delar av kroppen
- Rodnaden blir blåaktig
- Intensiv klåda som inte går över
Allergin beror på att kroppen reagerar extra kraftigt mot myggornas saliv. Behandla myggallergin som en vanlig allergi. En receptfri allergimedicin med antihistamin kan lindra symtomen.
Så kan du lindra kliande myggbett
Vanligtvis går myggbett över inom några dagar. Betten kliar oftast i 1-3 dagar och går sedan över av sig själv.
Det finns en hel del du kan göra själv för att lindra klådan. Nedan har vi samlat våra bästa tips för att behandla bett från knott och mygg.
- Kyla
För att lindra kliande myggbett kan du börja med att skölja området med kallt vatten. Kyla lindrar både klåda och svullnad. En kylklamp inlindad i en handduk kan också ge god effekt. Kylbalsam är receptfritt och kan vara en riktig räddning vid stick och bett. Det är enkelt att ta med sig i väskan och ger direkt lindring vid klåda. Alsolgel eller alsolsprit kan också agera svalkande och är bra att ha i husapoteket.
- Smörj in huden
En kräm eller salva med hydrokortison stillar klåda och lugnar huden. Hydrokortison finns att köpa receptfritt. Rådgör dock med läkare innan du använder hydrokortison på barn under två år. Aloe Vera är en växt som under många hundra år varit en naturlig hjälp mot klåda och torr hud. En gel med aloe vera ger en lugnande och svalkande effekt och är lämpligt vid bett. Dessutom verkar aloe vera återfuktande på huden.
- Antihistamin kan dämpa klådan
För dig som har stora besvär av klådan kan en allergimedicin vara räddningen. En receptfri allergimedicin med antihistamin dämpar kroppens reaktion. Det kan också dämpa klåda, rodnad och svullnad orsakad av myggornas saliv. För små barn finns också antihistamin i flytande form. Detta behöver dock en läkare skriva ut.
- Låt bli att klia!
Det kanske tråkigaste tipset är att låta bli att klia. När du kliar så hjälper du till att sprida salivet som orsakar klådan. Detta kan göra att du får ett större område som kliar. Risken för infektion är också större om du kliar på dina myggbett. Om du river upp huden så kan området bli infekterat. Försök att låta bli betten och använd istället något som stilar klådan. Vill du ändå klia så kan du stryka med ett finger över bettet istället för att riva. Att klia lite försiktigt någon centimeter från bettet kan också kännas tillfredsställande. Kan du verkligen inte låta bli? Sätt på ett plåster över bettet, även om du inte har ett sår. Det skyddar bettet och påminner fingrarna att inte pilla!
Så slipper du myggbett
Det är svårt att helt slippa myggbett, men det finns fler sätta att undvika dem så mycket som möjligt.
- Myggnät
Myggnät är kanske ganska självklart när man ser det. Det är dock lätt att glömma att det finns. Ett myggnät för barnvagn är nästan en nödvändighet för en sommar i Sverige om du har barn med dig. Sätt upp ett myggnät för fönster och dörrar för att slippa insekter och myggor när du vädrar. Ska du vara utomhus finns det hattar med inbyggda myggnät som skyddar ansikte, nacke och hals. Vill du sova utomhus eller sitta i hängmattan finns det större myggnät att hänga upp.
- Myggspray och myggmedel som deo
Ett myggmedel som spray eller deo är en riktig räddning för middagen på altanen! En spray är enkel att applicera på både hud och kläder likväl som en filt. De är ofta ganska fria från kladd och lätta att ta med sig. Roll-on myggmedel funkar som en deo och stryks lätt på på hud eller textilier. Även dessa är lätta att ta med sig och lätta att applicera. Rulla medlet på huden och upprepa vid behov. Var försiktig med myggmedel och små barn – alla medel är inte lämpliga för barn. Detsamma gäller för djur, så läs noga på förpackningen innan användning.
- Ha ljusa och heltäckande kläder
Myggor är ofta förknippade med sommar som i sin tur är förknippat med kortbyxor och kortärmat. Visst är det skönt med linne och shorts, men det tycker oftast myggorna också. Har du heltäckande kläder blir det ytterligare ett skydd mot knott och mygg. Myggor kan dock bita igenom tunna tyger som tights. Tjockare material som jeans eller en skjorta ger ett bättre skydd. Välj gärna ljusa kläder eftersom myggor dras till mörka färger. Randigt är faktiskt ett av de bästa mönster du kan ha på dig.
- Myggskydd och myggljus
Idag finns också speciella doftljus för att mota bort myggen. Ljusens doft stör myggorna och gör att de håller sig borta. Myggskydd som Thermacell fungerar på liknande sätt. Den utsöndrar en lukt som myggorna ogillar och ger ett stort myggfritt område. Läs alltid bruksanvisningen innan du använder dessa skydd. Använd med försiktighet då det kan påverka djur.
Myggor kan sprida sjukdomar
Det finns ungefär 30 000 olika arter av myggor. I Sverige har vi ungefär 2 000 av dessa. Vissa myggor kan också sprida sjukdomar, precis som knott och fästingar. Det är dock vanligast i andra länder, framför allt de med tropiskt klimat. Vanliga sjukdomar i utlandet är bland annat malaria, gula febern, denguefeber, japansk hjärnhinneinflammation och zika.
Även i Sverige kan myggor sprida sjukdomar. Det är ganska ovanligt och berör oftast djur, som harpest. Det händer dock att även människor blir smittade av myggbett. Då handlar det oftast om ockelbosjukan, eller bärplockarsjukan som den också kallas.
Publicerad: 11 Februari 2022