Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Förstå din menstruation och räkna ut din menscykel!

Menstruation är en blödning från livmodern som sker när ett ägg från äggstocken inte blivit befruktat av en spermie. Tiden från menstruationens första dag fram till nästa mens är det som kallas för menscykel. Menscykeln är individuell och fungerar olika för olika personer. Här går vi igenom allt du behöver veta!

Menscykelns faser

Menscykeln brukar delas upp i olika faser för att förklara vad som händer i kroppen. Faserna är olika långa och varierar en hel del mellan olika personer. Hormonerna påverkar inte bara vad som händer i kroppen och menscykeln, utan också en hel del andra funktioner. Sexlust, matlust, vikt, hud, humör, energi… Ja, det är många saker som påverkas av våra hormoner!

Mens

Mensen räknas som början på cykeln. Första dagen med mens är första dagen i cykeln. Vanligtvis varar mensen i 2–7 dagar och sker när ägget från förra cykeln inte blivit befruktat. Ägget stöts ut, tillsammans med det näringsrika blodet från livmoderslemhinnan.

Follikulärfas

I den follikulära fasen är östrogen det dominerande hormonet och livmodern börjar förbereda sig för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Hur lång denna fas är beror dels på dig som person och dels på hur kroppen mår. Vanligtvis är follikulärfasen mellan 7 och 21 dagar. Under fasen känner du dig ofta pigg, glad och positiv. Östrogenet ökar nämligen halterna av signalsubstanserna serotonin och dopamin. Detta leder i sin tur till att du blir pigg, glad och motiverad. Du kan också få lite fylligare bröst och ökad sexlust.

Ägglossning

Det luteiniserande hormonet (LH) gör att ett moget ägg släpper från äggstocken och vandrar via äggledaren ner mot livmodern. Ägglossningen varar i en dag och påbörjar nästa fas där progesteron är det dominerande hormonet.

I samband med ägglossningen kan du få lite ont vid äggstockarna. Det kan bero på att äggblåsan spruckit eller att du känner av att ägget lossnar. Detta är absolut inget farligt, men kan upplevas lite obekvämt. Vid ägglossning kan du ha lite förhöjd kroppstemperatur och flytningar. Du kan också känna att din livmoderhals är lite mjukare och mer öppen.

Lutealfas

Lutealfasen är den avslutande fasen i menscykeln, från ägglossning till mens. Den varar vanligtvis i 10–16 dagar och för de flesta är den 14 dagar. Här är vanligtvis progesteron det dominerande hormonet och det är lite lägre nivåer av östrogen. Kroppen är redo att ta emot ett befruktat ägg och livmoderslemhinnan är fylld med näringsrikt blod.

I den luteala fasen påverkas signalsubstansen GABA, vilket vanligtvis gör att du känner dig lugn och sover både mer och bättre. Samtidigt minskar östrogenet, vilket också sänker halterna av dopamin och serotonin. Det gör i sin tur att du kan känna dig nedstämd, mer lättretad, ledsen och arg. Låter det som PMS och PMDS? Helt rätt, det är nämligen i den här fasen som du kan få problem med PMS och PMDS.

Du kan också få minskad sexlust, ökad vätskeansamling, hormonell akne, ökad eller minskad aptit och sömnproblem.

Hur lång är en menscykel?

Vanligtvis är menscykeln runt 28–30 dagar, men den kan vara både kortare och längre. Oftast är den mellan 21 och 35 dagar.

  • Så räknar du ut din menscykel
    Cykeln börjar med dag 1 på mensens första dag. Du räknar sedan att den slutar på sista dagen innan mensen kommer. Dag 1 blir alltså alltid din första dag med blödning. Om din cykel är kortare än 21 dagar bör du söka vård för att utesluta infektioner och sjukdomar. Om din cykel är 28 dagar har du ägglossning runt dag 14. Ytterligare 14 dagar senare kommer mensblödningen. Vilken dag efter mens som ägglossningen kommer kan variera en hel del. Några kan få ägglossning redan dag 10 och får då en lite kortare cykel. Andra har ägglossning runt dag 20 och får därför en längre cykel.

Ägglossningen styr

Ägglossningen styr som sagt när mensen kommer och inte tvärtom som man kan tro. Mensen kommer nästan alltid 14 dagar efter ägglossningen, oavsett hur lång cykel du har. Däremot kan tiden mellan mensen och ägglossningen vara lite olika. Kroppen kan nämligen skjuta upp ägglossningen lite om den inte känner sig redo för att klara en graviditet. Om du till exempel varit väldigt stressad eller ätit dåligt under en längre tid så kan kroppen skjuta upp ägglossningen. Likaså om du blivit allvarligt skadad eller genomgått en omfattande operation. Kroppen prioriterar läkningen framför fortplantning.

Så fungerar hormonerna

Det är många hormoner igång samtidigt under hela cykeln och alla påverkar oss olika. Genom hela cykeln är det ett samspel mellan de olika hormonerna och det krävs en balans för att allt ska fungera.

  • Östrogen produceras bland annat av folliklar i äggstockarna. Det är det hormon som reglerar största delen av menscykeln. Östrogen ser också till att livmoderslemhinnan blir tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Strax före ägglossning är det som högst nivåer av östrogen.
  • Progesteron är framförallt viktigt för att livmoderslemhinnan ska fortsätta vara mottaglig för ett befruktat ägg. Halterna av progesteron är som mest ungefär en vecka efter ägglossning.
  • FSH står för follikulärstimulerande hormon och är det hormon som får äggfolliklarna att mogna. Det är också ett viktigt hormon för att starta puberteten. Halterna av FSH stiger under mens och sjunker lite precis innan ägglossning. När det mogna ägget valts ut stiger halterna igen för att underlätta ägglossningen. Innan mens sjunker nivåerna av FSH igen.
  • LH är det luteiniserande hormonet och produceras i hjärnan. LH kommer igång när östrogenet har sin topp och när nivåerna av LH är som högst startar ägglossningen.

Kartlägg din menscykel

Att kartlägga sin menscykel är ett superbra sätt att lära känna sig själv. Om du förstår hur hormonerna påverkar dig så kan det kännas lite lättare med humörsvängningarna. Du kan också få en bättre förståelse för din fertilitet, din kropp och din mens.

Det finns flera appar och system för att följa din menscykel. De flesta utgår från när du har din mens och när du har din ägglossning. Runt ägglossningen ändras dina flytningar lite och du får en förhöjd kroppstemperatur. Genom att ha koll på dessa små förändringar kan du få en detaljerad prognos.

En förståelse för din menscykel kan också vara bra att ha om du har problem med PMS och PMDS. Det kan också vara bra för de i din närhet att förstå varför du ibland är mer lättretlig eller lite extra uppåt.

Publicerad: 30 Mars 2022

2022-03-30 09:01:32

Daniel Larsson