Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Gonorré – så känner du igen symtomen!

Gonorré är av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige. Gonorré ger inte alltid symtom vilket gör att det kan vara svårt att veta om du fått sjukdomen. Här får du veta allt du behöver veta om gonorré – vad det beror på, vanliga symtom, hur det smittar och vad det finns för behandling.

Vanliga symtom på att du har gonorré

Gonorré orsakas av en bakterie som sprids via slemhinnorna. Det är en vanlig sexuellt överförbar infektion som ger liknande symtom som klamydia. Inkubationstiden för gonorré är kort, oftast några dagar till en vecka. Det tar ofta bara några dagar från att du blivit smittad tills att du blir sjuk. Ibland märker du av ett eller flera symtom, men ibland får du inga symtom alls.

Vanliga symtom vid gonorré är:

  • Det svider när du kissar
  • Du får mellanblödningar eller stänkblödningar mellan dina menstruationer
  • Flytningar från penis, slidan eller urinröret
  • Flytningar från ändtarmen om du smittats via analsex
  • Ont i pungen

Det finns också andra symtom som är mindre vanliga. Dessa är feber, ont i en stor led som knä eller fot och ont i nedre delen av magen. Du kan också ha gonorré i munnen och svalget men då får du inga symtom. Om du har gonorré i ögat får du röda och svullna ögon. Gonorré i ögat påminner om en ögoninfektion. Du får inte utslag eller vårtor av gonorré.

Så smittar gonorré

  • Gonorré överförs vid direktkontakt från slemhinna till slemhinna. Det sker främst vid oskyddat sex. Du kan bli smittad vid analsex, vaginalt samlag och oralsex. Gonorré kan också smitta via sekret och sperma.
  • Om du delar sexleksak med en annan person kan smittan också överföras via dem. Likaså kan smittan föras vidare via fingrar. Risken för det är dock ganska låg eftersom bakterierna dör när de är i kontakt med luften. Om du tvättar händerna med tvål och vatten så dör bakterierna. 
  • Gonorré kan också smitta via förlossning om mamman har en pågående infektion. Barnet brukar då få ögoninflammation inom några dagar och behandlas med antibiotika. Om du fått behandling i tid under din graviditet så smittas inte heller barnet vid förlossningen.

Provtagning

Eftersom gonorré inte alltid ger symtom så är det viktigt att testa sig. Om du haft oskyddat sex med en ny partner så bör du ta ett nytt test. Testen går att göra hemma eller på en mottagning. Testen funkar lite olika beroende på om du är kvinna eller man. Det beror också på var på kroppen du tror att du är smittad. Ibland kan du behöva lämna ett urinprov eller ett prov från flytningarna. Om det första testet visar positivt så får du ofta ta ett andra test.

Testa dig själv hemma

Du kan enkelt testa dig hemma för gonorré och andra könssjukdomar. Du köper då hem ett test, utför det enligt instruktionerna och skickar in det för analys. Efter några dagar får du svar på om du har gonorré eller inte.

Behandling med antibiotika

Om du har fått gonorré så behöver du behandlas så tidigt som möjligt. Behandlingen mot gonorré är gratis och görs med antibiotika. Ibland behövs både en injektion och tabletter. Du får ta tabletterna i ungefär tio dagar. Det är viktigt att du tar alla dina tabletter för att behandlingen ska fungera.

Några andra viktiga saker att tänka på är:

  • Tänk på att du kan smitta under tiden du får behandling mot gonorré. Du bör inte ha sex under behandlingstiden eller under tiden du inväntar provsvar.
  • Om du ska ha sex under behandlingstiden så behöver du använda skydd. Du behöver också berätta för din eller dina partners att du har gonorré.
  • Efter avslutad behandling kan du ibland behöva ta ett till prov för att se att du är frisk. Ett uppföljningsprov görs framför allt om du kräkts eller haft diarré under behandlingen, samt om du är gravid.

Hur kan jag skydda mig?

Du skyddar dig bäst mot gonorré genom att ha skyddat sex. En kondom ger ett bra skydd om den är hel och används under hela samlaget. Du kan också använda en femidom. Det ger också ett bra skydd när de används rätt.

Gonorré och smittskyddslagen

Om du har symtom eller misstänker att du har gonorré så behöver du testa dig. Om din partner testat positivt så ska även du ta ett test eftersom gonorré är mycket smittsamt. Gonorré ingår i smittskyddslagen och det innebär att du måste testa dig om du misstänker smitta. Om du testar dig och det visar sig att du har gonorré så måste du berätta vem eller vilka du haft sex med senaste tiden. Det är för att kunna spåra och stoppa smittan eftersom det inte alltid märks att man är sjuk. De som blir kontaktade av vårdpersonalen får aldrig veta att det är du som är smittad.

Publicerad: 29 Mars 2022

2022-03-29 10:30:27

Daniel Larsson