MJAU! 🐱 VOFF! 🐶Många av oss ser fram emot sommar och sol, men för dig med en fyrbent vän där hemma gäller det att vara extra uppmärksam eftersom att det varma vädret för med sig flera faror för din katt och hund. Faror som ibland inte är lika självklara som andra. Här guidar vi dig på temat fästingar.
Fästingarna blir aktiva när temperaturen överstiger 5 grader. Beroende på var i landet du bor är det lämpligt att börja med fästingsskydd på din hund eller katt redan i slutet av mars eller i början av april. Så om du fortfarande inte har börjat med fästingskydd så är det dags! Det finns nu för tiden otaliga fästingmedel på marknaden:
Inkluderat här är fästingmedel som endast verkar lokalt utanpå huden och dödar fästingen när den är i kontakt med hudens utsida. Finns i form av halsband (Seresto, Scalibor, Petwise mfl,) spot-on lösning av den typ som ej tas upp genom huden (t.ex. Vectra 3D) eller olika insektssprayer.
Inkluderat här är fästingmedel som tas upp av kroppen och är verksamma i blodbanan vilket dödar fästingen när den försöker bita sig fast. Finns i form av tuggtabletter (t.ex Nexgard, Bravecto, Credelio) eller spot-on som tas upp genom huden (tex Bravecto spot-on). Dessa är receptbelagda läkemedel som kan hämtas ut hos oss genom att klicka här
Bägge kategorierna har sina för och nackdelar. Fördelen med ”utanpå-verkande” fästingmedel är att risken för inre biverkning minskar, t.ex. kräkning och diarré som är de vanligaste läkemedelsbiverkningarna. Dock förekommer fortfarande biverkningar i form av hudirritationer, klåda mm. Nackdelen med denna typ av preparat är dels att effekten avtar vid bad, schamponering etc. vilket är olämpligt för hundar som älskar att ta sig ett dopp på sommaren eller som är i behov av regelbunden pälsvård. Hos den andra gruppen, fästingmedel som tas upp i blodbanan, slipper man riskerna med reaktioner vid utvärtes närkontakt. Istället är risken för inre biverkningar hos den behandlade individen något högre.
Ett fästinglasso är ett smidigt sätt att få bort både stora och små fästingar. Det ser ut som en penna och är mycket enkelt att använda. Det kallas ibland också för fästingpenna. Du trycker på pennans topp för att få ut en ögla, alltså ”lassot”. Trä öglan över fästingen och se till att du är så nära huden som möjligt. Släpp knappen, vrid om och dra upp. Ett fästinglasso nyper inte i hud och är snällt mot både hår och päls.
Behöver du ta bort en fästing utan fästingborttagare? En pincett med platt eller rakt huvud kan funka. Se till att nypa så nära huden som möjligt. Nyp hårt och dra rätt upp. Kontrollera alltid att hela fästingen är borta. Lägg den gärna på en bit papper för att se om den lever. Om den ser hel ut och kryper så har du med största sannolikhet fått bort allt.