Ett vanligt tecken på fästingbett är att din katt eller hund kliar sig eller slickar och gnager på sig själv. Fästingarna kan sätta sig på vilken del som helst av kroppen, men sätter sig ofta i ansiktet, på halsen eller bakom öronen. Fästingarna kan också sätta sig på ställen där ditt husdjur inte kommer åt att klia. I många fall kan du även känna fästingarna när du klappar eller kliar på din hund eller katt
Fästingar kan föra över sjukdomar till både hundar och katter. I Sverige är det främst borrelia och anaplasma som hundar drabbas av. Anaplasma kan även drabba katter, men det är mer sällsynt att katter drabbas av fästingburna sjukdomar. Ofta leder de fästingburna sjukdomarna inte till några allvarliga symtom.
För att skydda ditt husdjur från fästingar finns fästingmedel som kan användas i förebyggande syfte.
Fästingmedel för hundar kommer i form av halsband, spot-on droppar eller tabletter. Det är viktigt att vara noga med att använda rätt fästingmedel beroende på om du har en stor eller liten hund. Använd aldrig hundens fästingspreparat på din katt, utan välj ett fästingspreparat som är speciellt framtaget för katter.
Även för katter finns det både receptfria och receptbelagda fästingmedel. Dessa medel kommer i olika former, såsom spot on-preparat, en lösning som droppas på nackskinnet samt i tablettform.
Läs alltid noga igenom bipacksedeln innan du använder fästingmedel på din hund eller katt. Vissa djup kan få hudirritationer eller klåda av halsband eller spot-on lösningarna. Kontakta veterinär om du misstänker eller märker att ditt djur har fått biverkningar från fästingmedlet.
Har du recept på fästingmedel kan du hämta ut det här och få det levererat till dörren.
Förutom att använda fästingmedel, finns det flera sätt att skydda ditt husdjur från fästingbett:
Hittar du en fästing på ditt husdjur är det viktigt att ta bort fästingen direkt. Ju längre fästingen sitter kvar desto större blir risken för fästingburna sjukdomar.
Det händer ibland att en liten del av fästingen blir kvar efter borttagning vilket kan orsaka en mindre inflammation. Om detta händer kan du försöka ta bort den kvarvarande delen av fästingen med en ren pincett eller nål. Vanligtvis kommer kroppen att ta hand om det själv och stöta bort de kvarvarande delarna inom någon vecka.
2023-04-06 10:25:19