Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Så skyddar du din hund eller katt mot fästingar

Fästingar är en parasit som biter sig fast i huden på både människor och djur. I Sverige brukar fästingsäsongen pågå från tidig vår till sen höst. Under fästingsäsongen är det viktigt att vara extra uppmärksam på fästingar. Här ger vi dig tips på hur du kan skydda din hund eller katt mot de envisa fästingarna!

Tecken på att din hund eller katt har fästingar

Ett vanligt tecken på fästingbett är att din katt eller hund kliar sig eller slickar och gnager på sig själv. Fästingarna kan sätta sig på vilken del som helst av kroppen, men sätter sig ofta i ansiktet, på halsen eller bakom öronen. Fästingarna kan också sätta sig på ställen där ditt husdjur inte kommer åt att klia. I många fall kan du även känna fästingarna när du klappar eller kliar på din hund eller katt

Kan fästingar vara farliga för hundar och katter?

Fästingar kan föra över sjukdomar till både hundar och katter. I Sverige är det främst borrelia och anaplasma som hundar drabbas av. Anaplasma kan även drabba katter, men det är mer sällsynt att katter drabbas av fästingburna sjukdomar. Ofta leder de fästingburna sjukdomarna inte till några allvarliga symtom.  

Fästingmedel för hundar och katter

För att skydda ditt husdjur från fästingar finns fästingmedel som kan användas i förebyggande syfte.  

Fästingmedel för hund

Fästingmedel för hundar kommer i form av halsband, spot-on droppar eller tabletter. Det är viktigt att vara noga med att använda rätt fästingmedel beroende på om du har en stor eller liten hund. Använd aldrig hundens fästingspreparat på din katt, utan välj ett fästingspreparat som är speciellt framtaget för katter.  

Populära produkter Se alla produkter här

Fästingmedel för katt

Även för katter finns det både receptfria och receptbelagda fästingmedel. Dessa medel kommer i olika former, såsom spot on-preparat, en lösning som droppas på nackskinnet samt i tablettform. 

Populära produkter Se alla produkter här

Var uppmärksam på biverkningar

Läs alltid noga igenom bipacksedeln innan du använder fästingmedel på din hund eller katt. Vissa djup kan få hudirritationer eller klåda av halsband eller spot-on lösningarna. Kontakta veterinär om du misstänker eller märker att ditt djur har fått biverkningar från fästingmedlet.  

 

Har du recept på fästingmedel kan du hämta ut det här och få det levererat till dörren.

Hur kan jag skydda min hund eller katt mot fästingar?

Förutom att använda fästingmedel, finns det flera sätt att skydda ditt husdjur från fästingbett:  

  1. Undvik att gå igenom högt gräs och buskar där fästingar trivs som bäst. Detta är såklart svårare med katter eftersom man oftast inte har koll på exakt vart sina katter rör sig.  
  2. Håll trädgården ren genom att klippa gräset och ta bort löv där fästingar kan trivas.  
  3. En av de enklaste åtgärderna är att regelbundet kontrollera ditt husdjurs hund och päls efter promenader eller andra utomhusaktiviteter. Kamma noga igenom pälsen och känn igenom huden med fingrarna. Har fästingen inte hunnit sätta sig fast än kan du hitta den vandrandes på pälsen. Har den redan satt sig kan den kännas som en liten bula eller sårskorpa mitt på huden.

Så tar du bort en fästing från din hund eller katt

Hittar du en fästing på ditt husdjur är det viktigt att ta bort fästingen direkt. Ju längre fästingen sitter kvar desto större blir risken för fästingburna sjukdomar.  

  1. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Använd gärna en pincett eller fästingborrtagare med lätt inåtböjda klor. Försök att få med hela fästingen. 
  2. Rengör hudområdet runt fästingbettet med tvål och vatten eller desinfektionsmedel

Vad händer om jag inte får bort hela fästingen?

Det händer ibland att en liten del av fästingen blir kvar efter borttagning vilket kan orsaka en mindre inflammation. Om detta händer kan du försöka ta bort den kvarvarande delen av fästingen med en ren pincett eller nål. Vanligtvis kommer kroppen att ta hand om det själv och stöta bort de kvarvarande delarna inom någon vecka.

2023-04-06 10:25:19

Lisa Karlsson

Kontakta oss