Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Avmaskning – så avmaskar du din hund eller katt

Att husdjur drabbas av mask är vanligt och kan visa sig i symtom som kräkningar, diarré eller pälsproblem. Katter och hundar kan dock även ha mask utan att visa några tydliga symtom. Har ditt husdjur drabbats av mask i magen är det viktigt att avmaska. Här kan du läsa mer om när du bör avmaska ditt husdjur, hur ofta och vilka avmaskningsmedel som finns!

5 tecken på att din hund eller katt har mask

Det är inte alltid lätt att upptäcka om ditt husdjur har mask i magen, både hundar och katter kan ha mask utan att visa några tydliga symtom. Ofta kan du märka det genom att se mask i avföringen, eller genom andra symtom. Här är de vanligaste symtomen:  

  • Diarré och kräkningar  
  • Ovanlig viktminskning och svullen mage  
  • Glanslös päls och dålig pälskvalitet  
  • Illamående  
  • Hosta  

Hur smittas en hund eller katt av mask?

Hundar och katter kan smittas av mask på olika sätt. De kan smittas av mask genom att de slickar eller äter på något som redan är infekterat av mask som exempelvis fåglar eller möss. De kan också smittas genom direktkontakt med andra hundar eller katter som har mask. Det kan ske genom lek, slickande eller delande av sovplats och matskål. Valpar och kattungar kan bli smittade redan när de ligger i mammans mage, men infektionen kan även överföras via modersmjölken under den första tiden efter födseln.  

Hur ofta bör jag avmaska min hund?

När det gäller avmaskning av en vuxen hund rekommenderas det endast att du avmaskar om du vet att din hund har mask eller om symtomen är så tydliga att du starkt misstänker en maskinfektion. Känner du dig osäker på om du bör avmaska din hund eller inte så kan du alltid rådfråga en veterinär.  

Avmaskning av valp

Valpar avmaskas i regel rutinmässigt av uppfödaren innan du får hem din valp. Som ägare bör du utföra en andra avmaskning när valpen är cirka 10–11 veckor gammal. Därefter rekommenderas avmaskning av valpen vid behov, det vill säga om det finns tecken på maskinfektion. Är du osäker på om din valp har mask kan du välja att göra ett avföringsprov hos en veterinär eller köpa ett avföringsprov för hemmabruk hos oss på MEDS.  

Avmaskning i samband med resa

Planerar du att resa med din hund utanför Sverige är det viktigt att undersöka vilka regler som gäller i det land du ska besöka. Det är vanligt att det finns krav på att hunden ska avmaskas av en veterinär för att få komma in i landet.  

Hur ofta bör jag avmaska min katt?

Det rekommenderas att du endast avmaskar din vuxna katt om du misstänker att den är smittad. Avmaskar du din katt för ofta finns det en risk att katten utvecklar resistens mot avmaskningsmedlet. Är du osäker på om din katt har mask kan du välja att göra ett avföringsprov hos en veterinär eller köpa ett avföringsprov för hemmabruk hos oss på MEDS. Har du en vuxen utekatt behöver den i flesta fall avmaskas oftare eftersom de ofta jagar fåglar och andra smådjur som kan bära på parasiter. Har du en innekatt är det inte lika vanligt att katten drabbas av mask eftersom de inte jagar och äter smådjur.  

Avmaskning av kattunge

I de flesta fall är en kattunge redan avmaskad av uppfödaren innan du får hem den. En kattunge ska avmaskas första gången innan tre veckors ålder. Är kattungen inte avmaskad bör du se till att den avmaskas vid upprepande tillfällen upp till 3 månaders ålder. Rådfråga din veterinär om du känner dig osäker. Kattungar smittas ofta av spolmask från mammans modersmjölk och därför ska avmaskning av en kattunge ske oftare än en hos en vuxen katt.  

Avmaskningsmedel för hundar

För att avmaska din hund behöver du ett avmaskningsmedel, det finns några olika alternativ att välja mellan. Du kan använda dig av receptfria avmaskningsmedel eller hämta ut ett avmaskningsmedel på recept. Avmaskningsmedel finns i tablettform, oral pasta och som droppar, så kallad spot-on. Försök att enbart avmaska mot den sortens mask som hunden har. Innan du köper avmaskningsmedel är det viktigt att du väger din hund, eftersom dosen du ska ge beror på hur mycket din hund väger. Vissa avmaskningsmedel ges som en engångsdos medan andra ska tas flera dagar i rad. Har du en valp som ska avmaskas regelbundet rekommenderas det att du använder samma typ av avmaskningsmedel vid samtliga avmaskningar. Rådfråga en veterinär om du känner dig osäker på vilket avmaskningsmedel du ska välja. 

Avmaskningsmedel för katter

När du ska avmaska din katt är det viktigt att enbart använda avmaskningsmedel som är avsedda för just katter. Du kan använda dig av receptfria avmaskningsmedel eller hämta ett avmaskningsmedel på recept. Det är också viktigt att dosen anpassas efter vad din katt väger, därför bör du väga din katt innan du ger avmaskningsmedel. Det finns avmaskningsmedel som riktar sig enbart mot spolmask eller bandmask men också de som verkar mot båda sorterna om du är osäker på vilken mask din katt har. Avmaskningsmedel finns i tablettform, oral pasta och som spot-on som ges som droppar på nackskinnet. Ska du avmaska din katt flera gånger rekommenderas det att du använder dig av samma typ av avmaskningsmedel vid alla tillfällen. Rådfråga en veterinär om du känner dig osäker på vilket avmaskningsmedel du ska välja.  

Vanliga frågor om avmaskning av hund eller katt:

Hur lång tid tar det innan avmaskningsmedel verkar?

Tiden det tar innan avmaskningsmedel verkar kan variera beroende på olika faktorer, såsom vilken typ av parasiter som behandlas och vilket läkemedel som används. Vanligtvis tar det mellan några timmar upp till ett par dagar innan avmaskningsmedlet har full effekt. Det är viktigt att följa den rekommenderade behandlingstiden enligt instruktionerna på förpackningen.  

Hur får jag i min hund eller katt avmaskningsmedel?

Det vanligaste är att använda avmaskningstabletter eller flytande avmaskningsmedel som ges via munnen. Är det svårt att få i ditt husdjur avmaskningsmedlet via munnen så kan det vara till hjälp att använda en speciell avmaskningsspruta eller blanda i avmaskningsmedlet i maten. Ett annat alternativ är att ge ditt husdjur en spot-on lösning som droppas på huden. Spot-on avmaskning är receptbelagd och behöver skrivas ut av veterinär. Du kan enkelt hämta ut recept för ditt husdjur hos oss på MEDS och få det levereras ditt dörren.

Hur fungerar avmaskningsmedel?

Avmaskningsmedel fungerar genom att angripa parasiterna som kan påverka hundar och katter. De olika avmaskningsmedlen kan ha olika verkningsmekanismer, men vanligtvis dödar eller hindrar de parasiterna från att överleva och reproducera sig i djurets kropp. Det är viktigt att använda avmaskningsmedel som är specifikt utformad för den typ av parasiter som behöver behandlas, är du osäker på vilken mask ditt husdjur har finns det även avmaskningsmedel som angriper fler sorter.  

Hur ofta kan man ge avmaskning?

Rekommendationerna för hur ofta man bör ge avmaskning kan variera beroende på olika faktorer, såsom ålder och exponering för parasiter. Generellt sett bör avmaskning enbart utföras när du är säker på att din hund eller katt har mask i magen. Kattungar och hundvalpar kan behöva avmaskas oftare. Rådgör gärna med en veterinär och följ veterinärens råd och rekommendationer för en så säker avmaskning som möjligt.  

2023-05-24 12:25:42

Lisa Karlsson

Kontakta oss