Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Ägglossning - vad är det och när får jag den?

Ägglossning är en central del av kvinnans månatliga cykel och har en avgörande betydelse för möjligheten att bli gravid. Genom att förstå ägglossning kan kvinnor få mer kontroll över sin fertilitet och sin reproduktionsmöjlighet. Här kan du läsa mer om symtom när du har ägglossning, när den inträffar och hur den kan spåras.

Vad är ägglossning? 

En gång i månaden (vanligtvis) genomgår kvinnokroppen en hormonell förändring som resulterar i att en äggstock frigör ett ägg. Detta kallas ägglossning och det har en avgörande roll när det kommer till möjligheten att bli gravid. Det är dock viktigt att komma ihåg att de fertila dagarna, det vill säga de dagar då befruktning är möjlig, sträcker sig längre än själva ägglossningsdagen. 

När har jag ägglossning? 

Du har ägglossning vanligtvis ungefär två veckor innan menstruationen. Dock är ägglossningen inte alltid konstant och den kan inträffa mellan 1216 dagar före menstruationen, vilket är normalt. Exakt ägglossningsdag kan variera och påverkas av variationer i menscykeln från månad till månad. För att få en ungefärlig uppfattning om ägglossningens tidpunkt kan man använda ägglossningskalendrar och olika appar.

Om man vill ha mer säkerhet i ägglossningens tidpunkt kan man använda ägglossningstester, även kallade fertilitetstester. Dessa tester fungerar liknande som graviditetstester genom att mäta hormonet LH (luteiniserande hormon) som ökar i samband med ägglossning. 

 Vad gör ägglossningstest 

Ägglossningstest utvärderar nivåerna av LH (luteiniserande hormon), ett hormon som ökar i kroppen under en period på ett till tre dygn innan ägglossningen inträffar. När LH-hormonet ökar, skickas en signal till äggstocken att släppa ifrån sig ägget. Trots att ingen metod kan garantera 100% säkerhet, kan användningen av ägglossningstest öka dina möjligheter att noggrant spåra ägglossningens tidpunkt, vilket annars kan vara svårt att bestämma på egen hand. 

Det är fördelaktigt att utföra ägglossningstestet vid ungefär samma tid varje dag, och det är bäst om du inte har urinerat under de senaste fyra timmarna. Ett tips kan vara att göra testet på morgonen när hormonhalten är mest koncentrerad. 

Hur länge har jag ägglossning? 

Ägglossningen varar vanligtvis i ungefär 1224 timmar. Det är den korta period då ett moget ägg frigörs från äggstocken och är redo att befruktas av en spermie. Efter ägglossningen kan ägget överleva i kvinnans kropp i upp till 24 timmar. Om ägget inte befruktas, kommer det att brytas ner och utsöndras. 

Det är viktigt att komma ihåg att ägglossningsdatumet kan variera mellan olika kvinnor och till och med mellan menstruationscykler. Därför är det användbart att vara medveten om din egen kropp och tecken på ägglossning om du försöker bli gravid eller undvika graviditet. 

Vad händer i kroppen vid ägglossning?  

I början av menstruationscykeln ökar nivåerna av ett hormon i kroppen, FSH (follikelstimulerande hormon), vilket påverkar äggstockarna och hjälper ägget att mogna inuti sin blåsa i äggstocken. Samtidigt ökar äggstockarna produktionen av det kvinnliga hormonet östrogen. Östrogenet spelar en viktig roll genom att förändra slemmet i livmoderhalsen så att det blir lättare för spermier att ta sig igenom och överleva. Den ökade nivån av östrogen påverkar även hypofysen, som frisätter ett hormon kallat LH (luteiniserande hormon), vilket signalerar äggstockarna att ägglossningen kan börja. 

När äggblåsan brister, frigörs ägget och börjar sin resa ned mot livmodern. Ibland kan två ägg släppas samtidigt, och om båda befruktas kan det leda till tvåäggstvillingar. 

Efter ägglossningen omvandlas den tomma äggblåsan till en struktur som kallas gulkroppen. Gulkroppen producerar olika hormoner, inklusive gulkroppshormonet (progesteron), som får livmoderslemhinnan att växa och förbereda sig för att ta emot ett befruktat ägg. Om ägget inte blir befruktat bryts denna slemhinna ned och utsöndras som mens. 

Symtom vid ägglossning 

  • Förändrade flytningar: Under ägglossningen kan vaginala flytningar ändra konsistens och bli klara, sega och likna rå äggvita. Detta underlättar för spermier att överleva och röra sig mot ägget. Du kan använda sekretmetoden genom att känna konsistensen med ett finger för att kontrollera ägglossningen. 

 

  • Förhöjd kroppstemperatur: Kroppstemperaturen kan stiga med cirka en halv grad Celsius dagen efter ägglossningen. Detta kan vara ett tecken för dem som mäter sin basaltemperatur regelbundet. 

 

  • Smärta i buken: En del kvinnor kan uppleva smärta eller obehag i nedre buken vid ägglossningen. Denna ägglossningssmärta kan lindras med värme eller receptfria smärtstillande med undantag för smärtstillande med cox-hämmare om du försöker bli gravid. 

 

  • Svullen mage och bröst: Många kvinnor upplever generell kroppssvullnad under ägglossningen, vilket kan göra magen känns uppblåst och brösten spända. 

 

  • Ägglossningsblödning: Vissa kvinnor kan uppleva en liten blödning vid ägglossning, som orsakas av utsöndring av lite blod eller vätska från äggblåsan när ägget frigörs. Det kan se ut som en brun- eller rosaaktig flytning eller några droppar rött blod. Detta är normalt och kallas ägglossningsblödning. 

 

Det är viktigt att notera att inte alla kvinnor upplever dessa symptom, och att ägglossningen kan variera från person till person. Om du märker några nya och oroande blödningar eller smärta som inte är förknippade med ägglossning, bör du rådgöra med en läkare. 

 

När fäster ägget? 

Ägget fäster normalt i livmodern ungefär 610 dagar efter ägglossningen. Under den tiden rör sig ägget genom äggledaren till livmodern och försöker fästa sig i livmoderslemhinnan. Om ägget blir framgångsrikt befruktat under ägglossningen, och sedan fäster sig i livmodern, kan det utvecklas till ett embryo och resultera i en graviditet. Fästningsprocessen är en kritisk del av befruktningen och graviditeten. 

Hur ofta kan jag ha samlag vid ägglossning? 

Vid ägglossning är chansen att bli gravid som störst eftersom det då är ett moget ägg tillgängligt för befruktning. Hur ofta man bör ha samlag under ägglossningen kan variera beroende på individuella önskemål och omständigheter. Många par försöker att ha samlag varje eller varannan dag under hela ägglossningsperioden för att maximera chansen att bli gravid. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte finns någon exakt regel för frekvensen av samlag, och det är också viktigt att ha avslappnat och njutbart sexliv. 

Det är även värt att notera att det är bra att ha samlag regelbundet under hela menstruationscykeln om man försöker bli gravid, eftersom ägglossningsdatumet inte alltid är enkelt att förutsäga exakt. Om du har specifika frågor om fertilitet och försöker bli gravid, är det klokt att konsultera en läkare eller en fertilitetsspecialist för att få rådgivning som passar dina individuella behov. 

 

Hur många ägg har en kvinna? 

Redan vid födseln är dina äggstockar fullt utvecklade och rymmer ungefär 2 000 000 ägganlag. Trots att det kan verka som en betydande mängd, kommer bara omkring 400 av dem att mogna och frigöra ägg som har möjlighet att bli befruktade under hela din fertila livstid. 

2023-11-08 12:59:14

Caroline Jönsson