Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Myggmedel & Fästingmedel

Förebygg både myggbett och fästingar med bra produkter som skyddar huden från insektsbett. Hos MEDS Apotek kan du köpa olika typer av myggmedel och fästingmedel för vuxna och barn. Vi har bland annat myggspray, mygglotion, fästingspray, fästingplockare och fästingavvisare.

 Läs även våra tips och råd om hur du slipper myggen i sommar! 

Myggmedel och fästingmedel i olika former

Myggmedel och fästingmedel finns i många beredningsformer för att du ska hitta något som funkar bra för just dig. Mygg- och fästingspray är populärt hos många eftersom det är lätt att applicera och dosera. MyggA, Salubrin, Smidge och NoSkito har alla myggsprayer som håller myggor borta med några enkla sprayningar. Spray funkar bra både på kläder och hud och brukar uppskattas av de flesta.

Stick eller roll-on från till exempel MyggA är lämpligt om du vill rulla på hud eller textilier och skyddar från mygg i flera timmar. Salubrin har dessutom en vattenfast mygglotion som håller flygande och bitande insekter borta i sex timmar!

För skydd mot fästingar finns bland annat NoFästing fästingspray som enkelt sprayas på hud eller tyg. Det är den enda produkten på marknaden som är ämnad just för fästingar och är dessutom naturbaserad. Vill du ha ett skydd som håller fästingar borta utan medel finns det istället fästingavvisare.

Vilket myggmedel eller fästingmedel passar mig?

Vilket medel som passar bäst för myggor och fästingar är lite av en smaksak. Ett bra myggmedel ska vara lätt att använda och gärna ha en effekt som räcker flera timmar. Många produkter från MyggA ger skydd i upp till sex timmar och är lämpligt för vuxna och barn över 12 år.

En spray är smidig att applicera och behöver inte alltid gnuggas in i huden. En stick är ofta smidigt att ha med sig i väskan vid vandring eller om du är på äventyr. Vi rekommenderar att du har flera olika myggmedel och fästingmedel för att kunna testa dig fram vad du tycker är bäst. Ibland kanske en roll on är perfekt och ibland är en fästingavvisare bättre. Ska ni sitta utomhus en kväll så kanske myggljus eller myggskydd från Thermacell blir uppskattat av sällskapet.

 Hur funkar myggmedel? 

Myggorna utgår från dofter när de väljer vem de ska bita. Vad som gör vissa människor mer populära än andra vet vi inte exakt. Blodgrupp, kön och kroppsdoft verkar kunna påverka. Vissa myggmedel maskerar doften som myggorna gillar och ser till att sprida en doft de ogillar istället. Många medel baseras på naturliga aromer som lavendel, citrus och eukalyptus.

Kanske har du sett DEET i samband med myggmedel? Det är ett ämne som har en stark lukt som myggorna inte tål. Vissa myggmedel innehåller DEET och ju högre koncentration desto mer undviker myggorna medlet. DEET är väldigt starkt och du bör använda det med försiktighet. 

Icaridin (saltidin) finns också ofta i myggmedel. Det är en substans som bland annat används mot malaria och funkar mot många olika insekter. Icaridin är snällt mot huden och kan användas på både människor och djur.

 Håll myggor och fästingar borta

Det finns också produkter som skrämmer bort mygg och fästingar. De fungerar på lite olika sätt, beroende på vilken insekt det gäller. Thermacell har myggskrämma som skapar en myggfri zon. Myggorna ogillar ämnet som skrämman släpper ut och undviker därför området. Myggljus funkar på samma sätt genom att skapa en doft som myggorna ogillar.

Fästingskrämmor använder istället pulserande ultraljud vilket skrämmer bort fästingarna. De finns för både djur och människor och Zerobugs Fästingavvisare är dessutom ekologisk. Den använder inga kemikalier, gifter eller lukter för att hålla fästingarna borta.

 Om du blivit biten

Ibland räcker inte mygg- och fästingmedel till och du får ett bett ändå. Om du fått ett fästingbett är det viktigt att du får bort fästingen så fort som möjligt. Ju längre tid fästingen sitter kvar, desto större risk för att du blir sjuk. Fästingplockare från O’Tom eller Tick 2 är enkla att ha med sig i fickan eller väskan och tar enkelt bort fästingar. De funkar bra på både djur och människor och är lätta att använda. Fästingpennor med lasso passar extra bra när det är päls eller hår där fästingen sitter.

För att lindra klåda och svullnad efter bettet kan du använda något svalkande och lugnande. Mer om det har vi på våra sidor om fästingbett och myggbett! 

För hund, katt och häst

Djur som är utomhus får ofta en hel del fästingar och ibland kryper de över till oss människor. Fästingbett och myggbett är lika störande för djuren som de är för oss. Även djuren kan bli sjuka av fästingar och de kan inte alltid berätta när de fått ett bett. För att skydda både oss och våra fyrbenta finns det produkter anpassade just för djur.

Centaura är populärt bland djurägare och funkar bra för både häst och hund. Centaura insektsmedel kladdar inte, har en trevlig doft och funkar även bra för människor! Dessutom håller den borta mygg, fästingar, knott och flugor som bits.

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
26 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 1
Kampanj 1
Vegan 0
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Visa alla
Visa färre
Kategori 0
Mina val
efter bett
fästingar löss & loppor
fästingmedel & myggmedel
efter bett 1
fästingar löss & loppor 4
fästingmedel & myggmedel 26
Visa alla
Visa färre
Varumärken 0
Mina val
akla
boehringer ingelheim
meds by meds
moskitoguard
mygga
noskito
o'tom
salubrin
silvalure
smidge
thermacell
tick 2
trix
zerobugs
akla 1
boehringer ingelheim 2
meds by meds 1
moskitoguard 1
mygga 4
noskito 1
o'tom 1
salubrin 3
silvalure 1
smidge 1
thermacell 7
tick 2 1
trix 1
zerobugs 1
Visa alla
Visa färre
Beredningsform 0
Mina val
flytande
flytande 1
Visa alla
Visa färre
Djurslag 0
Mina val
hund
häst
katt
hund 2
häst 4
katt 2
Visa alla
Visa färre
Egenskaper 0
Mina val
ekologisk
ekologisk 1
Visa alla
Visa färre
Hudtyp 0
Mina val
känslig & irriterad
normal
känslig & irriterad 1
normal 1
Visa alla
Visa färre