Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Farmaceuterna svarar på de vanligaste frågorna om pollen

Tror folk att du är förkyld? Eller blir du inte tagen på allvar med dina pollensymtom? 😥 Ja, vi vet... du som har pollen får inte den sympati du faktiskt förtjänar! Men vi på MEDS ser dig, vi hör dig – och vi kommer ta hand om dig ❤️

Här nedan besvarar våra farmaceuter alla vanliga frågor om pollen och berättar vad du behöver för att klara dig genom ytterligare en pollensäsong. Viktigast av allt:

  • Köp dina antihistaminer i tid! (life-hack!)
  • Skölj näsan regelbundet (yes, varje dag)
  • Använd ett munskydd som även filtrerar bort pollen (win-win) 💪
  • Köp en tröja – och låt folk veta att du har pollen!

Vilka symptom är vanliga vid pollenallergi?

Vid pollenallergi är det vanligt att du får både vattnig snuva och nästäppa samt nyser mycket. Ögonen kan både klia, rinna och ser röda ut. Man kan också känna sig trött och hängig. Pollenallergi kan dessutom påverka luftrören. Man kan då känna av andnöd och få rethosta, detta känns ofta mer påtagligt vid ansträngning.

Varför får man pollenallergi?

Pollenallergi beror på att kroppens immunförsvar startar en försvarsreaktion när den stöter på pollen. De antikroppar som har bildats mot frön från olika träs eller gräs känner av så fort man har andats in pollen från luften och resultatet blir de symptom som är förknippade med pollenallergi, eller i dagligt tal “hösnuva”.

Vilka drabbas av pollenallergi?

Forskarna vet ännu inte helt säkert varför vissa personer blir allergiska mot pollen medan andra klarar sig. Risken att drabbas är högre om föräldrar eller syskon har allergi eller astma. Dock så är det inte alls säkert att föräldrar och barn reagerar mot samma ämne eller får samma symtom. Barn som har haft atopiska eksem har högre risk att utveckla allergier. Det vanligaste är att pollenallergi bryter ut i skolåldern eller i tonåren men för många avtar besvären i vuxen ålder.

 Vilken typ av pollen är jag allergisk mot?

Det finns många olika träd och gräs som kan ge upphov till pollenallergi. Om man inte vet vilken typ av pollen som man är allergisk mot finns det s.k pollenkalendrar som man kan titta i, för att se om man har symptom samtidigt som respektive träd eller gräs blommar. De vanligaste pollenallergenen i Sverige är björk, gräs och gråbo. Man kan även kontakta sin vårdcentral för att göra en allergiutredning och testa vad du är allergisk mot. 

Finns det något jag kan göra själv för att minska mina pollenbesvär?

  1. Ta dina allergimediciner mot pollen i förväg innan pollensäsongen startar. Det finns receptfria läkemedel med antihistamin som kan lindra dina besvär vid pollenallergi. Längre ner tipsar vi om en del! Du som brukar ha pollenallergi kan ta dessa läkemedel under hela den period som pollen finns i luften eller vid första symptom på allergi.
  2. Skölj näsan med vatten eller koksaltlösning för att få bort pollen i näsgången. Koksaltlösning kan antingen göras själv eller köpas hos oss på MEDS.
  3. Öppna inte fönstret hemma när pollen är på sina högsta nivåer utomhus. Om du ska vädra hemmet gör det endast på morgonen, kvällen och efter att det har regnat, då är pollenhalterna i luften oftast lägre. Håll koll på pollenprognoserna som ger uppskattningar om hur mycket pollen som finns i luften dag för dag.
  4. Tvätta håret innan läggdags om du har varit ute hela dagen.
  5. Byt kläder om du har vistats utomhus och duscha kropp och hår innan du går och lägger dig.
  6. Skölja näsan ordentligt med en saltvattenlösning.
  7. Klipp gräset innan det gått i blom och lek inte på nyklippt gräs.
  8. Träna inomhus när det är mycket pollen i luften.

Antihistamintabletter vid pollenallergi

Allergitabletter med antihistamin är basbehandling vid pollenallergi – och ger snabb lindring inom en timme. Om du blir trött av din allergimedicin kan du testa en antihistamintablett med en annan aktiv substans då biverkningarna är väldigt individuella. Men generellt ska de mer moderna antihistaminerna, liksom nedan, ge mindre trötthet än vad äldre antihistaminer gav.

Nässpray vid pollenallergi

Behandla hela säsongen med en nässpray med kortison (börja före pollensäsongen och ta denna varje dag). Komplettera sedan med en nässpray med antihistamin de dagar du har symtom. Här hittar du alla våra nässprayer vid allergi.

Ögondroppar som lindrar röda och kliande ögon

Behandla hela säsongen med förebyggande ögondroppar så som Lomudal som lägger sig som en skyddande hinna. Komplettera med ögondroppar med antihistamin (så som Livostin) när du känner av symtom. Det kan också vara skönt att skölja rent ögat med koksaltlösning. Här hittar du alla ögondroppar som är hjälpsamma vid allergibesvär.

Skölj näsan varje dag – få bort pollen ur näsgångarna 🤧

Munskydd som även hjälper mot pollen (win-win!)😍

Lindra pollenallergin inomhus med en luftrenare

Filtrera bort partiklar och allergener, så som pollen, i ditt hem med hjälp av en riktigt bra luftrenare! Oslagbart för alla som lider av pollenallergi (eller dammallergi!) och vill ha ren och bra inomhusluft.

Läs också våra tips och råd om hur du lindrar din pollenallergi

Vilken pollenmedicin är bäst när...? MEDS farmaceuter ger svar

Det finns oändligt många val när det kommer till att välja pollenallergimedicin... Vissa har man hört att man kan bli trött av? Och vilken av alla allergimediciner är bäst vid just pollenbesvär? Nedan har MEDS farmaceuter svarat på de absolut vanligaste frågorna om pollenmedicin – så att du kan hitta bäst lindring för just dig! ❤️💪

Vilken pollenmedicin ska man börja med att testa?

Ett tips är att börja med desloratidin. Den har utbredd effekt på alla allergiska besvär samtidigt som den inte har många besvärliga biverkningar. Om du är i behov nässpray eller ögondroppar kan man nästan alltid börja med att använda Livostin nässpray och Livostin ögondroppar. De kan användas av barn, vuxna och även gravida.

Vilken pollenallergimedicin fungerar bäst när man har besvär med röda kliande ögon?

 Livostin eller lomudal ögondroppar.

Vilken pollenallergimedicin fungerar bäst när man har besvär som trötthet och huvudvärk?

Allegra lär vara bäst i det fallet. Man ska dock inte glömma att en överdosering av den orsakar i sig trötthet och huvudvärk. Det gäller nästan alla antihistaminer.

Vilken pollenallergimedicin fungerar bäst när man har kli i halsen?

Desloratidin tabletter tillsammans med nässpray. Nässprayen kommer blockera att man andas in pollen som kan gå ner i halsen och orsaka irritation.

Vilken pollenallergimedicin blir man inte trött av?

Minst trött blir man av Allegra och Desloratidin.

Med vilken medicin ska man behandla barn med pollenallergi?

Livostin nässpray och Livostin ögondroppar.

Vilken pollenallergimedicin fungerar bäst när man har besvär som nästäppa, rinnsnuva, nysningar?

Livostin nässpray.

Här hittar du all vår pollenmedicin.