📣 MEDS växer och flyttar till nytt större lager! Därav har vi lite längre leveranstider än normalt 📦 💖

Jag har pollen

Pollen

Pollen eller förkylning? Så skiljer sig symtomen

Vid en pollenallergi är det vanligt att man får ett eller flera symtom. Vanliga symtom är vattning snuva och nästäppa, nysningar, klåda, röda, kliande och rinnande ögon samt en påtaglig trötthet. För vissa kan dessutom luftrören påverkas med rethosta och andnöd. Dessa besvär är som värst om du anstränger dig. 

Symtom vid pollenallergi uppstår endast under pollensäsongen som är mellan våren och hösten, alltså inte under senhösten och vintermånaderna. Då pollensäsongen kan variera i intensitet från år till år kan besvären vara extra påtagliga om du har otur. Men det finns lindring och behandling att få från receptfria och receptbelagda läkemedel.

En pollenallergi kan lätt misstas för en vanlig förkylning då symtomen är snarlika. Det som skiljer en pollenallergi från en förkylning är att man oftast får ont i halsen, ibland får en tjock, gul snuva och kanske hög feber vid en förkylning. Symtom vid pollenallergi kan dessutom variera från dag till dag och håller i sig under en längre tid än en förkylning. 

Lindra, dämpa eller kämpa?

Pollensäsongen 2020 smygstartade redan under januari och förväntas likt tidigare år att bli extra besvärlig i år, vilket kan ställa till problem för dig som är pollenallergiker. Du kan lindra dina allergiska symtom med receptfria läkemedel men de kan, tyvärr, inte ta bort besvären helt.

Utan en behandling med receptfria läkemedel kan många uppleva att sin pollenallergi påverkar vardagen. För barn i skolåldern kan en obehandlad pollenallergi ge svårigheter att klara av skolarbetet under pollensäsongen.

Vi har ett brett och noga utvalt sortiment av receptfria läkemedel som lindrar besvär vid pollenallergi. Har du en mer känslig och påtaglig pollenallergi som kräver receptbelagda läkemedel kan du tryggt och säkert klicka hem din pollenallergi medicin via Mina recept

Här hos oss kan du få råd kring vilken behandling som kommer lindra dina allergiska besvär i ögon och näsa. Du kommer i kontakt med våra farmaceuter här.

Tips på vad du själv kan göra för att minska besvären:
1.   Förbered dig, och kom ihåg att ta dina mediciner.
2.   Vädra hemmet på morgonen, kvällen och efter att det har regnat, då är pollenhalterna i luften oftast lägre.
3.   Håll rent i hemmet. Håll dörrar stängda så att pollen som flyger omkring i hemmet inte sprids i varje rum.
4.   Byt lakan ofta och tvätta håret innan du går och lägger dig.
5.   Stäng vädringsluckor och undvik att torka tvätt utomhus under pollensäsongen
6.   Undvik kontakt med husdjur då de ofta har pollen i pälsen som de drar med sig in.
7.    Klipp gräset innan det gått i blom och lek inte på nyklippt gräs.
8.   Skölj näsan med vatten eller koksaltlösning för att få bort pollen i näsgången.
9.   Träna inomhus när det är mycket pollen i luften.

Här hittar du alla våra receptfria mediciner mot pollenallergi. 

Vad är pollen, ens?

Pollen är ett slags frömjöl, och det är detta frömjöl som gör att växterna sprider och förökar sig i naturen. No pollen = no pretty flowers och dignande fruktträd, alltså. 

Samtidigt som pollingeringen är livsnödvändig för många växter i vår natur gör det också att pollenallergiker kan få det jobbigt under pollensäsongen. Pollen fastnar i slemhinnorna, som i näsan, och ger besvär. Var femte svensk är drabbad och kan behöva medicinsk behandling för att dämpa besvären. Andra vanliga symtom kan vara röda, kliande och rinnande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva. Hur svåra besvär du får beror på hur kraftfull din allergi är, samt hur mycket och av vilken typ av pollen som finns i luften.

En pollenallergi är bunden till pollensäsongen som håller i sig från tidig vår till sen höst, men kan variera beroende på vart i Sverige du bor. Under våren är det vanligast med björkpollen och under sommaren är det vanligt med gräspollen. Gräspollen ger främst besvär under sensommaren.

Pollen