Pollen

Pollenallergi

Pollenallergi, även kallat hösnuva, ger besvär som röda, kliande och rinnande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva. Hur svåra besvär du får beror på hur kraftfull din allergi är, samt hur mycket och av vilken typ av pollen som finns i luften.

En pollenallergi är bunden till pollensäsongen som håller i sig från tidig vår till sen höst, men kan variera beroende på vart i Sverige du bor. Under våren är det vanligast med björkpollen och under sommaren är det vanligt med gräspollen. Gräspollen ger främst besvär under sensommaren.

Pollen

Symtom pollenallergi

Vid en pollenallergi är det vanligt att man får ett eller flera symtom. Vanliga symtom är vattning snuva och nästäppa, nysningar, klåda, röda, kliande och rinnande ögon samt en påtaglig trötthet. För vissa kan dessutom luftrören påverkas med rethosta och andnöd. Dessa besvär är som värst om du anstränger dig. 

Symtom vid pollenallergi uppstår endast under pollensäsongen som är mellan våren och hösten, alltså inte under senhösten och vintermånaderna. Då pollensäsongen kan variera i intensitet från år till år kan besvären vara extra påtagliga om du har otur. Men det finns lindring och behandling att få från receptfria och receptbelagda läkemedel.

En pollenallergi kan lätt misstas för en vanlig förkylning då symtomen är snarlika. Det som skiljer en pollenallergi från en förkylning är att man oftast får ont i halsen, ibland får en tjock, gul snuva och kanske hög feber vid en förkylning. Symtom vid pollenallergi kan dessutom variera från dag till dag och håller i sig under en längre tid än en förkylning. 

Pollenallergi medicin

Pollen

Behandla pollenallergi

Pollensäsongen 2019 beräknas bli den värsta på 45 år, vilket kan ställa till problem för dig som är pollenallergiker. Du kan lindra dina allergiska symtom med receptfria läkemedel men de kan, tyvärr, inte ta bort besvären helt.

Utan en behandling med receptfria läkemedel kan många uppleva att sin pollenallergi påverkar vardagen. För barn i skolåldern kan en obehandlad pollenallergi ge svårigheter att klara av skolarbetet under pollensäsongen.

Vi har ett brett och noga utvalt sortiment av receptfria läkemedel som lindrar besvär vid pollenallergi. Har du en mer känslig och påtaglig pollenallergi som kräver receptbelagda läkemedel kan du tryggt och säkert klicka hem din pollenallergi medicin via Mina recept

Här hos oss kan du få råd kring vilken behandling som kommer lindra dina allergiska besvär i ögon och näsa. Du kommer i kontakt med våra farmaceuter här.