Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Mykoplasma - vad är det och hur kan du lindra dina symtom? Farmaceuten svarar


I år är det ovanligt stor spridning av mykoplasma. Vår farmaceut Alisar svarar på dom vanligaste frågorna om bakterien. 

Vad är mykoplasma?

Mykoplasma är en bakterie som saknar cellvägg och som angriper luftvägarna.

Ett av de vanligaste symtomen på en mykoplasmainfektion är en ihållande och irriterande hosta.

Vad är det för skillnad på en vanlig förkylning och mykoplasma?

Skillnaden mellan mykoplasma och en vanlig förkylning ligger i orsak och symtom. Mykoplasma orsakas av en bakterie (mycoplasma pneumoniae) och kan leda till långvarig hosta och, hos vissa, lunginflammation. En vanlig förkylning orsakas däremot av virus (ex. rhinovirus) och ger symtom som snuva, halsont och hosta som oftast går över på en vecka. Mykoplasmainfektion kan kräva antibiotikabehandling, medan en förkylning läker av sig själv.

Hur smittar mykoplasma?

Mykoplasma smittar från människa till människa via så kallad droppsmitta, detta innebär att bakterien överförs via små droppar i luften när en smittad person hostar, nyser eller pratar. Smitta är vanligt inom familjer men kan också förekomma i skolor och på arbetsplatser.

Vad är symptomen?

Inkubationstiden för mykoplasma är 2-3 veckor och vanliga symptom är:

  • Heshet
  • Torrhosta
  • Ont i halsen
  • Feber
  • Huvudvärk
  • Snuva och nästäppa


Om du misstänker mykoplasma behöver du oftast inte söka vård, då symtomen liknar en vanlig förkylning. Om du däremot efter en period av hosta och feber utvecklar symtom på lunginflammation, som andningssvårigheter, andfåddhet eller smärta vid djupandning, bör du söka vård omedelbart.

Vad kan man göra för att lindra besvären?

För att lindra besvär vid mykoplasma är det viktigt att vila och dricka mycket vätska, för att förhindra uttorkning och främja återhämtningen.

Hostdämpande läkemedel kan lindra vid en irriterande hosta, men ska inte användas om du hostar upp slem. Febernedsättande och smärtlindrande läkemedel som paracetamol eller ibuprofen kan hjälpa till att minska feber och lindra huvudvärk. Gurgling med saltvatten samt varma drycker kan lindra halsont, och en luftfuktare som höjer luftfuktigheten kan lindra torrhet i halsen. Om symptomen förvärras eller om lunginflammation misstänks, bör du söka vård då antibiotika kan behövas.