Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Vanquin

Läkemedlet Vanquin utplånar springmask med hjälp av det verksamma färgämnet pyrvin och finns receptfritt i tablettform.

Tyvärr är Vanquin slut hos tillverkaren – och går inte att få tag på just nu hos något apotek. Istället för Vanquin kan du därför få receptbelagd medicin mot springmask om du kontaktar din läkare eller exempelvis Kry.  Om du redan har fått läkemedel på recept mot springmask så loggar du in på Mina recept för att hämta ut receptet. Vi har snabb, säker och fraktfri leverans på alla receptbelagda produkter hos oss.

Läs mer
Filtrera 0
Sortera
2 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 0
Vegan 0
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Visa alla
Visa färre
Kategori 0
Mina val
magbesvär hos barn
mask i magen
magbesvär hos barn 2
mask i magen 2
Visa alla
Visa färre
Beredningsform 0
Mina val
tablett
tablett 2
Visa alla
Visa färre

Hur fungerar Vanquin?

Det röda ämnet pyrvin tar död på både springmasken och dess larver, men äggen kan leva kvar ett par veckor och det är därför viktigt att upprepa behandling efter 2-3 veckor. Det verksamma ämnet tas inte upp i kroppen utan verkar bara i tarmen där springmasken lever.

Smittorisken vid springmask

Smittorisken vid springmask är ganska hög så tänk på att byta underkläder och pyjamas samt tvätta händerna noga och ofta. Eftersom springmasken lägger sina ägg i ändtarmsöppningen så blir det ömt precis där. Tvätta varsamt med tvål och vatten. Äggen lever kvar trots att springmasken dör, därför är det viktigt att följa upp efter 2-3 veckor. Om problemen kvarstår så är det viktigt att alla i familjen behandlas samtidigt.


Kan jag ta vanquin om jag är gravid eller ammar? 

Ja, du kan ta vanquin! Det verksamma färgämnet pyrvin tas inte upp i kroppen och påverkar varken barnet eller bröstmjölken.


Viktigt att tänka på!

  • Var noga med att tvätta rumpan och hudområden runtomkring med tvål och vatten varje dag för att hålla rent.
  • Tvätta händerna noga och ofta, glöm inte att tvätta under naglarna och hålla dom rena och korta under tiden.
  • Då springmask kan leva kvar i textilier är det viktigt att sova med pyjamas, åtsittande byxor eller underkläder som du byter dagligen.
  • Byt sängkläder och underkläder ofta, håll dom rena och tvätta de ofta.
  • Ser du springmasken så kan den avlägsnas med en tops eller något liknande. Var noga med att rengöra området efteråt med tvål och vatten.
  • Har du husdjur behöver du inte oroa för att dom ska drabbas av springmask. Dock kan äggen gömma sig i deras päls, se därför till att tvätta din hund eller katt oftare än du brukar med både vatten och pälsshampo.

Biverkningar?

Vissa som tar vanguin kan känna sig illamående och till och med kräkas. Om du kräks inom en timme efter att du har tagit din dos så behöver du ta en ny. Det är inte farligt om du får i dig lite för mycket då det verksamma ämnet inte tas upp i kroppen. Tänk på att svälja de dragerade tabletterna hela då det röda färgämnet annars kan färga tänder och munhåla. Avföringen kan också till viss del färgas röd och om du kräks så är risken stor att färgämnet även syns där.