När ett läkemedelsföretag forskar fram ett nytt läkemedel, ett så kallat originalläkemedel, får de ensamrätt att tillverka och sälja det under en bestämd tid. Efter denna tidsperiod kan andra tillverka likvärdiga läkemedel med samma verksamma ämne, generiska läkemedel. Tack vare den konkurrens som uppstår sjunker priserna.
Alla apotek är skyldiga att erbjuda byte till ett likvärdigt läkemedel med lägre pris om det finns, ett så kallat generiskt utbyte. Läkemedel byts ut för att ingen ska behöva betala mer än nödvändigt för läkemedel, varken du eller samhället. När din förskrivare skriver ett recept till dig är hon eller han medveten om att du blir rekommenderad ett utbyte om inte förskrivaren själv motsatt sig utbyte på medicinsk grund.
Det är Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) som beslutar om vilket läkemedel som ska vara det billigaste och som apoteken ska erbjuda dig. TLV utser den billigaste varan en gång i månaden. Dessa kallas generika och innehåller samma mängd verksamt ämne, ger samma medicinska effekt och fungerar på samma sätt i kroppen som det din förskrivare angett på receptet, små skillnader som till exempel färg, form och märkning kan dock finnas. Det är Läkemedelsverket som bedömer vilka preparat som är likvärdiga och därmed utbytbara, alla läkemedel granskas och godkänns av myndigheter innan de får säljas.