SPF är en förkortning av Sun protection factor, på svenska använder man ofta benämningen solskyddsfaktor. Detta är ett mått på hur mycket skydd mot UVB-strålning en produkt ger och brukar följas av en siffra ex SPF 30. En kräm med SPF 30 betyder att du klarar att vara 30 gånger så länge i solen som om du inte hade någon SPF alls, under förutsättning att rekommendationerna på solskyddet följs. Sedan om det innebär 5 min för vissa eller flera timmar varierar ju och beror helt på hur känslig man är mot solen. Använder du produkter med SPF 30 så minskar UVB upptaget med 97% och hela 98% vid användning av produkter med SPF 50!
Det är många faktorer att ta hänsyn till här och beror på bland annat hudtyp, känslighet för solens strålar, solens styrka på dagen, även kallat UV-index. Mitt på dagen är UV-index som högst och solens strålar är som mest intensiva. En bra grundregel är att alltid använda SPF 30 och gärna SPF 50 för den känsliga huden i ansiktet. Att komplettera med keps eller hatt och solglasögon är också rekommenderat när UV-index är högt. Kläder är också ett bra skydd, men olika tyg ger olika skydd. Tänk på att barn under ett år inte ska vara i direkt solljus och att skydda deras ömtåliga hud med parasoll/soltält, UV-dräkt, solhatt och andra kläder. Solkräm till små barn bör endast användas som komplement där kläder inte täcker och då helst ett fysikaliskt skydd som är anpassad för känslig hud.
Detta är en myt! UV-strålning kan ta sig igenom moln och en stor del av UV-strålningen träffar oss faktiskt indirekt. Även i skuggan eller vid molnigt väder utsätts man för ända upp till hälften av solens UV-strålar. Det är lätt att luras av temperaturen då man inte ser solen på en molnig dag men det är ändå viktigt att skydda sig vid dessa tillfällen. Ett bra tips är att hålla koll på UV-index för att räkna ut hur stark solens strålar är för ett givet tillfälle och det finns bra appar för detta som mäter UV-index timme för timme.
Det finns två typer av filter i solkrämer; kemiska och fysikaliska. De kemiska filtren består av molekyler som tas upp av huden och bekämpar solens strålar. De fysikaliska filtren som även kallas mineralfilter lägger sig som ett lager på hudens yta och reflekterar istället bort de skadliga UV-strålarna, så att de inte kan tränga in i huden. Fysikaliska filter skyddar både mot UVA och UVB strålar.
De kemiska filtren väljs ofta för att de blir osynliga på huden och kladdar lite mindre än de fysikaliska, men de kan också ge upphov till allergier hos känsliga individer. Fysikaliska filter känns genom att de lägger sig som en vit hinna på huden samt att de är lite kladdigare.
Det går åt mer än vad många tror! Till en vuxen person behövs en handfull kräm till kroppen. Det är också viktigt att smörja sig ofta, varannan till var tredje timme och oftare än så om man har simmat eller badat! Många använder dessvärre alldeles för lite än den rekommenderade mängden och man kommer därmed inte upp i det angivna skyddet. En förpackning eller tub solkräm ska alltså inte räcka till en hel familj en sommar!
Detta är givetvis en smaksak och har inte stor betydelse för skyddet, den kommer vara detsamma oavsett vilken beredningsform man väljer. Lotion är mer lättflytande än kräm och går snabbt in i huden. Solskydd i form av spray ger en enkel applicering över hela kroppen och passar bra för ett hårigt bröst eller hårbotten. Det finns även mousse som har en skumlik konsistens där känslan blir lite lättare, någonstans mellan kräm och spray. Dessutom brukar den gräddliknande skummet vara uppskattat av barn!
Ett stift underlättar applicering på små områden som öron, ögonlock eller näsa och är lätt att bära med sig i skidbacken eller ute på sjön! Och glöm inte att smörja in läpparna med ett solskyddande cerat!
Har man förvarat sin solskyddsprodukt mörkt, svalt och torrt ska det inte vara några problem. Att en produkt har blivit för gammal märks genom att den luktar konstigt/illa, har skiktat sig eller blivit rinnig. Om krämen från förra säsongen inte har utsatts för hög värme och konsistens och lukten är okej kan du använda den. Är man osäker ger även hållbarhetsanvisningen på produkten en bra vägledning.
2023-02-17 10:51:07