Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Har du fått hudsvamp? Så blir du av med svamp i huden!

Hudsvamp och svampinfektioner uppstår ofta i hudveck som under brösten, i ljumskarna, mellan skinkorna och mellan tårna. Svamp i huden går oftast att behandla med receptfria läkemedel. Här berättar vi varför svampinfektioner uppstår och hur du blir av med dem!

Olika typer av svampinfektioner

Svampinfektioner kan uppstå av olika orsaker och olika typer av svampar. De två vanligaste orsakerna till svamp i huden är jästsvampar och trådsvampar. Vilken svamp som orsakar infektionen beror lite på var på kroppen det sitter.

Jästsvampar

Jästsvampar finns naturligt i kroppen, främst sorterna Candida och Malassezia. Jästsvamparna i sig är inte farliga, men det kan bli problem om de förökar sig mer än de ska. Vanligtvis hålls svamparna i schack av hudens motståndskraft och bakterieflora. Den balansen kan dock rubbas av antibiotika, sjukdomar eller kortison. Då kan svamparna få grepp och sprida sig mer än de ska. Candida finns bland annat i underlivet och munnen. Candida är den vanligaste orsaken till svamp i underlivet och svamp i munnen. Svamp i munnen är vanligt hos små barn, men även vuxna kan drabbas.

En annan vanlig jästsvamp som finns på och i kroppen är malassezia. Den kan orsaka besvär som bland annat mjälleksem som också kallas seborroriskt eksem. Malassezia kan också orsaka pityriasis versikolor. Det är en svamp på huden som ger mörkare eller ljusare fläckar. Fläckarna kommer främst i områden med mycket talgkörtlar, som på bröstet och på ryggen.

Trådsvampar

Trådsvampar, eller dermatofyter som de egentligen heter, är svampar som inte finns naturligt i huden. Trådsvampar sprider sig via fuktiga områden, som till exempel badhus, gym och i gemensamma duschar. De kan också spridas via husdjur. En infektion orsakad av trådsvamp kallas också för tinea.

Vanliga infektioner som orsakas av trådsvamp är:

  • Fotsvamp – sprids främst via golv på badhus och sätter sig oftast mellan tårna.
  • Ljumsksvamp – sitter i ljumsken och en bit ner på låret, vanligt i samband med fotsvamp.
  • Ringorm – ganska ovanligt, kallas också revorm. Sprids främst via husdjur och kan sitta i hårbotten eller på huden.
  • Hårbottensvamp – svampinfektion i hårbotten, liknar mjälleksem men ger också kala fläckar.
  • Mockasinsvamp – sitter på fotsulan och fotens sidor. Kan förekomma i samband med nagelsvamp.
  • Nagelsvamp – angriper oftast tånaglarna, men även fingernaglarna kan drabbas. Ändrar tånagelns utseende.

Vanliga symtom vid svamp i huden

Hur dina symtom ser ut beror dels på vilken svamp det är och var infektionen sitter. Hudsvamp som orsakas av malassezia kan exempelvis se ut som fläckar på huden. Nagelsvamp ändrar istället utseendet på hela nageln. Det kan ibland vara svårt att skilja på svamp i huden och andra hudsjukdomar.

Vanliga symtom på hudsvamp är:

  • Röda utslag
  • Klåda
  • Fjällande hud
  • Sårig hud

Behandling mot hudsvamp

Du kan oftast bli av med hudsvamp med hjälp av receptfria läkemedel. Det finns flera produkter för att behandla fotsvamp och de funkar även bra som behandling mot annan svamp. Läs bipacksedeln om var och hur du kan använda produkten. Det finns också andra läkemedel för behandling av specifika svampinfektioner som svamp i underlivet och nagelsvamp.

När du behandlar hudsvamp är det bra att tänka på följande:

  • Försök att hålla området rent och torrt, rengör försiktigt med en mild tvål och ljummet vatten. Badda området torrt med papper eller med en handduk. Det är viktigt att sedan tvätta handduken för att inte sprida svampen vidare.
  • Håll huden torr, men torka inte ut den. Använd en mild och återfuktande produkt för att undvika framtida svampinfektioner. Det finns också gel, krämer och salvor just för att återfukta huden och förebygga svamp i huden.
  • Lufta området med svamp i huden. Använd luftiga kläder som andas, gärna i naturmaterial som bomull och bambu. Byt kläder ofta och se till att de är rena och torra. Om du har fotsvamp bör du använda luftiga skor. Byt strumpor ofta och lufta fötterna när du har möjlighet.

Produkter som kan hjälpa mot hudsvamp

När behöver jag söka vård?

Oftast går svamp i huden att behandla själv, men ibland kan du behöva söka vård. Ta kontakt med en vårdcentral om du har försökt behandla svampinfektionen själv utan resultat. Du som har nedsatt immunförsvar bör söka vård direkt när du misstänker hudsvamp eller annan svampinfektion.

Publicerad: 4 Mars 2022

2022-04-04 07:56:24

Daniel Larsson