Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Vad är MCT-olja och vad är det bra för?

MCT står för medellånga mättade fettsyror och är nyttiga fetter som kroppen har lätt att ta upp. Det gör gott för både hjärnan och kroppen och det räcker med några droppar varje dag!

Vad är MCT-olja?

MCT är en förkortning för Medium Chain Triglycerides och betyder medellånga mättade fettsyror. MCT-olja utvinns från bland annat kokosolja eller palmkärnolja som har naturligt höga halter av MCT. MCT-oljan du köper är koncentrerad och det räcker med en liten skvätt för att få en hel del energi.

Smör och andra feta mejerier från gräsätande kor innehåller också MCT, men i små mängder. Om du inte vill köpa ren MCT-olja så kan du använda kokosolja för att få en liten boost med MCT.

Hur fungerar MCT-olja?

Medan andra fetter kräver en del energi av kroppen för att kunna brytas ner, bryts MCT enkelt ner av kroppen i magsäcken och blir till energi i levern. Det gör MCT till en effektiv energikälla som kroppen kan ta tillvara på direkt. MCT tas dessutom upp snabbare i kroppen än andra fetter och stimulerar kroppens egen fettförbränning. Vanliga fetter går genom det lymfatiska systemet, vilket både tar längre tid och kräver mer energi av kroppen. MCT bryts istället ner direkt i levern där det omvandlas till ketoner som sen blir energi till kroppen och hjärnan.

Vad är MCT-olja bra för?

MCT är populärt bland många atleter och idrottare, bland annat för att det är lätt för kroppen att ta upp och använda. Om du äter en kost med få kolhydrater så är MCT-olja en utmärkt källa till energi för dig. Eftersom fettsyrorna omvandlas till ketoner direkt så används också energin snabbt upp av kroppen. MCT lagras inte som kroppsfett lika lätt som andra typer av fett. Det är därför perfekt att använda i matlagning för dig som äter ketogen kost eller lågkolhydratskost.

Energi för hjärnan

Hjärnan är ett av våra mest energikrävande organ och behöver mycket och bra energi. För att hjärnan ska kunna ta åt sig energin behöver maten omvandlas till ketoner. Eftersom MCT blir till ketoner direkt i levern så blir energin lätt för hjärnan att ta upp. Några droppar MCT-olja i kaffet är perfekt att starta dagen med.

Andra fördelar med MCT-olja

MCT-olja har också en massa bra egenskaper som gynnar resten av kroppen. 

Här får du lite fler härliga fördelar med MCT-olja:

  • Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
  • Balanserad bakterieflora i mage och tarm
  • Bidrar till en god neurologisk funktion i kroppen
  • Ökad fettförbränning som kan bidra till en hälsosam viktnedgång
  • Starkare immunförsvar

MCT-olja i matlagning och recept

Men hur använder jag MCT-olja? Ja, det finns mängder av olika sätt!

MCT-olja går till exempel att använda i matlagning, precis som en vanlig matolja. Oljan är smaklös och doftlös och passar bra när du vill ha en neutral olja. Ringla lite över salladen som en dressing eller droppa ner lite i din smoothie för en extra boost. Tänk på att magen kan vara lite känslig för MCT-olja och fetter. Börja med en låg dos och trappa upp allt eftersom magen tillåter det.

Kaffe med MCT-olja

Kaffe med MCT-olja kan vara en riktigt bra start på dagen. Kaffe med MCT-olja kallas också för energikaffe eller bullet proof coffee.

Så gör du energikaffe med MCT-olja:

  • Gör en vanlig kopp kaffe precis som du brukar.
  • Droppa i lite MCT-olja eller ha i lite MCT-pulver.
  • Rör runt för en vanlig kaffe och vispa kaffet för lite härligare skum.
  • Njut!

Om du vill ha en härligt krämig kaffe kan du använda ett pulver med MCT-olja som är speciellt anpassat för att ha i kaffe.

Inte så förtjust för kaffe? Ingen fara! MCT-olja funkar bra i te eller andra drycker också. Testa dig fram för att se vad som passar dig!

Publicerad: 15 Mars 2022

2022-03-14 13:42:08

Daniel Larsson