Krupp är en sjukdom som vanligtvis drabbar barn i åldrarna 3 till 5 år. Krupp orsakas av olika förkylningsvirus som i sin tur orsakar en inflammation i luftrören vilket leder till att slemhinnorna svullnar. En av orsakerna till att krupp vanligtvis drabbar yngre barn är att luftrören är smalare ju yngre barnet är. Krupp kan orsaka skällande hosta, heshet och andningssvårigheter. Det kan kännas väldigt obehagligt för både barnet och föräldrarna, men är vanligtvis inte allvarligt och besvären går ofta över av sig själv.
Krupp kallas även för falsk krupp, pseudokrupp eller viruskrupp. Äkta krupp är en gammal benämning på sjukdomen, men används inte längre idag. Falsk krupp och krupp är med andra ord samma sjukdom
Krupp kommer vanligtvis i samband med en förkylning, därför är det vanligt att barnet har haft förkylningssymtom i några dagar. Men besvären kan också komma plötsligt, utan symtom på förkylning. Besvären blir oftast värre på kvällen eller när barnet ska sova, detta beror på att svullnaden blir värre i liggande läge. Krupp kännetecknas av följande symtom:
Symtom vid allvarliga besvär:
Krupp i sig smittar inte, men förkylningsviruset som ligger bakom krupp smittar. Därför är det viktigt att barn som är sjuka i krupp stannar hemma från skola eller förskola för att inte smitta andra. Låt barnet stanna hemma tills barnet är frisk nog för att orka med vardagen som vanligt och inte längre har någon krupphosta.
Besvären vid krupp brukar pågå i ett till två dygn, ibland längre, men det är ovanligt att besvären håller i sig mer än en vecka. Krupp kan kännas väldigt obehagligt, både för barnet och för dig som vuxen. Det absolut viktigaste för att lindra besvären hos ditt barn är att själv behålla lugnet. Är du som förälder lugn, blir det även enklare för barnet att hålla lugnet. Blir barnet stressat och börjar gråta blir hostan ofta ännu värre. Här är andra tips på hur du kan lindra besvären vid krupp:
Vid allvarliga besvär kan barnet få behandling på sjukhus eller akutmottagning. Behandlingen syftar då till att minska svullnaden och göra det lättare för barnet att andas. Oftast sker denna behandling med hjälp av kortison eller adrenalin.
Sök vård på vårdcentral om ditt barn har något av följande besvär:
Sök akut vård om:
2023-04-04 07:32:00