Stå emot årets influensa & förkylning!
En influensa kan slå hårt! Det är särskilt barn, äldre och redan kroppsligt svaga personer som riskerar att drabbas hårdast - men inte nu längre! MEDS hjälper er igenom influensaperioden som väntar och förhoppningsvis kommer våra tips, how-to:s och riktlinjer se till att influensan inte får något hårt grepp om er.
Vanlig förkylning eller influensa?
Ibland kan det vara svårt att urskilja vad som är en vanlig förkylning och vad som är en influensa. Symtomen är snarlika men det som skiljer dessa från varandra är att förkylningar är vanligt förekommande hos alla. En förkylning smyger sig långsamt på personen och är mer milda i sina symtom. Man nyser, hostar och känner sig snuvig. Om du däremot drabbas av en influensa så brukar symtom komma plötsligt, de kan även vara långvariga och allvarliga med feber och ont i kroppen.
Om man märker att influensan påverkar kroppen mer än vanligt, håller i sig under en längre tid eller om ditt barn eller någon äldre person är sjuk rekommenderar vi en sjukvårdskontakt.
Så undviker du som vuxen att bli sjuk!
- Du kan bli smittad genom att du rör dina händer kring dina ögon, näsa och mun. Vad noga med hygienen och tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
- Ha alltid med dig handsprit i väskan. Rör du dig i folktäta och trånga utrymmet (som t ex. bussar, tåg, kontor) så kommer du garanterat komma i kontakt med detta virus från t ex. dörrhandtag och ledstänger. Handspriten desinfekterar händerna snabbt och dödar bakterierna.
- Klä dig varmt! När det blir kallare ute och du fryser är det naturligt att immunförsvaret sjunker och du blir mer mottaglig för ett virus. Klä dig efter väder och hellre för varmt!!
- Undvik kontakt med de du vet är sjuka, i den mån det går! Det låter kanske hårt, men att begränsa sin kontakt med de som är förkylda kommer öka dina chanser att hålla dig frisk. Sen har såklart de förkylda personerna ett ansvar att stanna hemma om förkylningen är allt för påverkande.
Symtom för influensa:
- Frossa
- Snabbt stigande feber
- Ont i kroppen
- Huvudvärk
- Ofta hosta
<!-- x-tinymce/html -->Symtom vid förkylning:
- Rinnig snuva, som efter några dagar kan bli tjock och gulgrön
- Huvudvärk
- Ont i halsen
- Hosta
- Nysningar
- Trötthet
- Lindring feber
4 tips för att höja immunförsvaret!
- Ät mycket frukt & grönt för att fylla på med nyttiga och viktiga vitaminer. Gör gärna en näringsrik och nyttig smoothie.
- Drick mycket vatten för att hålla en hög vätskebalans, detta gör det svårare för virus att tränga sig in i kroppen!
- Se till att sova tillräckligt, minst 8 timmar.
- Att röra på sig stärker immunförsvaret, så ta vara på vardagsmotionen och trötta ut kroppen minst 2 gånger i veckan.
Ditt survival-kit om du blir förkyld:
Undvik att bli sjuk i årets influensa:
Så förhindrar du att ditt barn blir sjuk!
Som barn är man extra känslig för ett influensavirus då immunförsvaret är lägre än hos en vuxen person. Här får du några tips för att hålla ditt barn friskt:
- Hygien är A och O för ditt barn. Var noga med att ditt barn tvättar händerna med tvål och vatten.
- Se till att barnet äter mycket frukt och grönt för att fylla på med nyttiga vitaminer.
- Att leka utomhus i förkylningstider är faktiskt bättre än man tror. Frisk luft är otroligt bra och så länge du klär ditt barn i varma kläder anpassade för vädret så är det bara att uppmuntra till lek utomhus.
Produkterna som tar hand om ditt barn vid influensa: